Toki

İnşaatı tamamlanan TOKİ konutları için mahkemeden iptal kararı çıktı!

Bursa İnegöl'deki Toplu Konut İdaresi Başkanlığı konutlarına karşı açılan davada Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi lehine karar verildi. Fakat söz konusu inşaat bittiği için bölgenin tarım arazisi niteliği kayboldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Bursa’nın İnegöl ilçesi Karalar Mahallesi’nde tarım alanına inşa edilen konutlar, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi tarafından davalık oldu. Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre mahkeme, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın planlarını üst ölçekli planlara, imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı gerekçesiyle iptal etti.

Konu ile ilgili olarak önemli bir açıklama yapan Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Murat İlkme, söz konusu inşaatın tamamlanması sebebiyle geri dönüşün olmadığını dile getirdi.

Gazete Duvar'da Pelin Akdemir imzalı habere göre Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından Bursa’nın İnegöl ilçesi Karalar Mahallesi’nde inşa edilecek olan toplamda 805 adet konut, 2 adet iş merkezi ve bir cami için imar plan değişiklikleri 29 Eylül 2020 tarihinde Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylandı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi, onaylanan planlara konut alanlarının tarım alanına yapılacağı, imar planı değişikliklerinin üst ölçekli imar planlarına ve mekansal planlar yönetmeliğine aykırı olması ve kurum görüşü eksiklikleri gerekçesiyle itiraz etti. Söz konusu bu itirazın geri çevrilmesi üzerine Şehir Plancıları Odası, Bursa Büyükşehir Belediyesine imar planı değişikliklerinin iptal edilmesi talebiyle 2021'de dava açtı.

MAHKEME, TMMOB'U HAKLI BULDU

Bu arada Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın 2021 yılında başlamış olduğu konut inşaatı tamamlanarak, 29 Ocak 2024'te hak sahiplerine anahtar teslimi gerçekleştirildi. Bursa 3. İdare Mahkemesinde açılmış olan söz konusu davada, mahkemenin 22 Mayıs tarihinde aldığı karar bu hafta taraflara iletildi. Mahkeme, Şehir Plancıları Odası'nı haklı bularak Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın planlarını üst ölçekli planlara, imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı gerekçesiyle iptal etti.

Söz konusu kararda yer alan bilirkişi raporunda, projede nüfusa göre sağlık, eğitim, kültürel ve sosyal alanlar, teknik altyapı alanlar, yeşil alanların yetersiz olduğu, böylelikle imar planlarının mekânsal planlar yönetmeliğine aykırılık gösterdiği kaydedildi.

'PLANLAR ONAYLANDIKTAN SONRA ALINAN KURUM ONAYI KANUNLARA AYKIRI'

Mahkemenin vermiş olduğ kararını değerlendiren Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Murat İlkme, tarım alanlarına konut inşa edilecekse öncelikle Tarım İl Müdürlüğü ve Toprak Koruma Kurulu’ndan ‘tarım dışı kullanımı uygundur’ onayı alınması gerektiğini dile getirdi.

Fakat Bursa İnegöl'deki Toplu Konut İdaresi Başkanlığı konutları için söz konusu süreç işletilmedi. Murat İlkme açıklamasında Bursa Mustafakemalpaşa Yenice’de inşa edilen Toplu Konut İdaresi Başkanlığı 2. Etap konutlarını örnek göstererek, “Burası tarım alanı fakat Tarım İl Müdürlüğünün görüşü yok ama planlar onaylandı. Planların onaylanmasının ardından dosyayı yeniden sunacaklarmış. Normalde Tarım İl Müdürlüğü alanın tarım dışı kullanımını onayladıktan sonra imar planı hazırlanması gerekir. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ‘Ben nasıl olsa devletim, izin alırım’ diyor. Hızlıca imar planları onaylanıyor, diğer prosedürleri arkadan tamamlamaya çalışıyor” dedi.

 

İnşaat sektöründe işçi krizi çıkmazı! Sektör resmen 15 işçi ile dönüyor! İşçilik fiyatları ise yüzde 700 arttı...

Memur maaşı ne kadar olacak? Milyonlarca memur ve emeklinin gözü 3 Temmuz'da

Esenyurt'taki İnnovia 4 projesi sosyal medyanın dilinde! Vatandaşlardan yorum yağmuru geldi!