09 / 10 / 2024

İnşaatçılar gelecekten umutsuz!

İnşaatçılar gelecekten umutsuz!

Tunus 'la başlayan, Mısır, Bahreyn ile Yemen 'e sıçrayan ve Libya 'da süren halk isyanları, bu ülkelerle iş yapan sektörleri olumsuz etkiledi. İnşaat sektörü de bunlar arasında. Sektör, artan petrol fiyatları nedeniyle endişeli




Kuzey Afrika 'da üç ay önce Tunus 'ta başlayan ve ardından Mısır, Bahreyn ve Yemen 'e sıçrayan son olarak da Libya 'da doruğa tırmanan halk isyanları, Türkiye açısından siyasi sonuçları kadar ekonomik sonuçları ile de büyük önem taşıyor. Özelllikle Libya 'da iç savaş boyutuna ulaşan, bölge ülkeleriyle birlikte ABD başta olmak üzere diğer batı ülkelerinin yakın ilgisine konu olan kaos ortamı ciddi sorunlar üretmeye aday görünüyor. Yakın, orta ve uzun vadede ne gibi gelişmelere yol açacağı şimdiden kesin olarak öngörülemeyen çalkantılı durum bölgede başta inşaat yatırımları olmak üzere önemli ekonomik faaliyetleri olan Türkiye açısından ayrı bir önem taşıyor. Üstelik durum Türkiye 'nin bölgeye yönelik ekonomik faaliyetleri yanında yurtiçindeki sonuçları itibarıyla da belirsizliğe neden oluyor. Örneğin Libya 'daki isyanın ardından son iki buçuk yılın en yüksek seviyesine çıkan petrol fiyatlarının nasıl bir seyir izleyeceği sorusu büyük önem taşıyor.

Petrolde varil fiyatlarının 120 doları geçtiğine vurgu yapan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, “Petroldeki bu fiyat artışı inşaat sektörünün girdilerini etkileyecek. Dolayısıyla konut fiyatlarında farklılık olabilir. Petrolle inşaat sektörü yakın ilişki içinde olduğu için sektörün bu durumdan etkilenmesi kaçınılmaz ” değerlendirmesini yaptı.

Söz konusu ülkelerde karışıklıklar devam ettiği sürece döviz ve faizlerde de artış yaşanacağını ifade eden Gökçe, “Döviz ve faizlerin artması her zaman inşaat sektörünü olumsuz etkiler.

Taraf/şžebnem Özçelik


Geri Dön