23 / 12 / 2024

Sözleşmeyle tesis edilen intifa hakkının kaldırılması!

Sözleşmeyle tesis edilen intifa hakkının kaldırılması!

Sözleşmeyle tesis edilen intifa hakkının kaldırılması mümkün olur mu? Sözleşmeyle kurulan intifa hakkı kaldırılır mı? gibi merak ettiğiniz soruların cevapları detaylı olarak haberimizde yer alıyor..



İntifa hakkı sahibi olduğu kişiye başkasına ait bir gayrimenkul üzerinde tam kullanma ve yararlanma haklarını sağlar. İntifa hakkı 3 şekilde kurulur:


- Sözleşmeyle kurulan intifa hakkı

- Kanuni intifa hakkı 

- Mahkeme kararıyla kurulan intifa


Bizi ilgilendiren kurulum şekli olan sözleşmeyle kurulan intifa hakkı hakkında daha detaylı bir bilgilendirme yapalım.



Sözleşmeyle kurulan intifa hakkı 


Bir taşınmaz maliki nasıl taşınmazını satabiliyorsa bir üçüncü kişi yararına intifa hakkı da tesis edebilir. Bu üçüncü kişi gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişi de olabilir. Uygulamada çoğunlukla bir taşınmazın tamamına (kuru mülkiyeti ve intifa hakkına) sahip olan kimse intifa hakkını üzerinde tutarak kuru mülkiyetinin satışını yapmakta bu yolla intifa hakkının kütüğe tescili ihtiyacı doğmaktadır.


Örneğin, baba taşınmazının intifa hakkını üzerinde tutarak kuru mülkiyetini çocuklarına bağışlamakta veya satmaktadır.

Malik kuru mülkiyeti kendi üzerinde tutarak başkası lehine intifa hakkı da tesis edebilir.


Bir krokiye bağlanması kaydıyla bir taşınmazın bir kısmı üzerinde intifa hakkı kurulması da mümkündür. Genelde akaryakıt istasyonları, bu şekilde büyük bir tarlanın yola cepheli küçük bir kısmı üzerinde intifa hakkı tesisi şeklinde kurulabiliyor.

Ancak tüm bunlar için, tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenmesi gerekiyor.


Sözleşmeyle tesis edilen intifa hakkının kaldırılması


Sözleşmeyle tesis edilen intifa hakkının kaldırılması davasında intifa hakkı sahibinin sözleşme dahilinde bulunan anlaşmalı hükümleri yerine getirmediğini öne sürecek ispatınız ve resmi belgelerinz varsa sözleşmenin feshini isteyebilirsiniz. Bu durumda fesih için geçerli bir resmi sözleşmenizin bulunması gerekiyor. Eğer sözleşmeye aykırı haller var ise sözleşmenin feshi istenebiliyor. 



İntifa hakkının sona ermesi!

İntifa hakkı nasıl kurulur?

İntifa hakkının kaldırılması!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön