02 / 05 / 2024

İnsay Yapı'dan inşaat maliyetleri açıklaması: Müteahhitlerin tolere gücü kalmadı!

İnsay Yapı'dan inşaat maliyetleri açıklaması: Müteahhitlerin tolere gücü kalmadı!

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, inşaat maliyetlerinin yıllık bazda yüzde 70 arttığına dikkat çekerek müteahhitlerin artık tolere gücünün kalmadığını belirtti. 



İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, inşaat maliyetlerindeki artışı eleştirdi. Son açıklanan resmi verilere göre yüzde 70 artan inşaat maliyetlerinin konut fiyatlarına yansıdığını söyleyen Çulhalık, bu maliyetlerin sektör için sınırlayıcı olduğunu ve artık müteahhitlerin tolere gücü kalmadığına dikkat çekti.

KONUT FİYATLARININ YÜKSELMESİNİN ANA NEDENİ!

Konut fiyatlarının yükselmesinde en büyük etken olan inşaat maliyetlerindeki artışın önüne geçilemediğini hatırlatan İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, inşaat maliyet endeksinin şubatta aylık bazda yüzde 3,41, yıllık bazda yüzde 70,05 artış gösterdiğine dikkat çekti.

İnsay Yapı dan inşaat maliyetleri açıklaması: Müteahhitlerin tolere gücü kalmadı!

MÜTEAHHİTLERİN TOLERE GÜCÜ KALMADI!

Maliyet artışlarına ve etkilerine değinen İhsan Çulhalık, artık müteahhitlerin tolere sürecinin
geride kaldığını ve maliyetleri doğrudan konut fiyatlarına yansıtmak zorunda kaldıklarını söyledi. Çulhalık “2023 yılında en çok konuştuğumuz konular arasında; konut satışlarının hedeflerin gerisinde kalması, artan fiyatlar ve buna neden olan yüksek maliyetler yer aldı.

KONUTA ERİŞİM AZALIYOR

Çulhalık, bu yıl da gündemin benzer şekikde devam ettiğini söyledi. İnşaat girdi maliyetlerinin yüksek seyrettiğinde, bu farkın ister istemez konut fiyatlarına doğrudan yansıdığına değindi.

Çulhalık ''Önceden finansal gücü olan müteahhitler kardan fedakarlık edip maliyetleri çok yansıtmamaya çalışıyorlardı. Ancak bu dönem, artık gerilerde kaldı. Dolayısıyla da konut fiyatları dar ve orta kesimin ulaşamayacağı bir seviyeye geldi” dedi.

İnsay Yapı dan inşaat maliyetleri açıklaması: Müteahhitlerin tolere gücü kalmadı!

GEÇEN YIL İNŞAAT SEKTÖRÜ YÜZDE 7,8  BÜYÜDÜ!

Küresel ekonomik sorunlar ile siyasi ve jeopolitik gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisinin 2023 yılında yüzde 4,5 büyümesinin sevindirici olduğunu hatırlatan İhsan Çulhalık, istihdama en büyük katkıyı sağlayan ve 200’ün üzerinde alt sektörü destekleyen inşaat sektörünün de bu dönemde yüzde 7,8 büyüdüğünü hatırlattı.

İnsay Yapı dan inşaat maliyetleri açıklaması: Müteahhitlerin tolere gücü kalmadı!

MALİYETLERİ DÜZENLEYECEK YENİ UYGULAMALAR DEVREYE ALINMALI

İhsan Çulhalık “Başta işçilik olmak üzere, yüksek girdi maliyetleri sektörümüz için sınırlayıcı olmaktadır. Yüksek maliyetler nedeniyle müteahhitler yeni proje açmaktan kaçınır hale geldi.

İnşaata başlamak isteyen konut üreticileri, artan fiyatlar nedeniyle temkinli davranıyor ve beklemede kalıyor. İnşaat girdi maliyetleri sürekli artıyor. Fiyat artışlarını takip edemez hale geldik. Hem konut üreticisinin hem de konut almak isteyen ama yüksek fiyatlar nedeniyle beklemede kalan konut alıcısının harekete geçmesi için en kısa zamanda maliyetleri dizginleyici birtakım düzenlemelerin ve uygulamaların devreye alınması gerekmektedir” diye konuştu.

Konut sektöründe kriz çıkacak! Şirketler iflas edecek, inşaatlar tamamlanamayacak!

Tebernüş Kireçci: Konut inşaatları hız kesecek, şu anki konutlar daha da değerlenecek!

Konut maliyeti arttı, dönüşüm kitlendi! Müteahhitler deprem bölgesinden kaçıyor, yüksek kazançlı lüks yapılara gidiyor!

Geri Dön