09 / 01 / 2025

İntifa hakkının kullandırılması!

İntifa hakkının kullandırılması!

İntifa hakkı kavramı genel olarak sahiplenme (malik olma) olarak değil de, süreli yararlanma ve faydalanma olarak karşımıza çıkıyor. Peki intifa hakkının kullandırılması hangi açılardan mümkün müdür?



İntifa hakkı Tapu Sicil Müdürlüğü'nde tescil edilmiş olup hazırlanan bir sözleşme ile bir başkasına ait gayrimenkul üzerinde  istifade etme ve kullanma hakkı tanıyan bir haktır. İntifa hakkı sahibi kuru mülkiyetin sahibi de değil sadece kullanıcısıdır. Bu durumda Kuru mülkiyet sahibi de söz konusu mülkiyetin kullanım ve yararlanma hakkında sahip değildir. Eğer intifa hakkı süreliyse süre bitene kadar intifa hakkı sahibi o taşınmaz üzerinde kullanım ve yararlanma hakkına sahip olur. Eğer bir süre belirtilmemişse bu durumda intifa hakkı sahibinin ömrü süresince bu hak tanınır.



İntifa hakkının kullandırılması konusuna gelirsek, intifa hakkı elinde olan kimse mülkü bir başkasına kullandırabilir mi? Daha açıklayıcı olmak gerekirse, intifa hakkı sahibi mülkü kiraya verebilir mi? İntifa hakkı sahibi, gayrimenkulden yararlanma hakkı ve gayrimenkul değerinin 2/3'üne sahip olma hakkı nedeni ile kişi söz konusu gayrimenkulü kiraya verebiliyor ancak mülkiyetin gerçek sahibi olmadığı için satamıyor.


İntifa hakkı sahibi söz konusu mülkiyet üzerinde tam kullanma ve yararlanma hakkına sahip olduğu için mülkiyetin kendisini değil kullanımını bir başkasına tahsis edebilir. Söz konusu mülkiyetin gerçek sahibi tapu üzerindeki sahibidir. Ancak kuru mülkiyet sahibi intifa hakkı sahibinin vefatı veya devri olmadığı sürece mülkiyet üzerinde kiralama veya bir başkasına devretme işlemlerini gerçekleştiremez.


İntifa hakkı ile kiralama yapılabilinir mi?

Kullanım hakkı devri!

İntifa hakkının kaldırılması!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön