27 / 04 / 2024

İnşaatlarda standart dışı beton kullanımına dikkat!

İnşaatlarda standart dışı beton kullanımına dikkat!

DEPREME dayanıklı bina inşa etmenin temel bileşenlerinden biri olan kaliteli beton, özel denetim firmaları aracılığı ile denetleniyor. İnşaatlarda standart dışı beton kullanımına dikkat edilmesi gerekiyor.



Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin beton kalitesine yönelik, 'yapılan denetimlerde sıkıntı olduğunu' açıklaması akıllara beton denetimlerinin nasıl yapıldığını ve güvenirliliğini getirdi armam fay hattı üzerinde bulunan İstanbul'daysa özel firmaların dışında Beton ve "Zemin Laboıatuvan'na sahip olan ve kendi denetimini yapabilen tek ilçe Kadıköy. 17 Ağustos Gölcük Depreminin ardından Kadıköy Belediyesi tarafından faaliyete geçirilen laboratuvar; inşa edilecek binaların demir ve beton kalitesini denetlemek ve depreme dayanıklı yapılar üretmek amacıyla kuruldu. Burada inşaatın temelinden tamamlanmasına kadar her beton mikserinden ayrı ayrı alınan numuneler, özel havuzlarda donduruluyor ve saklanıyor. Dökümünün ardından 7 ve 28'inci gün sonundan yapılan mukavemet yani dayanıklılık ve direnç testlerinde çıkan sonuç standart dışı ise inşaat durduruluyor. 


STANDART DIŞI BETON KULLANILDIYSA DEPREMDE BİNANIZ YIKILABİLİR 


Beton zemin Laboratuvan sorumlusu Jeofizik Mühendisi Menekşe Perdi, 1999 depreminde standart dışı beton kullanıldığını tespit ettiklerini hatırlatarak "Standart dışı beton kullandığınız zaman hem binanızın ömrünü kısaltıyorsunuz lıeın de binanızı zayıf düşürüyorsunuz. 

Depremde binanız yıkılabilir. Binaların depremde sağlam olabilmesi için doğru beton, doğru donatı ve doğru projelendirme yapmanız gerekir" dedi. 


Kadıköy Belediyesinde kullanılan beton sınıfı minimum C-30 ve C-35 olduğunu belirten Perdi. "Hazır beton demek dayanıklı beton demek kesinlikle değildir. 

Kontrollü, izlenebilir ve denetimli hazır beton, 'sağlam beton' anlamına gelir" dedi. 


'NUMUNE SONUCU DÜSÜKSE İNŞAATI DURDURUYORÜZ' 


Kadıköy ilçesi sınırlarında 6306 Kentsel Dönüşüm yasası ile 550 bina için riskli yapı raporu verildiğini belirten Perdi, bu binaların zaten kötii beton kullanıldığı için yıkıldığını hatırlatarak, yeni yapılan binalarda sağlam beton kullanılması gerektiğinin altını çizdi. 


Kat malikleri, yüklenici firma ve müteahhitlerin beton dökülmeden 1 gün önce haber vermesi durumunda şantiyeye giderek numune aldıklarını söyleyen Perdi. "Aldığımız numune sonucu, proje mukavemetinin altındaysa inşaatı durduruyoruz. İnşaat yetkililerine "burada önlem almanız gerekiyor' diyoruz. Betondan alınan numune düşük çıkarsa(karot) ya zayıf yapıyı güçlendirilecek ya da yıkıp yeniden yapacaksınız" şeklinde konuştu. 


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de beton kalitesine yönelik yapılan denetimlerde betonlarda sıkıntı olduğunu söylemişti. 


Beton santrallerine, inşaat firmalarına ve yapı denetimlerine genelge gönderdiklerini belirten Güllüce "İnşaat yapılırken önceden kalitesiz bir beton tekniği vardı, sonra beton santralleri kuruldu ve bu şekilde beton dökülmeye başlandı. Daha sonra yaptığımız kontrollerde gördük ki betonlarda da biraz sıkıntı var. Beton denetimini çok ciddi bir şekilde yapacağız ve yaptıracağız" ifadelerini kullanmıştı.


İstanbul Gazetesi


Geri Dön