29 / 04 / 2024

İnternetten ev ilanı verenler dikkat! Bir anda cezayla karşı karşıya kalabilirsiniz!

İnternetten ev ilanı verenler dikkat! Bir anda cezayla karşı karşıya kalabilirsiniz!

Ticaret Bakanlığı, son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut fiyatlarındaki fahiş artış ve emlak platformlarında yer alan ilanlardaki bilgi kirliliğine karşı yeni tedbirler almak amacıyla çalışma başlattı. İşte konu ile ilgili detaylar...



Enflasyonla mücadelenin en önemli başlıkları arasında yer alan emlak fiyatlarında, spekülasyonların önüne geçmek amacıyla yeni düzenlemeler de başladı. 

Milliyet gazetesinden Mithat Yurdakul imzalı habere göre, emlak siteleri üzerinden yapılan konut satışlarında, aynı konut için farklı fiyatlarla birden çok ilan girişi yapılamayacak.  Yetkisiz emlakçıların faaliyetini engellemek için de yetki belgelerinde aranan şartlar hafifletilecek, söz konusu tüm şartları taşıyan emlak danışmanlarından, mesleki deneyim istenmeyecek.

KURALLARA UYMAYAN PLATFORMLARA PARA CEZASI VAR

Yine pek çok kişinin gündeminde yer alan konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre çalışmalarına hız kesmeden devam eden Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlandığı kaydedilen söz konusu taslağa göre, başkalarına ait taşınmazların satışına yönelik ilanlara internet üzerinden ortam sağlayan kişi ve şirketler, aynı taşınmaza ilişkin farklı fiyatlarla birden çok ilan girişine izin vermeyecek. 

İnternetten ev ilanı verenler dikkat! Bir anda cezayla karşı karşıya kalabilirsiniz!

Ayrıca yine konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre emlakta spekülatif fiyat artışının önlenmesi ve internetteki emlak platformlarında bulunan ilanlardaki bilgi kirliliğinin engellenmesini hedefleyen düzenlemeye uymayan platformlara para cezası da verilecek.


EMLAKÇILARDA MESLEKİ DENEYİM ŞARTI KALDIRILIYOR

Yine söz konusu konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre bir diğer önlem de yetkisiz faaliyet gösteren emlakçılar konusunda olacak. Konut ticareti yapan emlak işletmelerinin, yetki belgesi için gerekli olan diğer tüm şartları taşımalarına rağmen, mesleki deneyim şartını sağlayamamaları sebebiyle belgesiz faaliyet göstermeleri ve sektörde yetki belgesi alımında yaşanan sıkıntıların giderilmesi için başvurularda mesleki deneyim şartı kaldırılacak.

Verilen bilgilere göre söz konusu bu maddenin yürürlüğe girmesiyle, emlak danışmanlarının; yetki belgesi başvurusunun yapılmasından önceki 5 sene içinde ön lisans, lisans ve lisansüstü mezunları için en az 6 ay; diğerlerinin ise en az bir sene  emlak danışmanlığı veya sorumlu emlak danışmanlığı yapmış olması şartı ortadan kalkacak.

 

1 Eylül'den beri 64 bin kiracı ve kiralayan arabuluculukla anlaştı! Vatandaşlar arabuluculuk için ne diyor?

Bir emeklinin maaşı artık ev kirasına yetmiyor! Fahiş kiralar emeklileri de vurdu!

Özel okullarda KDV tuzağı!


Geri Dön