İnşaatta yeni hedef Afrika!
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından düzenlenen 6. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi'nde, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Türkiye'de gayrimenkul pastası artık bize yetmeyecek. Afrika'ya, Amerika'ya, dışarı açılmak lazım"
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "Türkiye'de gayrimenkul pastası artık bize yetmeyecek. Afrika'ya, Amerika'ya, dışarı açılmak lazım" dedi.
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından düzenlenen 6. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi'nde, gelişen gayrimenkul ve inşaat sektörlerinin daha büyük pazarlarda bulunma isteği dile getirildi.
Önceki gün GYODER zirvesinde gayrimenkul yatırımları anlamında başka ülkelere açılmanın önemine dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce çağrısını yineleyerek, "Türkiye'de gayrimenkul pastası bize artık yetmeyecek. Dışarıya açılmamız lazım. Niye bunu büyütmeyelim. Afrika'dır, Amerika'dır, nereye gidersiniz siz bilirsiniz ama şu sebepten oraya gidemiyoruz diyorsanız, gelin oturup bunları konuşalım" dedi. Yurtdışına açılmak konusunda inşaat malzemesi üreticileri de aynı çağrıyı yaptı. İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, "Hepimiz kendimiz çalıp kendimiz oynuyoruz. Gelin müteahhidi, müşaviri, inşaatçısı bir olup, birlikte yeni bir güç oluşturup dışarıya gidelim, o zaman bütün işleri alırız. Enerji fiyatları düşüyor, dünya ekonomileri daralıyor. Kara kıtada (Afrika) büyük bir potansiyel var, bize de yeni pazar lazım, Burası nasıl olsa bir yere gitmiyor" diye konuştu. 'Kurnazların önünü keseceğiz' Bakan Güllüce, yüzde 100 yerli malı kullanan ve yeşil bina kriterlerine göre yapı inşa eden müteahhitlere destek vereceklerini söyledi. Kentsel dönüşüm sürecini değerlendiren Bakan Güllüce, dönüşümün siyasi bir malzeme haline gelmesini eleştirdi. Parti ayrımı yapmadan tüm belediyelerle işbirliğine açık olduklarını belirten Güllüce. "Adına ister dönüşüm. ister değişim ya da gelişim diyelim, bu ş olacak. Kentsel dönüşüm rayından çıkar hale geldi. Anayasa Mahkemesi'nde birkaç madde iptal ettik. Yine böyle çalışmalarımız olacak. Kurnazların önünü kesecek çalışmalarımız olacak" diye konuştu. Tek sorun kalite Zirvede masaya yatırılan en önemli konu ise 'kalite' oldu. Türkiye'de malzeme, işçilik ve mevzuat anlamında kalite sorunu yaşandığını söyleyen Güllüce, kalitesiz demir kullanımı konusunda aldıkları şikayetle denetimlere başladıklarını hatırlatarak, "Kimsenin bu ülkede ürünü hak etmediği ücrete satma hakkı yok. Hem demir sattıkları kişiyi aldatıyor, hem de pazarda haksız rekabet yaratıyorlar" dedi. Zirveye katılan İTO Başkanı İbrahim Çağlar da kalite vurgusu yaparak, "Dünyanın en iyi inşaat malzemelerini biz yapıyoruz. Ama tüketimde de yerli malına eğilmek kaliteyi artıracaktır. Müteahhitlerin işlerinde bunu öne çıkarmaları kaliteli üretime katkı sağlar" diye konuştu. 'ÇED, AB'ye uyum için' Bakan Güllüce, son yapılan ÇED değişikliğinin AB'ye uyum fasıllarının sağlanması anlamında yapıldığına vurgu yaparak, bu nedenle çevre mevzuatında hızla değişikliklere gidildiğini dile getirdi. Güllüce, "Çevre mevzuatını çok sık değiştiriyoruz. Bundan dolayı da bazı sorunlar oluyor. Tabii bu duruma yatırımcılar ve bakanlıkça bir adaptasyon süreci olacaktır. AB'ye uyum fasılları içerisinde en iddialı yer çevre olduğu için sürekli değiştiriyoruz. O yüzden son yaptığımız ÇED değişikliği tamamen AB'ye uyumun yüzde 99 olmasını sağlamak amacıyla çıkartılan bir yönetmeliktir" dedi.
Adana Toros