02 / 05 / 2024

İpotek finansmanı kuruluşu nasıl kurulur?

İpotek finansmanı kuruluşu nasıl kurulur?

İpotek Finansmanı Tebliğinde belirtilen faaliyetlerin yerine getirilmesi amacıyla anonim şirket şeklinde kurulmuş olan sermaye piyasası kurumunu; ipotek finansmanı kurumu olan ipotek finansmanı kuruluşu nasıl kurulur?



İpotek finansmanı kuruluşu nasıl kurulur?

Tebliğde belirtilen faaliyetlerin yerine getirilmesi amacıyla anonim şirket şeklinde kurulmuş olan sermaye piyasası kurumunu; ipotek finansmanı kurumu (İFK) olarak tanımlanıyor.


İpotek finansmanı kuruluşlarına ve bu kuruluşların faaliyetlerine ilişkin esaslar, 17 Temmuz 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan İpotek Finansmanı Kuruluşlarına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ'te yer alıyor. Buna göre ipotek finansmanı kuruluşu nasıl kurulur? İpotek finansmanı kuruluşu için gerekenler nelerdir?


Kuruluş başvuruları ve kuruluş izinleri

MADDE 6 – (1) Kurucu veya kuruculardan biri tarafından İFK kuruluş izni alınmak üzere;


a) Kurulca belirlenen standartlara uygun olarak hazırlanan kuruluş başvuru formu ve esas sözleşme taslağı,


b) Kurucu ortakların kurulacak İFK’da ortak olunmasına ilişkin yetkili kurullarından alınmış noter onaylı karar örnekleri,


c) Kurucu ortakların ve önemli etkiye sahip ortakların 5 inci maddede yer alan şartları taşıdıklarını tevsik eden belgeler,


ç) Kurulca istenecek diğer bilgi ve belgeler


ile birlikte Kurula başvurulur.


(2) Kurul, kuruluş izni başvurularında İFK’nın tüzel kişi ortaklarında özel bağımsız denetim yaptırmış olma şartını arayabilir. Bu şart ortaklık yapısı değişikliği başvurularında da aranabilir.


(3) Yabancı uyruklu veya yurtdışında yerleşik kişilerce temin edilecek bilgi ve belgeler hakkında bu madde hükümleri kıyasen uygulanır. Kurul, temin edilecek belgelerin yeminli tercüman tarafından tercüme edilmesini isteyebilir.


(4) Kuruluş izni başvuruları, gerekli belgelerin Kurula eksiksiz olarak sunulmasından itibaren üç ay içinde Kurul tarafından karara bağlanır ve alınan kararlar ilgililere 10 iş günü içinde bildirilir.


(5) Başvuruda sunulan bilgi ve belgelerin eksik olması veya ek bilgi ve belgeye ihtiyaç duyulması halinde, başvuru tarihinden itibaren 10 iş günü içinde başvuru sahibi yazı ile ya da elektronik ortamda bilgilendirilerek, eksikliklerin 20 iş günü içinde giderilmesi istenir. Bu takdirde, dördüncü fıkrada öngörülen süreler, söz konusu eksik veya ek bilgi ve belgelerin tamamının Kurula sunulduğu tarihten itibaren baştan işlemeye başlar. Makul sebeplerin varlığı halinde ve başvuru sahibinin talebi üzerine Kurulca başvuru sahibine 20 iş gününe kadar ek süre verilebilir.


(6) Kurulca yapılacak değerlendirme sonucunda başvurunun uygun görülmesi halinde, kuruluş işlemlerinin tamamlanması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığına başvurulur. Kuruluş işlemlerinde esas sözleşmenin konuya ilişkin Kurul izninin tebellüğ edildiği tarihi müteakip en geç üç ay içinde ticaret siciline tescil ettirilmesi zorunludur. Aksi halde verilen kuruluş izni iptal edilir.



İpotek finansmanı kuruluşlarına ilişkin esaslar hakkında tebliğ tam metni!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön