16 / 11 / 2024

İnşaatı bitiremeyen müteahhite dava açılabilir mi?

İnşaatı bitiremeyen müteahhite dava açılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Arsamızı müteahhide verdik ancak 6 ay önce bitmesi gereken inşaat hâlâ bitmedi. Yakınlarda biteceği de yok. Müteahhide karşı ne yapabiliriz?' sorusunu cevapladı




Posta yazarı Tamer Heper 'Arsamızı müteahhide verdik ancak 6 ay önce bitmesi gereken inşaat hâlâ bitmedi. Yakınlarda biteceği de yok. Müteahhide karşı ne yapabiliriz?' sorusunu cevapladı

Arsamızı müteahhide verdik ancak 6 ay önce bitmesi gereken inşaat hâlâ bitmedi. Yakınlarda biteceği de yok. Müteahhide karşı ne yapabiliriz? l M.N.

***

Her nedense sözleşmede belirtilen bitiş tarihinde inşaatını bitiren müteahhit kesimi neredeyse yüzde 10. Geri kalan yüzde 90, inşaatı sözleşmede belirtilen sürede bitirmiyor. Bunun nedenini çözmüş değilim. Neticede bakıyorsunuz müteahhit dediğimiz bu işi, yani inşaatı ilk defa yapan biri değil.

Bir inşaatın kabasının-incesinin ne kadar süreceğini bilmesi gereken biri ama altı ay diyorlar bir sene sürüyor, bir sene diyorlar iki sene sürüyor. Altı ayda bitmeyecek bir inşaat ise niye altı ay taahhüt edilir? Durumu önceden kestiremediğin kötü ihtimaller olabilir diyorsan, olması gerekenden üç ay uzun süre ver.

Bu arada mücbir sebep dediğimiz istisnai durum ayrı, bunun için zaten sözleşmeye hüküm koyuluyor ama ihtilaf çıktığında müteahhidin demir fiyatlarının artışını mücbir sebep olarak ileri sürdüğüne tanık oldum. Oysa mücbir sebep hesapta olmayan, tüm toplumu etkileyen ve taraflardan birinin kusuru ile oluşmamış toplumsal bir olaydır. Harp, deprem vs. gibi. Bunun dışında gecikmeler hesaba katılmalı sözleşme buna göre yapılmalı.

***

Okuyucumun anlattığı durum ortaya çıktığında arsa sahibinin sözleşmeyi feshetme veya tazminat isteme gibi hakları var. Uygulamada müteahhide ihtarname gönderip kendisine tanınacak sürede inşaatı bitirmesi talep ediliyor. Buna rağmen inşaat bitirilmemiş ise arsa sahibi tarafından sözleşmenin feshi mümkün hale geldiği gibi tazminat talep hakkı da söz konusu.

En önce akla gelen tazminat, bitirilmeyen inşaattan ortaya çıkan gelir kaybı. Şayet süresinde bitseydi bir kira geliri elde edilecekti, bu gelir kaybı tazminat konusu. Bir de bu gecikme nedeniyle ortaya çıkan başkaca zarar var ise bunlar da tazminat olarak talep edilebilir. Bu safhada sözleşmeye aykırı inşaat bölümünden söz etmiyorum, zira o talep inşaat bittikten sonra söz konusu olacak, inşaat bittiğinde sözleşmeye veya projeye aykırılıklar görülürse bu da tazminata konu yapılacak.


Geri Dön