02 / 05 / 2024

İpotek finansmanı kuruluşu hangi işleri yapamaz?

İpotek finansmanı kuruluşu hangi işleri yapamaz?

İpotek finansmanı kuruluşlarının yapabileceği iş ve işlemler olduğu gibi, yapamayacağı iş ve işlemler de yer alıyor. Peki hangi işler faaliyeti kapsamına girmez? İpotek finansmanı kuruluşu hangi işleri yapamaz?



İpotek finansmanı kuruluşu hangi işleri yapamaz?

İpotek finansmanı kuruluşu (İFK), faaliyet amacını gerçekleştirmek üzere; Varlıkları devralabilir, varlıkları devredebilir, devralınan varlıkları yönetebilir ve varlıkları teminat olarak alabilir; Devraldığı veya teminat olarak aldığı varlıklar karşılığında ipotekli sermaye piyasası aracı ihraç edebilir.


Ayrıca; KFF, VFF veya VKŞ kurucusu olabilir; Üçüncü fıkra hükümleri çerçevesinde fon kurmaksızın İDMK ve VDMK ihraç edebilir.


İpotek finansmanı kuruluşları; Sermaye piyasası araçlarının ihracından veya varlıkların temininden kaynaklanan yükümlülükler için esasları Kurulca belirlenen şekilde garanti verebilir.


İpotek finansmanı kuruluşu faaliyet kapsamında;

- Kurulun İTMK ve VTMK ile İDMK ve VDMK’ya ilişkin düzenlemeleri uyarınca hizmet sağlayıcılığı veya nakit yöneticiliği faaliyetinde bulunmak,


- Faaliyetlerinin gerektirdiği risk yönetimi amaçlı işlemleri yürütmek,


- Kurul tarafından izin verilen diğer faaliyetleri yerine getirmek gibi işler de yer alıyor.


İFK’ların ipotekli sermaye piyasası aracı ve pay ihraçları, söz konusu ihraçlara yönelik Kurul düzenlemeleri çerçevesinde gerçekleştirilir.


İFK’nın fon kurmaksızın İDMK veya VDMK ihraç edebilmesi için, münhasıran İDMK veya VDMK ihraç etmek amacıyla faaliyet göstermesi ve esas sözleşmesinde bu yönde bir ibare bulunması zorunludur. Peki, ipotek finansmanı kuruluşu hangi işleri yapamaz?


İpotek finansmanı kuruluşlarının yapamayacakları iş ve işlemler

MADDE 21 – (1) İpotek finansmanı kuruluşları;

a) 18 inci maddede belirtilen faaliyetler ve bunlara ilişkin iş ve işlemler ile mevzuatın imkan verdiği haller hariç olmak üzere hiçbir faaliyette bulunamazlar,


b) Bankacılık Kanununda tanımlandığı üzere mevduat veya katılım fonu toplayamazlar, mevduat veya katılım fonu toplama sonucunu verebilecek iş ve işlemler yapamazlar,


c) Sermaye piyasası faaliyetlerini yürütebilmek için gerekli olanın üstünde taşınmaz mal edinemezler,


ç) Hiçbir ticari, sınai ve zirai faaliyette bulunamazlar,


d) Ödünç para verme işlemleri yapamazlar.


İpotek finansmanı kuruluşlarına ilişkin esaslar hakkında tebliğ!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön