11 / 08 / 2024

İnşaata ilk 9 ayda 393 milyar TL harcandı!

İnşaata ilk 9 ayda 393 milyar TL harcandı!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) Aralık raporunda inşaat sektörü verileri açıklandı.




İnşaat sektöründe büyüme üçüncü çeyrekte hızlandı ve yüzde 18.7 oldu. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) Aralık raporunda inşaat sektörünün, 2017 yılını yüzde 8.0 oranında bir büyüme ile tamamlayacağına dikkat çekildi. 

 

Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre; raporda üçüncü çeyrekte 142.4 milyar TL ile bugüne kadarki en yüksek seviyeye çıkan toplam inşaat harcamalarının, 2017 yılı ilk 9 ayında 392.8 milyar TL olarak gerçekleştiği bildirildi. İnşaat harcamaları bu dönem cari fiyatlarla yüzde 30.9 arttı.

 

İnşaat malzemeleri ihracatının iki yıllık küçülmenin ardından 2017 yılında yeniden artış gösterdiği ifade edilen raporda, inşaat malzemeleri iç pazarında da ortalama yüzde 7-8 arasında büyüme yaşandığı vurgulandı.

 

ÜRETİM SIÇRAMA GÖSTERDİ
Gayrimenkul sektöründe büyüme 2017 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 1.5 oldu. Yılın ilk ve ikinci çeyreğinde ise büyümeler yüzde 1.5 ve yüzde 1.4 olarak revize edildi. Böylece yılın ilk dokuz ayında gayrimenkul sektörü yüzde 1.5 büyüdü. 2017 Ekim ayında inşaat malzemesi ortalama sanayi üretimi 2016 Ekim ayma göre yüzde 9.0 arttı. Böylece ekim ayında yılın en yüksek üçüncü aylık üretim artışı gerçekleşti.

 

KAMU DESTEKLERİ DEVAM ETMELİ
Raporda inşaat sektörünün bu yılki hızlı büyümesinde, konut tarafında verilen önemli destekler ile kamunun inşaat işlerinin etkili olduğu vurgulandı. 2018'de inşaat sektöründe büyümenin kendi dinamikleri ile süreceği, sona eren kamu desteklerinin de yenileriyle devam etmesi yönünde beklentilerin bulunduğu belirtildi. Aralık 2017 Sektör Raporu'nun özel bölümünde, İstanbul’un uluslararası ölçekte ve nitelikte bir gayrimenkul pazarına sahip olarak AvrupalI şehirler ile rekabet içinde bulunduğu vurgulandı.


Geri Dön