22 / 11 / 2024
fuzul

İnşaatçılar, müteahhit tacirlerin sektöre girmesinden rahatsız!

İnşaatçılar, müteahhit tacirlerin sektöre girmesinden rahatsız!

Konut inşaatçıları, müteahhitlik mesleğinden olmayan tacirlerin sektöre girmesinin arsa fiyatlarını şişirdiği ve daire sayısında da arz fazlalığına neden olduğunu ileri sürüyor.




Konut inşaatçıları, müteahhitlik mesleğinden olmayan tacirlerin sektöre girmesinin arsa fiyatlarını şişirdiği ve daire sayısında da arz fazlalığına neden olduğunu ileri sürüyor. İstanbul Ticaret Odası Konut İnşaatı Meslek Komitesi’nin 250’den fazla sektör mensubuyla bir araya geldiği toplantıda, sektörün bu durumdan rahatsız olduğu dile getirildi.

 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Konut İnşaatı Meslek Komitesi, sektör temsilcileriyle buluştu. Cemile Sultan Korusu’nda bir araya gelen sektör mensupları, güncel sorunlarını çözüm önerileriyle birlikte dile getirdi. 250’ye yakın sektör mensubunun katıldığı toplantının moderatörlüğünü İTO Meclis Üyesi Emrullah Tellioğlu gerçekleştirdi. İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim, İTO’nun inşaatı stratejik sektörler arasına aldığını hatırlatarak, “Bu toplantı Odamızın inşaat sektörüne yönelik yaptığı çalışmalar için de çok önemli” mesajını verdi. Toplantının açılış konuşmasını Komite Başkanı Şeref Ekşi yaptı. Almanya, Fransa gibi birçok Avrupa ülkesinde tapu işlemlerinin noterler vasıtasıyla yapıldığını söyleyen Ekşi, “Türkiye’de de araç alım satımında olduğu gibi tapu alım, satım işlemlerinin noterlerde yapılmasını istiyoruz.  Ankara  merkezin onay vermediği hiçbir tapu işlemi tapu dairelerinde gerçekleştirilemez. Dolayısıyla merkezden noterlere tapu işlem yetkisi verildiğinde noterlerden bu iş fevkalade kolaylıkla yapılabilir” dedi. Ekşi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar mevzuatı çalışmalarında İTO’nun katılımının faydalı olacağını dile getirdi.


20 YILDA 900 MİLYAR TL


Türkiye’deki 19 milyon konutun 14 milyonunun Marmara depreminden önce yapıldığını söyleyen Şeref Ekşi, yenilenmeyi bekleyen 7 milyona yakın konutun 20 yılda 900 milyar liralık bir ekonomi oluşturacağına dikkat çekti. Ekşi, “200’e yakın alt yüklenici ve Türkiye genelinde 2 milyon işçi istihdamına sahip sektörümüz kesintisiz 20 yıl sürecek bu yenilenmenin üstesinden gelecek güçte. Bunun da ayrı bir katma değer katacağı kesin” dedi. İTO Meclis Üyesi Emrullah Tellioğlu da İTO’da inşaat sektörünü temsilen sekiz meslek komitesi bulunduğunu belirterek, söz konusu komitelerden oluşan İnşaat İhtisas Komitesi’nin sahip olduğu güçlü yapıya vurgu yaptı. “Komite sektörümüzü temsil ve sorunlarımızı çözme noktasında son derece yetkin ve etkin” diyen Tellioğlu, komitenin çalışmalarından örnekler verdi.


PLANSIZ DÖNÜŞÜM


Tellioğlu, kapsamlı bir şehir planı olmadan İstanbul’un kentsel dönüşümünün rantsal dönüşüm halini aldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Oysa ada, pafta bazında mahalleler, ilçeler ve şehirler mimarileri ile planlanmalı. Gerçek anlamda kentsel dönüşüm ancak böyle yapılabilir ve yaşanabilir bir şehir ve mahalleler ortaya çıkar. Çünkü unutmayalım ki bu şehir bize Atalarımızın mirası değil, çocuklarımızın emanetidir. Trafiği, binaları, gürültüsü ile saygısız, sevgisiz, sağlıksız, kimliği olmayan bir şehir olma yolunda hızla ilerliyoruz. Bu dünyanın en güzel şehrini para uğruna her geçen gün biraz daha katlediyoruz. İnsan gibi yaşayabileceğimiz şehirler yapıp ömür boyu dualarla anılmak zor değildi.”


TAPU HARCI TOPLAM YÜZDE 1’İ GEÇMEMELİ


Komite Başkanı Şeref Ekşi, tapu satış harçlarının belediye rayiç değerleri üzerinden değil, yetkili firmaların belirleyeceği reel değerler üzerinden alınmasının planlandığını belirterek, “Yetkili kurumların piyasa değeri üzerinden belirleyeceği rakamlardan alınacak yüzde 4’lük harç, sektörün maliyetlerini artıracak. Önerimiz tapu harcının reel değerler üzerinden satıcıdan yüzde 0.5, alıcıdan yüzde 0.5 olmak üzere toplam yüzde 1 oranında gerçekleştirilmesi yönünde. Böylece sektörün yükü hafifleyecek” açıklamasını yaptı.


ARSA PİYASASI ŞİŞTİ


İTO Meclis Üyesi Emrullah Tellioğlu, “Müteahhitlik mesleğinden olmayan tacirlerin sektörde olması kötü mimarili bina sayısını artırdı. Meslekten olmayan tacirler arsa piyasasını şişirdi. İnşaat ve satılacak daire sayısı artınca daire fiyatları düştü ve bu müteahhitler zarar etti” dedi.


SEKTÖR MENSUPLARI NE DEDİ ?


Ahmet Aydın: Teşvik Yasası’ndan sadece kamu müteahhitlerinin yararlanması büyük haksızlık. Bu durum düzeltilmeli.


Mustafa Ekiz: İnşaat sektörü Türkiye’nin en büyük sektörü ve bu nedenle daha iyi 

temsil edilmeli. 


Yusuf Yıldırım: İstanbul’un yeni imar yönetmeliğinin hâlâ yapılmaması, mevcut tip imar yönetmeliklerinin sürekli uzatılması belirsizliğe neden oluyor. 


Ahmet Hacıbektaşoğlu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde belirtilen emsal alandan yüzde 20’lik avantaj ile oluşan balkonlar ‘normal oda’ olarak adlandırılmalı ve imara tabi olmalı. 


Yavuz Fettahoğlu: Arsa sahibinden kalan elektrik, su, doğalgaz gibi borçlar müteahhitten tahsil edilmemeli.


Dursun Yıldız: TOKİ, Emlak GYO gibi devlet kuruluşları ile rekabet edemeyiz. Bu kuruluşların farklı imarlarla, imtiyazlı kredilerle satış yapması belimizi büküyor. 


Haluk Sadıkoğlu: İmar yönetmeliğindeki belirsizlikler süreli yönetmelikler ve tip imar yönetmeliğinden kaynaklı açmazlar giderilmeli. KDV indirimi ve tapu harçlarına çözüm geliştirilmeli.


Hakan Şişik: Her ilçenin yapılaşması ve mimarisi farklı olmalı. Enerji verimli, çağdaş, sertifikalı projeler yapılmalı. Planlı tip imar yönetmeliği yeniden düzenlenmeli.


Kadem Ekşi: İstanbul; siluetini bozan haksız imar verilen yüksek binalar, AVM keşmekeşi, otoparkı-bahçesi olmayan üst üste yığılmış riskli ama nüfus yoğunluğu yüksek mahalleler ile bozuldu. 


Mahmut Ekşi: Bir yere teklif veren müteahhitin üzerine herkes yükselterek teklifler verince, arsa oranları yükseldi. Şu anda zorda olan, devretmek isteyen, işini yarım bırakan müteahhitler var.

 

Celal Parlak: Bizler birlik olduğumuz sürece inşaat sektörü sallanır ama asla yıkılmaz. Çünkü temel sağlam.


İstanbul Ticaret


Geri Dön