09 / 01 / 2025

İntifa hakkı kaç yıl için verilir?

İntifa hakkı kaç yıl için verilir?

İntifa hakkı, taşınmaz mallar üzerinde tescil edilebilen haklar arasında yer alıyor. Bu hak, bir kişinin kendisine tahsis edilen, gayrimenkulden yararlanma, onu kullanma hakkına deniyor. Peki, intifa hakkı kaç yıl için verilir?



İntifa hakkı kaç yıl için verilir?

İntifa hakkı, taşınmaz mallar üzerinde tescil edilebilen haklar arasında yer alıyor. Bu hak, bir kişinin kendisine tahsis edilen, gayrimenkulden yararlanma, onu kullanma hakkına deniyor. 


Bu hak, sahibine hakkın konusu olan "şey" üzerinde tamamıyla istifade hakkı tanıyor. İntifa hakkı gerekli belgeler ile tapu müdürlüğüne müracaat edilmesi halinde tesis edilebiliyor. Peki, intifa hakkı kaç yıl için verilir?


Gerçek kişilerde intifa hakkı, hak sahibinin hayatı ile sınırlı oluyor. Kişinin ölümü halinde, hak da sona ermiş oluyor. Bu hakkın kullanımı sözleşmede aksine hüküm yoksa başkasına devredemiyor ve mirasçılara geçemiyor. 


İntifa hakkı mal sahibinde kalacak şekilde çıplak mülkiyet de devredilebiliyor. Örneğin anne ya da baba gayrimenkulün intifa hakkını üzerinde bırakarak çıplak mülkiyet hakkını çocuklarına devredebiliyor. 


Böylece anne baba hayatta kaldığı sürece gayrimenkulü diledikleri gibi kullanabiliyor; vefat halinde ise miras veya intikal işlemi yapmaya gerek kalmadan gayrimenkul çıplak mülkiyet sahibi çocuğa kalmış oluyor. 


İntifa hakkı, gayrimenkulün eş ve çocuklar arasında taksimi sırasında, eşin intifa hakkını seçmesi halinde mirasın yarısına sahip olabilmesinde kendini gösteriyor. 


Tüzel kişilerde ise bu haktan süre belirtilerek yararlanabiliyor. İntifa hakkının süresi tüzel kişiler için en fazla 100 yıl oluyor.



İntifa hakkı terkini harcı 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön