İnternetten alışveriş yapanlara vergi şoku! Yurt dışı alışverişlerinde yeni dönem 1 Mayıs'ta başlıyor!
1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren yurt dışından alışverişlere yeni düzenleme geliyor. Peki yeni düzenleme ile neler değişecek? 1 Mayıs tarihinden itibaren yurt dışı alışverişlerinde hangi düzenlemelerle karşılaşacağız? İşte ayrıntılar...
Ticari amaca sahip olmayan kişisel kullanım amacındaki ürünler, belirlenen kurallar çerçevesinde yurt dışından bireysel şekilde ithal edilebiliyor. Bireysel ithalat kapsamında kişiler genel anlamda alışverişlerini internet siteleri aracılığıyla gerçekleştiriyor. Bu ürünleri hızlı kargo şirketleri getiriyor, gümrük idaresine beyan veriyor ve bireysel ithalatta tek bir vergi tahsilatı yapılıyor. Buna da tek ve maktu vergi ismi veriliyor. Halihazırda, 1500 Euro’ya kadar gerçekleştirilen bireysel ithalatlar kapsamında, eşyanın Avrupa Birliği'nden gelmesi halinde yüzde 18, Avrupa Birliği dışından gelmesi halindeyse yüzde 20 oranında tek ve maktu vergi ödemesi yapılıyor. İthal edilmiş olan ürünün Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na tabi olması halinde ise ayrıca yüzde 20 oranında Özel Tüketim Vergisi'nin ödenmesi gerekiyor.
YENİ DÖNEM 1 MAYIS'TA BAŞLIYOR
Peki, 1 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla yurt dışından alışveriş yaparken nasıl bir düzenlemeyle karşı karşıya olacağız?
-1 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla 150 Euro tutarına kadar gerçekleştirilen bireysel ithalatlarda (ilaç haricinde), ürünün Avrupa Birliği dışından gelmesi halinde yüzde 30 oranında tek ve maktu vergi alınacak.
-Avrupa Birliği'nden ithal edilen ya da Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na tabi ürünün ithalatının vergilendirilmesi kapsamında herhangi bir değişiklik yapılmayacak.
-Değeri 150 Euro ile 1500 Euro arasındak olan bireysel ithalatlarda ise, hızlı kargo firmaları aracılığıyla ithalat işlemleri yapılacak ve ürünün ithalinde alınması gerekli olan normal vergiler alınacak.
-Düzenleme kapsamında posta ve kargo ile gerçek kişilere gelen ve ticari miktar ve mahiyete sahip olmayan değeri 1500 Euro’yu aşmayan kişisel kullanıma ait kitap ya da benzeri basılı yayınlar için hali hazırda uygulanan sıfır gümrük vergisi sürecek.
Kovid-19 salgınının online alışveriş sitelerindeki satışların yükselmesini sağladığını vurgulayan Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanı Hakan Uçak, "Bu durum aynı zamanda da bireysel ithalatı artırdı. Yapılan düzenlemenin bireysel ithalatın azaltılmasına yönelik olduğunu söylememiz mümkün" açıklamasında bulundu. Şu an 1500 Euro’ya kadar uygulanmaktaki maktu vergi sınırının 150 Euro’ya düşürüldüğünün altını çizen Hakan Uçak, bu durumda eşyanın türüne göre değişmekle beraber, bireysel ithalat gerçekleştirenlerin daha çok vergi ödeyeceği sonucunun ortaya çıktığının altını çizdi.