29 / 04 / 2024

İnsan sağlığını tehdit eden ürünlere 4 milyon liraya yakın ceza kesildi!

İnsan sağlığını tehdit eden ürünlere 4 milyon liraya yakın ceza kesildi!

İnsan sağlığını tehdit eden ürünlere yönelik denetimler sıklaştı. Ruhsatsız biyosidal ürünleri piyasa sürenlere 3 milyon 680 bin lira idari para cezası kesildi…



Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, yaptığı denetimler neticesinde teknik düzenlemeye aykırı ve ruhsatsız olduğunu tespit ettiği ürünler için idari para cezası uyguladı. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), denetimlerine hız kesmeden devam ediyor. Ruhsatsız ve insan sağlığını tehdit eden ürünleri piyasaya sürenlere cezalar yağdı. Kovid-19 salgını sonrası sıklaşan denetimlerde tespit edilen ürünler içerisinde antibakteriyel sıvı sabun, el dezenfektanı, sinek kovucu gibi pek çok biyosidal ürünler yer alıyor.

TİTCK'nin 2021 yılında uyguladığı bir yıllık denetim neticesinde 154 biyosidal ürünün 92’sinin ruhsatsız olarak piyasaya sunulduğu ve 33 ürünün de teknik düzenlemeye uymadığı tespit edildi. Tüm bu sonuçlar neticesinde ürünlerin geri çekilmesi ve imha edilmesi kararlaştırılırken, bu 125 ürün için toplamda 3 milyon 680 bin lira idari para cezası kesildi.

İnsan sağlığını tehdit eden ürünlere 4 milyon liraya yakın ceza kesildi!

Kozmetik Ürünler ve Parfümler de Var

Ayrıca TİTCK'nin 2021 yılında gerçekleştirdiği kozmetik ürünleri için yaptığı denetimlerde ise, 1,5 milyon lira idari para cezası uygulandı. Anadolu Ajansının haberine göre, denetlenen 1302 kozmetik üründen 975'inin güvensiz, uygunsuz ve teknik düzenlemeye aykırı olduğu saptandı. Tespit edilen 975 ürün için toplamda 1 milyon 560 bin 814 lira idari para cezası uygulanırken imha ve geri çekme işlemleri gerçekleştirildi.

Üreticisi belli olmayan ürünler imha edilirken, 24 binden fazla sahte, kaçak veya taklit parfüm olduğu belirlendi.

 İnsan sağlığını tehdit eden ürünlere 4 milyon liraya yakın ceza kesildi!

Tüm bu denetimler için, emniyet, kolluk kuvvetleri, mahkemeler, savcılıklar ile ilgili kamu ve kuruluşları ortaklaşa hareket ederek 5324 sayılı Kozmetik Kanunu kapsamında 24 bin 716 parfümün kaçak, taklit, sahte ve uygunsuz olduğu sonucuna vardı.

 

 


Geri Dön