25 / 11 / 2024

İnşaatçılar yeni imar yönetmeliği istiyor!

İnşaatçılar yeni imar yönetmeliği istiyor!

‘Yeni tip imar yönetmeliği’ uygulamasının 2016 yılı sonuna kadar ertelenmesi kararı inşaat sektörünü memnun etti. Hedef kurulacak yeni hükümetle birlikte sektörün önünü açacak bir yönetmeliğin hazırlanmasına destek olmak.




1 Ocak 2016’da yürürlüğe girmesi beklenen ‘Yeni tip imar yönetmeliği’ uygulamasının 2016 yılı sonuna kadar ertelenmesi kararı inşaat sektörünü memnun etti. Hedef kurulacak yeni hükümetle birlikte sektörün önünü açacak bir yönetmeliğin hazırlanmasına destek olmak. İnşaat sektörü her ilin kendi coğrafi, iklimsel ve topografık yapısına göre inşaat yönetmeliğinin düzenlenmesini istiyor. İnşaat Müteahhitleri ve Sanayicileri Derneği (İMSİAD) Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, erteleme talebinin ilk kez İMSİAD tarafından dile getirildiğini vurgulayarak, “Çevre ve Şehircilik Bakanımız İdris Güllüce’yle bu yönetmeliğin değişikliğiyle ilgili bir toplantı düzenlemiştik. Toplantımızın akabinde yönetmelik değişikliğinin ivedilikle 14 Kasım’da Resmi Gazete’de yayınlanması sektörümüz açısından çok olumlu bir gelişme. Bizim amacımız hükümetin kurulmasının akabinde bakanımızla birlikte masaya oturup, inşaat sektörünün önünü açacak bir yönetmeliğin hazırlanmasına destek olmak olacak” dedi.


Her ilde o ilin iklimsel, coğrafi ve topografık özelliklerine göre inşaat sektörünün şekillendiğine ve farklı ihtiyaçlara yönelik farklı projeler hayata geçirildiğine ve kentlerde yaşam kalitesinin artmasına yönelik yapılar inşa edildiğine vurgu yapan Mescioğlu, “Biz Bursalı müteahhitler olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa’nın şartlarını da göz önüne alarak hazırladığı yönetmelik çerçevesinde çalışıyorduk. Örneğin, büyükşehir yönetmeliği inşaat hakkımızdan düşmeden dubleks daire yapma imkanı sağlıyor.


Daha geniş ve kaliteli yaşam alanları oluşturabiliyoruz. Bu sayede Bursa’da yıllardır dubleks çatılar çok itinalı yapılmaya başlandı. Eskiden kullanılmayan alanlar kullanıma açıldı. Bursa‘da Büyükşehir yönetmeliğine göre inşaat brüt alanının yüzde 20’si kadar balkon yapılabiliyor. Bu sistem de balkonların yaşam alanlarına dahil edilmesini, kullanışlı, 10 ay yaşam alanı olabilecek alanlar oluşturarak şehrin bina kalitesini ve değerini artırdı” diye konuştu.


‘Bursa ile Konya’yı bir tutmak yanlış’

Yeni tip imar yönetmeliğine göre yapılacak dubleks, giriş katları ve balkonların inşaat hakkından kullanılarak yapılmasının öngörüldüğünü ifade eden Mescioğlu, bu nedenle metrekarelerin düştüğünü, binalarda giriş katı, tavan arası gibi boş ve izolasyonu olmayan, binayı çabuk yaşlandıran alanların oluşmasına neden olan alanların oluştuğunu dile getirdi. Mescioğlu, “Yaşam alanı ihtiyaçları coğrafyaya, iklime, beklentilere göre değişir. Sıcak illerde daha geniş balkonlar , iklimin soğuk olduğu illerde daha küçük balkon alanları tercih ediliyor. Bursa gibi engebeli bir arazide uygulanacak imar yönetmeliğiyle Konya gibi düz bir alana sahip ilde uygulanacak yönetmeliğin aynı olması büyük yanlışlık. Ayrıca, mevcut yönetmelikle 10 dönüm araziye 120 daire yapılıyorsa Yeni tip yönetmelikle 100 daire yapılabiliyor” dedi.


Dünya 


Geri Dön