28 / 12 / 2024

İnşaatta Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlar için son gün 26 Mayıs!

İnşaatta Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlar için son gün 26 Mayıs!

İnşaat, otomotiv, enerji ve metal sektörleri bünyesindeki 40 meslek dalında “Mesleki Yeterlilik Belgesi" olmayanlar, 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılamayacak.



Adana Sanayi Odası'nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca belirlenen, tehlikeli ve çok tehlikeli meslek kapsamında zorunlu hale getirilen “Mesleki Yeterlilik Belgesi" ile ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.


İşveren ve iş yeri temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya, tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamındaki 40 meslek dalında Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildiğini, meslek lisesi, meslek yüksekokulu diploması ve mesleki eğitim merkezinden alınmış diplomalar dışındaki tüm belgelerin geçerliliğini kaybettiğini söyledi.


Ülkemizde tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde 6.7 milyon kişinin çalıştığına dikkat çeken Ordukaya, iş kazalarının yüzde 2'sinin kaçınılmaz, yüzde 10'unun tehlikeli durumlarda, yüzde 88'inin ise tehlikeli davranışlardan kaynaklandığını, insan faktöründen kaynaklı kazaların yüzde 88'inin nitelikli ve belgeli işgücü ile azaltılabileceğini vurguladı.


HER BİR ÇALIŞAN İÇİN 500 TL CEZA

Sınav ve belgelendirme merkezi olarak 41 kuruluşun görevlendirildiğini, bugüne kadar 72 bin kişiye belge verildiğini belirten Ordukaya, 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren belgesi olmadan çalıştırılması halinde her bir çalışan için 500 lira para cezası öngörüldüğünü ifade etti.MYK Daire Başkanı Mehmet Ordukaya, kurum tarafından yetkilendirilen sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 2017 yılı sonuna kadar belge masrafı ile sınav ücretlerinin tamamının İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacağını bildirdi.


Ordukaya, bugüne kadar zorunlu meslek dalları kapsamında fondan 4 bin 185 kişinin yararlandığını, 1 milyon 929 bin lira tutarında sınav ve belge ücreti ödemesi gerçekleştirildiğini kaydetti.

ADASO Genel Sekreteri Bora Kocaman, uygulamanın işverenler başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerini ilgilendirdiğini, ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasına önemli katkı sağlayacağını vurguladı.Adana Sanayi Odası olarak, TOBB bünyesinde kurulan yetkilendirilmiş MEYBEM Şirketi işbirliğiyle 12 meslek dalında sınav ve belgelendirme hizmeti sunulacağını belirten Kocaman, Adana'da ilk sınavın inşaat sektöründe gerçekleştirileceğini kaydetti.


TOBB MEYBEM 12 DALDA BELGE VERECEK

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde kurulan ve 12 meslek dalında belge vermek için yetkilendirilen MEYBEM A.Ş. yetkilileri,  Adana  Sanayi Odası işbirliğiyle gerçekleştirilecek sınav ve belgelendirme faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi. MEYBEM yetkilileri, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında yer alan Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 3, Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 4, 4 CNC Programcısı Seviye 4, CNC Programcısı Seviye 5, Metal Sac İşlemeci Seviye 3, Metal Sac İşlemeci Seviye 4, Ahşap Kalıpçı Seviye 3, Betonarme Demircisi Seviye 3, Betoncu Seviye 3, İskele Kurulum Elemanı Seviye 3, Sıvacı Seviye 3, Duvarcı Seviye-3 meslek dallarında belgelendirme hizmeti verileceğini ifade etti.


BELGE ŞARTI GELEN 40 MESLEK DALI

Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişilerin 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılamayacağı meslek dalları arasında, "Ahşap Kalıpçısı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, Alüminyum Kaynakçısı, Bacacı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Çelik Kaynakçısı, Direnç Kaynak Ayarcısı, Doğalgaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğalgaz Isıtma Ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü, Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı, Hidrolik Pnömatikçi, Isı Yalıtımcısı, Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü, Makine Bakımcı, Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacısı, Ses Yalıtımcısı, Sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçısı ve Yangın Yalıtımcısı" yer alıyor.


Yeni Şafak


Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İnşaat sektöründe çalışılan ustaların yüzde 99’unun mesleki yeterlilik belgesi almadığı ortaya çıktı.


Kanun kapsamında belge alınması için gereken sürenin 25 Mayıs 2016’da dolacağına dikkat çeken İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu “Bu tarihten sonra inşaatlarda demirci, sıvacı gibi ustalar belgesiz çalıştırılamayacak. İnşaat sektöründe usta olarak çalışan yaklaşık 1 milyon kişinin belgesini alması gerekiyor. Gerçek usta ile usta olmayanın ayırt edilmesi gerekiyor. Bugüne kadar belgelendirilen kişi sayısı sadece 10 bin. 990 bin çalışan henüz belge almadı. Alınmazsa işçiye 500 TL cezası var. İşverene de işçi başına 500 TL ceza verilecek. Ayrıca faaliyet durdurma olacak. İşveren de mağduriyet yaşayacak” dedi.


KAMU SPOTU İSTİYORUZ


İnşaat sektöründe mesleki yeterlilik belgesi verebilecek 5-6 kuruluş olduğunu belirten Tellioğlu, çalışanların  da ilgi göstermediğini kaydetti. Kamu spotu ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile görüştüklerini ifade eden Tellioğlu, bu konuda kısa sürede adım atılmasını beklediklerini kaydetti. Türkiye genelinde 1 milyonu usta olmak üzere toplamda inşaat sektöründe çalışan sayısı 2 milyonu buluyor. Türkiye’de 350 bin müteahhit olduğunu, bu rakamın Avrupa’nın tamamında 80 bin olduğunu kaydeden Tellioğlu “Müteahhitlerin yüzde 25-30 çürük. Bunların ayıklanması lazım. Kalanlar da kalifiye olsun” dedi. Tahir Tellioğlu “Hiç kimse sözde müteahhidin birçok kişiye mesken satarak dolandırmasına razı olmaz. Bir kişinin hapiste iken müteahhitlik yapmasına da razı olamaz” diye konuştu. 


Star/ Ercan Baysal


Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İNŞAAT, otomotiv, enerji ve metal sektörleri bünyesindeki 40 meslek dalında "Mesleki Yeterlilik Belgesi" olmayanların, 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılamayacağı uyarısında bulunuldu.

 

Nevşehir Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda İŞ-KUR ve Esnaf ve Sanatk?rlar Odaları Birliği tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca belirlenen, tehlikeli ve çok tehlikeli meslek kapsamında zorunlu hale getirilen "Mesleki Yeterlilik Belgesi" ile ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya; Vali Yardımcısı Ahmet Soley, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Ali Yıkarbaba, İŞ-Kur Nevşehir İl Müdürü İlhan Temel, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsmail Ördü, işveren ve işyeri temsilcileri ile kamu kurumları yetkilileri katıldı.

 

İŞ-Kur Nevşehir İl Müdürü İlhan Temel, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile birlikte yaptıkları organizasyonun Nevşehir’e faydalı olacağına inandığını belirterek, katılanlara teşekkür etti. Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsmail Ördü ise, İl İstihdam Kurulu toplantısında alınan karar gereği İŞ-Kur ile birlikte bilgilendirme toplantısını düzenlediklerini ifade etti.

 

40 MESLEKTE BELGE ZORUNLULUĞU

 

Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanı Mehmet Ordukaya, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun 5544 sayılı kanunla 2006 yılında kurulan Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı’na bağlı bir kamu kuruluşu olduğunu belirtti.

 

Ordukaya, " Kamu kuruluşu olmasının yanında Mesleki Yeterlilik Kurumu Genel Kurulu’nda sivil toplum kuruluşları ile işçi ve işveren sendikaları temsilcileri ve ilgili Bakanlıkların yetkilileri de yer alıyor. Genel Kurul her 3 yılda bir toplanarak Yönetim Kurulu’nu seçiyor. Yönetim Kurulu’nda Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK temsilcisi olmak zorundadır. Diğer 3 temsilci ise işçi ve işveren sendikaları ve sivil toplum kuruluşları temsilcisinden oluşuyor" dedi. 

 

Tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamındaki 40 meslek dalında Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Ordukaya, lisans, meslek lisesi, meslek yüksekokulu diploması ve mesleki eğitim merkezinden alınmış diplomalar dışındaki tüm belgelerin geçerliliğini kaybettiğini söyledi.

 

Ülkemizde tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde 6 milyon 700 bin kişinin çalıştığını açıklayan Ordukaya, iş kazalarının yüzde 2’sinin kaçınılmaz, yüzde 10’unun kişiye bağlı olmadan çevresel etkiler gibi tehlikeli durumlarda, yüzde 88’inin ise tamamen insanların tehlikeli davranışlardan kaynaklandığını belirtti. Ordukaya, bu yüzde 88’i belgeli ve nitelikli insanlar yetiştirerek azaltabileceklerini, ama iş kazalarının kesinlikle sıfıra indirilemeyeceğini, kabul edilebilir sınırlara çekmek için çalıştıklarını ifade etti.

 

HER BİR ÇALIŞAN İÇİN 500 TL CEZA

 

Sınav ve belgelendirme merkezi olarak 41 kuruluşun görevlendirildiğini belirten Ordukaya, bugüne kadar 34 bin civarında kişiye belge verildiğini açıkladı.

 

Ordukaya, 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren belgesi olmadan çalıştırılması halinde her bir çalışan için 500 lira para cezası ödeneceği uyarısında da bulundu.

 

MYK Daire Başkanı Mehmet Ordukaya, kurum tarafından yetkilendirilen sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 2017 yılı sonuna kadar belge masrafı ile sınav ücretlerinin tamamının İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacağını bildirdi.

 

BELGE ŞARTI GETİRİLEN 40 MESLEK DALI

 

Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişilerin 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştırılamayacağı meslek dalları arasında, "Ahşap Kalıpçısı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, Alüminyum Kaynakçısı, Bacacı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Çelik Kaynakçısı, Direnç Kaynak Ayarcısı, Doğalgaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğalgaz Isıtma Ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü, Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı, Hidrolik Pnömatikçi, Isı Yalıtımcısı, Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü, Makine Bakımcı, Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacısı, Ses Yalıtımcısı, Sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçısı ve Yangın Yalıtımcısı" yer alıyor.


Vatan


Geri Dön