29 / 04 / 2024

İnternette satılan sahte zeytinyağlarına dikkat! Fiyatının düşük olmasına kanmayın!

İnternette satılan sahte zeytinyağlarına dikkat! Fiyatının düşük olmasına kanmayın!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, online alışveriş sitelerinde satılan bazı zeytinyağlarının fiyatlarının düşük olmasının akıllara taklit ve tağşişi getirdiğini söyledi. Bayraktar, "Vatandaşlar yağlarını güvenilir satış yerlerinden ve markalardan almalıdır" dedi.



TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, konuya ilişkin yaptığı açıklamada son zamanlarda zeytinyağı fiyatlarındaki farklılığın göze battığını belirtti. Çeşitli isimler altındaki 5 litrelik zeytinyağlarının internet satışlarında fiyatının 350-500 TL bandında değiştiğine vurgu yapan Bayraktar, "Son gerçekleştirdiğimiz ağustos ayı fiyat çalışmamızda alınan zeytinyağı üretici fiyatı 168 TL, market fiyatı ise 900 TL’dir. Kamuoyunda bilinen markaların 5 litrelik zeytinyağı fiyatları 900 TL ile 1400 TL bandında bulunuyor. Zeytinyağı fiyatları üretim azlığı nedeniyle Avrupa'da ve Türkiye'de rekor kırarken, özellikle online alışveriş siteleri üzerinden satılan zeytinyağı fiyatlarının bu denli düşük olması akıllara taklit ve tağşişi getirmektedir. Zeytinyağı Akdeniz ülkelerinde üretilen ve bunun yanı sıra, içerdiği fonksiyonel nitelikteki bileşenler sebebiyle öne çıkan ve en fazla taklit ve tağşiş uygulanan gıda maddelerindendir" dedi.

İnternette satılan sahte zeytinyağlarına dikkat! Fiyatının düşük olmasına kanmayın!

TÜKETİCİLER SAHTE ÜRÜNÜ AYIRT EDEMİYOR

Dünya gazetesinin haberine göre, Ayvalık ve Milas zeytinyağlarının Avrupa Birliği coğrafi ürün tescili aldığına ve iç piyasalarda taklit ve tağşiş mücadelesinin sürdüğüne işaret eden Bayraktar, zeytinyağı tüketici satış fiyatlarının yüksek olması yüzünden çeşitli hileler uygulanarak fiyatların düşürülmesinin bir yandan ekonomi ve bir yandan da sağlık açısından büyük problemler yarattığını aktardı.

Tüketicilerin satın aldığı zeytinyağının sahte olup olmadığını anlamasının çok zor olduğunu vurgulayan Bayraktar, "İnsanlar aldıkları yağı rengine, kokusuna ve tadına bakarak değerlendirebilir olmalarına karşın, zeytinyağının hileli olup olmadığı ancak belirli laboratuvar testlerinin yapılmasının ardından anlaşılabilir. Bu yüzden, insanlar yağlarını güvenilir satış yerlerinden ve markalardan almalıdır. Gerçekleştirilen denetimler neticesinde uygulanan cezai işlemler caydırıcı nitelikte olmadığı için zeytinyağında yapılan sahtekarlığın önüne geçilemiyor. Bu durumda en fazla zararı insanlar görüyor. İnsanlar zeytinyağı diye litresine 80-100 TL ödediği yağın temelinde çok daha ucuz olan pamuk yağı, kanola, aspir yağı olduğunun genellikle farkına bile varamıyor" değerlendirmelerinde bulundu.

İnternette satılan sahte zeytinyağlarına dikkat! Fiyatının düşük olmasına kanmayın!

Bayraktar, online alışveriş siteleri vasıtasıyla satılan ve nerede üretildiği, stoklandığı belirlenemeyen, insan sağlığı için tehdit teşkil eden ürünlerin Tarım ve Orman Bakanlığınca izlenmesi ve denetlemesi gerektiğini paylaşarak, denetimlerin sıkılaştırılmasının, ceza alanların kamuoyuna duyurulmasının önemli olduğunu aktardı.

Migros'ta dev indirim! Kütahya Porselen 18 Parça Yemek Seti 799,90 TL’ye, Paşabahçe 6’lı çay bardağı 44,95 TL’ye düştü!

Buğday fiyatları resmen çakıldı! Son 3 yılın en düşük seviyesini gördü! Buğday fiyatları artacak mı?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan çok konuşulacak enflasyon açıklaması!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön