Kent Haberleri

İPA'dan korkutan deprem raporu! İstanbul’da 1,3 milyon konut risk altında!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından İstanbul depremine yönelik hazırlanan raporda İstanbul'da 1,3 milyon konutun riskli olduğu ortaya çıktı. 

Vatandaşlar, 6 Şubat depremlerinin ardından tetikte yaşamaya devam ederken olası Marmara depreminde nerelerin risk altında olduğunu araştırıyor. İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İstanbul’un depreme hazırlık sürecine ilişkin bir rapor yayınladı. Rapora göre; İstanbul'da 1,3 milyon konutun riskli olduğu ortaya çıktı. 

7,5 ŞİDDETİNDEKİ DEPREMDE YÜZDE 20 AĞIR HASAR OLACAK

Sosyal medya hesabı üzerinden rapora ilişkin açıklama yapan İPA Başkanı Dr. Buğra Gökçe, İstanbul’da 7,5 şiddetindeki bir depremde yüzde 20 ağır hasar olacağını, 6,8 milyon konutun yaklaşık 1,3 milyonunun riskli olduğunu söyledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YETERİNCE ETKİLİ DEĞİL

Dr. Gökçe, İstanbul'da deprem riskini azaltmak amacıyla yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarının, yeterince etkili olamadığını, riskli yapıların sadece dörtte birinin dönüştürülebildiğini vurguladı.

DEPREM VERGİLERİNDE ÇARPICI RAKAMLAR

Raporda, 1999 depreminden sonra uygulamaya konulan imar barışı gibi politikaların, yapı stokunu iyileştirmek yerine riskli yapıların yasallaşmasına yol açtığı eleştirildi.

Ayrıca, 2003-2023 yılları arasında deprem vergileriyle toplanan gelirlerin, yapı stoğunu iyileştirmek için kullanılmadığı ve bu gelirlerle 96 metrekare büyüklüğünde 1,3 milyon konut inşa edilebileceği ifade edildi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YANLIŞ YÖNLENDİRİLDİ!

Rapora göre, İstanbul’daki kentsel dönüşüm süreçleri, riskli yapıların yerine rant değeri yüksek bölgelerde gerçekleşti.

Yeni yapıların en riskli binalar yerine, daha çok gelir getirecek alanlarda inşa edildiği belirtildi. Dr. Gökçe, kentsel dönüşümde kamucu bir bakış açısının benimsenmesi gerektiğini ve en dezavantajlı bölge ve kesimlerden başlayarak yapı stokunun yenilenmesi gerektiğini söyledi. 

Dr. Buğra Gökce'nin sosyal medya hesabından yaptığı o paylaşım...

İstanbul'da riskli binalara vatandaş engeli! 79 bin binaya deprem taraması yapılamadı!

KİPTAŞ'tan hiç evi olmayanlar için sabit taksitli konut müjdesi!  Ali Kurt resmen açıkladı!

Türkiye'deki 20 milyona yakın riskli konut çevresel sürdürülebilirliği de olumsuz etkiliyor!