İntifa hakkının kaldırılması dilekçesi!
İntifa hakkı, bir gayrimenkul üzerindeki kullanma, ondan faydalanma hakkı olarak tanımlanıyor. Peki, İntifa hakkı nasıl kaldırılır? İşte, intifa hakkının kaldırılması dilekçesi!
İntifa hakkının kaldırılması dilekçesi!
İntifa hakkı, bir gayrimenkul üzerindeki kullanma, ondan faydalanma hakkını ifade ediyor. İntifa hakkının bir kimseye geçebilmesi için, söz konusu mülkün sahibinin mülkiyeti üzerinde tutup kullanma hakkını başkasına devretmesi gerekiyor.
Gerçek kişilerde intifa hakkın süresi sahibi ölene kadar olarak biliniyor. Tüzel kişilerde bu haktan süre belirtilerek yararlanabiliyor. Tüzel kişilerde intifa hakkının süresi en fazla yüz yıl olarak karşımıza çıkıyor.
Kanuni mirasçılar dışında, intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine bedelsiz feragat edilmesinde veya süreli intifa haklarında, sürenin dolması ile intifa hakkının terkini söz konusu oluyor.
İntifa hakkı dilekçesi!
....... MAHKEMESİNE
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
KONU : İntifa Hakkının Terkini İstemi.
AÇIKLAMALAR :
1-) Müvekkilim tapunun .....ada, ...... parsel sayısında kayıtlı taşınmazın malikidir.
2-) Bu taşınmaz üzerinde ...’in intifa hakkı mevcut iken, hak sahibi .../.../... tarihinde vefat ettiğinden intifa hakkı sona ermiştir.
3-) Bu nedenle intifa hakkının terkini için dava açılması zorunlu hale gelmiştir.
HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 796, 795 ve ilgili mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER : Tapu kaydı, nüfus kaydı ve diğer deliller.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, adı geçen taşınmaz üzerinde kurulu bulunan intifa hakkının terkinine karar verilmesini, karar verilmesini Yüce Mahkemenizden saygıyla talep ederim. …/…/…
Davacı Vekili
Av.
İntifa hakkının kaldırılması davası!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com