01 / 01 / 2025

İntifa hakkı sahibinin hakları!

İntifa hakkı sahibinin hakları!

İntifa hakkı, bir kimseye verilen gayrimenkulden yararlanma, gayrimenkulü kullanma hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Bu hak sahibinin bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor. İşte intifa hakkı sahibinin hakları...



İntifa hakkı sahibinin hakları!

Şahsi irtifak hakları grubunda yer alan intifa hakkı, sınırlı bir ayni hak olma özelliğine sahip. İntifa hakkı, sahibine hakkın konusu olan "şey" üzerinde tamamıyla istifade hakkı tanıyor.


İntifa hakkı sahibinin bazı hakları ve yükümlülükleri bulunuyor. Hak sahibinin hayatı ile sınırlı olan intifa hakkı sahibinin hakları şu şekilde sıralanıyor;


İntifa hakkı sahibi hakları:

İntifa hakkı, hak sahibinin hayatı ile sınırlı oluyor. Bu hakkın kullanımı sözleşmede aksine hüküm yoksa başkasına devredilebiliyor. Ancak mirasçılara geçemiyor. 


İntifa hakkı, gayrimenkulün eş ve çocuklar arasında taksimi sırasında, eşin intifa hakkını seçmesi halinde mirasın yarısına sahip olabilmesinde kendini gösteriryo. 


Tüzel kişiler, bu haktan süre belirtilerek yararlanabiliyor. İntifa hakkının süresi en fazla 100 yıl oluyor.


Kuru mülkiyete sahip olmayan ancak intifa hakkına sahip olan kişiler, bu durumu tapu kütüğüne tescil eder. Mülkiyet hakkı gibi korununan intifa hakkı sahibi, gayrimenkulün mülkiyetini devretmek dışında her türlü tasarrufu yapabiliyor. 


İster kiraya verip, ister kendi kullanıyor, isterse söz konusu gayrimenlkulü boş tutabiliyor. Gayrimenkule ait emlak beyannamesini intifa hakkı sahibi verip emlak vergisini öder.



İntifa hakkı nedir?
İntifa hakkı sözleşme örneği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön