27 / 11 / 2024

İnşaatta güvenlik için 350 TL'lik ekipman şart!

İnşaatta güvenlik için 350 TL'lik ekipman şart!

İnşaat sektöründe iş sahasına çıkan bir işçinin elbisesinden ayakkabısına, baretinden eldivenine, emniyet kemeri ve şok emicisine kadar güvenliğini sağlayacak tüm ürünlerin maliyeti ortalama, 300-350 TL oluyor.




Türkiye'de 23 milyon çalışanın işyerinde güvenliğini sağlayacak 1 milyar dolarlık ekipmanın sadece yarısı karşılanıyor Türkiye ölümlü iş kazalarında Avrupa birincisi, dünyada ise üçüncü sırada. Kaza ve kayıplar ağırlıklı olarak inşaat sektöründe gerçekleşiyor. İnşaat sektöründeki kazaların yüzde 30'u ise el aletlerinin kullanımı sırasında ortaya çıkıyor. Yüksekte güvenle çalışmak için üretilen halattan hastane personeli kıyafetine, portatif yangın söndürme cihazlarından işçi elpenlerine kadar çok geniş bir yelpazeye sahip olan iş sağlığı ve güvenliği ürünleri hayati önem taşırken, rakamlar çoğu işverenin bu ekipmanlan maliyet olarak gördüğünü ortaya koyuyor. 


ALMANYA 2.2 MİLYAR HARCIYOR 


Almanya'da 43 milyon çalışan için iş güvenliği ürünlerine 2 milyar Euro (2.2 milyar dolar) harcanırken, Türkiye'de bu pazar ancak 500 milyon dolara ulaşıyor. Türkiye'deki çalışan sayısı göze alındığında pazarın yıllık en az 1 milyar dolara ulaşmış olması gerekiyor. 

İş güvenliği ekipmanları üreten Radix'in Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, sektörde kullanılan kalitesiz ve standart dışı malzemelerden kaynaklanan iş kazalarınmhemen her gün yaşandığına dikkati çekerek, "En basit örnek ile kesilmeye dirençli elpenler yerine maliyeti düşürmek adma genel kullanım elpeni tercih eden işletmelerde buna bağlı olarak sürekli el ve parmak kesilmeleri yaşanıyor" dedi. Duyarlar, iş kazalarının büyük kısmının eksik, hatalı veya hiç kişisel koruyucu donanım bulunmaması sebebi ile gerçekleştiğini söyledi. 


628 İSÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ 


İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin raporuna göre, 2015 yılında mayıs sonuna kadar olan beş aylık süreçte 628 işçi yaşamım yitirdi. Son 12 yılda iş kazalarında 15 bin 369 kayıp verildi. Kazalar daha çok inşaat, maden, tanm ve taşımacılık iş kollarında yoğunlaşıyor. Özellikle trafik ve servis kazası, zehirlenme ve boğulma, düşme, ezilme ve göçük, kesilme ve kopma nedeniyle işçiler yaşamlarım yitiriyor. İş güvenliği ürünleri arasında en hayati segmenti risk oram çok yüksek işlerin icrasında kullanılan ürünlerden oluşuyor. Bu kapsamda yüksekte çalışma ekipmanlan, solunum ekipmanlan ile yamçı patlayıcı ortam ölçüm cihazları ilk sıralarda yer alıyor. Örneğin, inşaat sektöründe yüksekte çalışma ekipmanlan ile baş koruma ürünleri, maden sektörüne gaz ölçüm cihazlan, solunum destek sistemleri ile baş koruma ürünleri, otomotiv ve tekstil gibi sektörlerede el koruma, göz koruma ekipmanlan ön plana çıkıyor. 


Merpenaltı risk yaratıyor AVRUPA Birliği mevzuatına tabi olan sektörde, ithalatı yapılan bütün ürünlerde CE standardı zorunluluğu bulunuyor. Ancak, standart dışı üretim yapan merpen altı işletmeler de mevcut. Bu işletmeler daha ziyade iş elpenleri, ayakkabılar, kıyafetler gibi riski düşük sirkülasyonu yüksek ürünleri üretiyor. Pazarda bir çok yerli ve yabancı marka faaliyet gösteriyor. Özellikle son zamanlarda yapılan yatırımlar ile yerli markalar da yapı marketlerin reyonlarına girmeyi başardı. Türkiye'de üretim yapan firmalar, ağırlıklı olarak iş ayakkabılan, iş kıyafetleri, yüksekte çalışma ekipmanlan, el koruma ürünleri ve solunum koruyucu toz maskelerinin üretimini gerçekleştiriyor. 

Türkiye'deki üretim AR-GE ve mühendislik çalışmalan gerektirmeyen ürünlerden oluşturuyor. Ancak, teknolojisi yüksek ürünler ithal ediliyor. Uluslararası markalar arasında solunum korumada 3M, MSA ve Drager, el korumada Ansell, Atg, göz korumada Uvex ve Medop, kulak korumada 3IiPeltor, yüksekte çalışma ekipmanlarında ise Kratos ve Petzl markalan pazarda öne çıkıyor. Pro-Safe iş güvenliği ürünlerinin üreticisi olan Radbc'in ise yatırımının büyük bir bölümü el ve göz koruma ekipmanlarından oluşuyor. 


İnşaatta güvenlik için 350 TL'lik ekipman şart 


İnşaat sektöründe iş sahasına çıkan bir işçinin elbisesinden ayakkabısına, baretinden elpenine, emniyet kemeri ve şok emicisine kadar güvenliğini sağlayacak tüm ürünlerin maliyeti ortalama, 300-350 TL oluyor. İş güvenliği ekipmanlarının en yoğun olarak kullanan sektörlerin başında demir çelik ve inşaat sektörü geliyor. Hemen ardından otomotiv, petrokimya, metal işleme ve gıda sektörleri olarak sıralanıyor. Aslında bu sıralamanın üst sırasında olması gereken maden sektöründe ise ne yazık ki ortaya çıkan ihmallerin sonuçlan ağır oluyor. 


Sözcü


Geri Dön