09 / 05 / 2024

Özel okullarda KDV tuzağı! 

Özel okullarda KDV tuzağı! 

Özel okulların velilerden talep ettiği KDV'ye ilişkin uzmanlardan uyarı geldi. Uzman isimler velileri bu konuda uyararak "Talep yasal değil ödeme yapmayın" dedi.



2023-2024 eğitim öğretim döneminin başlamasının üzerinden üç ay geçti. Özel okullar yeni bir gelir kaynağı olarak velilerden yüzde 2 KDV talebinde bulundu.

Fahiş servis ve yemek ücretleri, pahalı okul formaları ve kitaplara bir de velilere 2024 yılı öncesi gönderilen ek KDV talebi eklendi. 10 Temmuz 2023'te gerçekleştirilen yeni vergi düzenlemesiyle yüzde 8'e tabi olan mal ve hizmetlerin KDV oranı yüzde 10'a çıkarıldı.

Sabah'ın haberine göre, son günlerde özel okullar, çocuklarını erken kayıt döneminde kaydettirip senelik ücretini peşin ödeyen velilerden eğitim, yemek ve servis ücretleri için yüzde 2'lik KDV farkını talep etmeye başladı. Birçok özel okulda velilere mesajlar gönderilerek, sene sonuna kadar farkın yatırılması talep etti. Okulla ters düşmek istemeyen bazı veliler bu ödemeyi yaptı. 

Bazı okullar sadece eğitim ücreti için bazıları ise hem eğitim hem yemek hem de servis ücretine ayrı ayrı yüzde 2 KDV farkı istiyor.

İsyan eden veliler hukuki haklarını kullanacaklarını ifade ederek "Hukuki olarak ödeme yaptığımız tarihte fatura kesilmeliydi ve o günkü KDV oranı baz alınmalıydı. Okullar faturayı hemen kesmiyor, cebinde tutuyor, mağdur veliler oluyor" diyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Av. İbrahim Güllü, "Özel okulların kesinlikle böyle bir fark istemeye hakkı yok" dedi.

Kayıt yapılırken sözleşmede temin edilen maddelerin zaman içinde tüketici aleyhine değiştirilemeyeceğine dikkati çeken Güllü, sözleşmede fiyat belirlendiği zaman KDV'siyle belirlendiğini söyledi.

Tüketicinin lehine değişikliklerin olabileceğini fakat aleyhine kesinlikle değişiklikler yapılamayacağını belirten Güllü, "KDV farkı istenemez. Bu Tüketici Kanunu'na aykırı. Sözleşmeye 'KDV artarsa fark alınacaktır' gibi bir madde de ekleyemez. Tüketici Kanunu kapsamında bu 'haksız şart' olarak kabul edilir." diye ifade etti.

Güllü, "Vergilerini geç ödemek için hemen fatura kesmeme uyanıklığı yapan özel okulların, Vergi Usul Kanunu'nun 231/5. maddesine göre faturayı, hizmetin gerçekleştirildiği tarihten itibaren azami 7 gün içinde düzenlemesi zorunlu olduğunu belirterek, "Bu sürede düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılıyor. 2023 yılında zorunlu fatura düzenleme sınırının tutarı 4 bin 400 lira. Fatura vermeyen ve almayanlara 2 bin 200 liradan aşağı olmamak üzere bu belgeye yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının yüzde 10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir" ifadelerini kullandı.

Velilerin mağduriyetlerine dair Yargıtay'ın verdiği kararların olduğunu söyleyen Güllü, "Kayıt silme ve okulun veliye dava açması gibi durumlarla karşı karşıya kalan veliler en kısa süre içinde eğitim hizmetini veren kurum hakkında 'Satıştan kaçınma' durumu söz konusu olduğu için bu konuda mahkemeye başvurarak tedbir kararı alabilir" diye konuştu.

Velilerin okullara yaptığı ödemelere ait tüm dekontları saklamasını öneren Güllü, Borçlar Kanunu'nun 125. maddesine göre 10 senelik zaman aşımı var. Çocuğunuz okuldan mezun olduktan sonra bile fazla ödenmiş olan miktarın 66 bin liraya kadar olanları Tüketici Hakem Heyeti'ne, 66 bin lira üstü için Tüketici Mahkemesi'ne başvurarak talep edebilirler." dedi.

Çin konut krizinden kurtulamıyor! Fiyatlardaki düşüş sürüyor!

İstanbul Arnavutköy'de 3 adet konut imarlı arsa satılıyor!


Geri Dön