28 / 04 / 2024

AVM kuruluş izni nasıl alınacak?

AVM kuruluş izni nasıl alınacak?

AVM Yasası ile yeni AVM veya mağaza kuruluşu nasıl olacak? Yeni AVM için izin nereden alınacak? AVM kuruluş izni Belediyeden mi alınacak valilikten mi? Büyük Mağazalar Değerlendirme Kurulu olumlu rapor vermezse ne olur?



AVM Yasası 2014 ile yeni AVM veya Büyük Mağazalar nasıl kurulacak? AVM kuruluş izni kimden alınacak? AVM Kuruluş izin belgesi nasıl alınacak? İşte bu soruların cevapları, Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazaların Kuruluş ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun Teklifi'nin Kuruluş ve Diğer Esaslar'a yer verilen ikinci bölümünde yer alıyor..


Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazaların Kuruluş ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun Teklifi


AVM Yasası'nın amacı ve kapsamı nedir? Öğrenmek için tıklayın!


İkinci Bölüm: 

Kuruluş ve Diğer Esaslar

Kuruluş


Kuruluş İzni


"Madde 4.- (1) Satış alanı dört yüz metrekare ve altında kalan zincir mağazaların kuruluş izinleri, genel hükümlere göre sınırları içinde bulunduğu belediye tarafından verilir.


(2) Satış alanı beş bin metrekareye kadar olan alışveriş merkezlerinin ve büyük mağazaların kuruluş izinleri; Büyük  Mağazalar Değerlendirme Kurulu tarafından hazırlanan Raporun olumlu olması halinde, imar planlarında belirlenen ticaret alanlarında, kentsel ve bölgesel iş merkezlerinde ya da tali iş merkezlerinde doğrudan belediyelerce izin verilir. Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde kalan alışveriş merkezlerinin ve büyük mağazaların kuruluş izinleri, Büyükşehir Belediyeleri tarafından verilir.


Şubeler ve satış zincirleri nasıl olacak? İşte o madde!


(3) Satış alanı beş bin metrekareden fazla olan büyük mağazaların kuruluş izinleri; Büyük Mağazalar Değerlendirme Kurulu tarafından hazırlanan olumlu Rapora göre, imar planlarında belirlenen ticaret alanlarında, kentsel ve bölgesel iş merkezlerinde ya da tali iş merkezlerinde valiliğin doğrudan teklifi üzerine, Bakanlık tarafından verilir. Bakanlık bu yetkisini, Devlet Planlama Teşkilatı tarafından belirlenen şehirlerin sosyo-ekonomik gelişmişlik katsayısını dikkate alarak Valiliklere devredebilir. 


Büyük Mağazalar Değerlendirme Kurulu nedir? Detaylar için tıklayın!


(4) İmar planlarında ticaret alanı, kentsel ve bölgesel iş merkezi ya da tali iş merkezi belirlenmemiş olan yerlerde, büyüklüğü ne olursa olsun Büyük Mağazalar Değerlendirme Kurulu tarafından hazırlanan Rapora göre, valilik tarafından büyük mağaza kuruluşu ön izni verilir. Ön izine göre büyük mağaza kuruluş yeri kuruluş talebi sahibinin başvurusu üzerine büyük mağaza ve/veya alışveriş merkezinin yeri, imar planına işlendikten sonra Valilik tarafından kuruluş izni verilir. Bu başvurunun izin tarihinden itibaren altı ay içerisinde yapılmaması halinde kuruluş izni geçersiz sayılır.


AVM Yasası'nın madde gerekçeleri neler? Öğrenmek için tıklayın! 


Kuruluş İzni Şartları


Madde 5.- (1) Büyük mağaza kurulabilmesi için; öncelikle imar planlarında ticaret alanı, kentsel ve bölgesel iş merkezi ya da tali iş merkezi ayrılmış olması ve bu alanların büyük mağaza kurulmasına müsait bulunması şartı aranır. 


Ayrıca kuruluş talebi; 


a) Faaliyet gösterecek yerdeki yapı yoğunluğunun elverişliliği, nüfus ve trafik yoğunluğu, 


b) Faaliyet gösterilecek yerdeki esnaf ve sanatkarlar ile küçük ve orta boy işletme yoğunluğu, 


c) Satış alanları büyüklüklerine göre büyük mağazaların şehir yerleşim merkezlerine ve birbirlerine olan uzaklıkları, 


d) Büyük mağazaların ulaşım, otopark, sosyal tesisleri ile şehir alt yapısına getireceği yükler ve çevre sorunları, 


e) Mevcut yapıların büyük mağaza olarak kurulmasının talep edilmesi halinde, yapı kullanma izin belgesinin varlığı, yapı standardının büyük mağaza kullanımına uygun olması, depreme dayanıklılık, yangın ve benzeri risk durumları için tedbirlerin yeterli olup olmadığı, 


yönlerinden değerlendirilir.


AVM Yasası'nın gerekçesi nedir? Öğrenmek için tıklayın! 



(2) İmar planlarında ticaret alanı, kentsel ve bölgesel iş merkezi ya da tali iş merkezi ayrılmamış olması halinde, kuruluş izni talebi, yukarıdaki koşullar ile yönetmelikle belirlenecek diğer koşulları içeren Rapor çerçevesinde değerlendirilir. 


Yukarıda belirlenen koşullara göre Büyük Mağazalar Değerlendirme Kurulu tarafından hazırlanan Rapor, piyasa ekonomisi ve ticari kurallardaki gelişmeler ışığında kamu yararı esas alınarak yetkili makamlar tarafından değerlendirilir ve kuruluş talebinin uygun olup olmadığına otuz gün içinde karar verilir. 


Büyük Mağazalar Sicili nedir? Öğrenmek için tıklayın!


(3) Büyük mağazanın kuruluş izin talebinin kabul edildiği veya gerekçeleri de belirtilmek suretiyle reddedildiği, yetkili makam tarafından talep sahiplerine bildirilir. Kuruluş talebinin reddedilmesine ilişkin işlemin dava konusu edilmesi ve davanın reddi yönünde verilen kararın kesinleşmesi halinde, aynı yer için yeniden yapılacak kuruluş talepleri başka bir gerekçe gösterilmeksizin reddedilir. 


Büyük mağazaların kurulmasına ilişkin içeriği ve şekli Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenen izin belgesi Yetkili Makam tarafından tanzim edilir ve verilir."


AVM Yasası teklifinde hangi milletvekillerinin imzası var? Öğrenmek için tıklayın!


Emre Kulcanay / Emlakkulisi.com


Geri Dön