01 / 05 / 2024

İnşaatçılardan istihdam sözü!

İnşaatçılardan istihdam sözü!

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konut sektörünün 2 milyonun üzerinde istihdam sağladığını dile getirdi.



İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konut sektörünün 2 milyonun üzerinde istihdam sağladığını, istihdam seferberliğinde yüzde 5 beklenti olsa da sektördeki istihdamın yüzde 10'ların üzerinde artacağını söyledi. 


Durbakayım, '4. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'de konut sektörü için zaman zaman 'balon' oluştuğu nitelendirmesi yapıldığını belirterek, şöyle devam etti: 

"Bir sektörde talepten daha az arz olursa karaborsa olur. Bizim sektörümüzde de talebin üzerinde bir arz olacak ki karaborsa olmasın. İsteyen istediği lokasyoııda konutunu alabilsin. Günümüzdeki 

durum bu. Sektörde bir balon yok. Bilakis çok sağlıklı gelişen bir piyasa var. Devlet teşvik için elinden geleni yapıyor. Bizim de sektöre gözümüz gibi bakıp gerekeni yapmamız lazım." 


Depreme dikkat 


Deprem riski taşıyan 6-7 milyon konutun yenilenmesini beklediklerini ancak kanunun çalışılmaz hale getirilmesi nedeniyle başarılı olunmadığını söyledi. 


Geçen 18 yılda gelinen yolun yeterli olmadığını belirten Durbakayım, "Bundan sonra 6 milyon evin deprem riskinden kurtulur hale gelmesini umut ediyorum. İnşallah bizi, tedbirlerimizi almadan böyle bir deprem yakalamaz. Yoksa sonu hüsran olur. İstanbul depreminin yaralarını Anadolu'nun sarması zor. Deprem bizim birinci önceliğimiz olmalı" diye konuştu. 

inşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, konut sektöründe 2 milyonun üzerinde kişiye istihdam sağlandığını belirterek, "istihdam seferberliğinde yüzde 5 artış bekleniyor ama konut sektöründe bu artış daha fazla olacak, yüzde 10'un da üstüne çıkacak" diye konuştu 

Türkiye'de 2012 yılında 6306 sayılı kanunla başlayan kentsel dönüşüm sürecine işaret eden Durbakayım, şunları kaydetti: 


"Hukukçusu, bürokratı, halkı, 6306 sayılı yasayı rahat bırakalım ve evleri yenileyelim. 30-40 yıl aynı konutta oturmuş. Burası riskli bina ilan edildikten sonra yıkılmaması için hisse davası açıyor. Ayrıca, vatandaş konut hissesinin küçük bir kısmını tebligat yapılmaması için yurtdışına satıyor. Tebligat yapamıyorsunuz, aylar sürüyor. Kanunların bu kadar inceliklere girmesi mümkün değil. Deprem gerçeğiyle yüzyüze olduğumuz bir dönemde artık bunu yapmayalım." 


Kadıköy'de kat sınırı


Durbakayım, İstanbul'un Kadıköy ilçesiyle ilgili 15 kat sınırlaması bulunduğuna işaret ederek, "Hepimizin bahçeli evlerde oturma arzusu muhakkak ki var ancak metropollerde bu imkân pek fazla sağlanamıyor. Bu bakımdan kat yüksekliklerinde de bilhassa Anadolu yakasında bölümler şeklinde değerlendirme yapılmalı. 4 bölümde değerlendirilmeli. Hepsine aynı yükseklik koyulduğunda mevcuttaki binaların yenilenmesi mümkün değil'' ifadelerini kullandı. 



Milliyet 


Geri Dön