17 / 05 / 2024

İpotek finansmanı kuruluşlarının kuruluş başvuruları

İpotek finansmanı kuruluşlarının kuruluş başvuruları

İpotek Finansmanı Tebliğinde belirtilen faaliyetlerin yerine getirilmesi amacıyla anonim şirket şeklinde kurulmuş olan sermaye piyasası kurumunu; ipotek finansmanı kurumu olan ipotek finansmanı kuruluşu nasıl kurulur?

Tasarruf finansman sektörünün büyüklüğü 29 milyar TL'yi aştı: Faizsiz konut ve araç satışı da dijitalleşiyor!

2 sene önce regüle edilen tasarruf finansman sektörünün büyüklüğü 29 milyar TL’yi aştı. FKB Başkanı Eyüp Akbal, sektörü değerlendirdi ve yeni gelişmeleri paylaştı. İşte ayrıntılar...

Konut satışlarının yılın 2. yarısında artması bekleniyor!

Konut sektörünün Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu söyleyen Akar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Figen Akar, konut satışlarının yılın 2. yarısında artması beklediklerini söyledi.

Konut kredi faizlerinin yükselmesi konut satışlarını olumsuz etkiliyor!

Konut satış rakamlarını değerlendiren Akar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Figen Akar Konut kredi faizlerinin yükselmesinin konut satışlarını olumsuz etkilediğini söyledi.

GYO'ların halka arzı, konut projelerinin finansman ihtiyaçlarını çözüyor!

Son zamanlarda GYO'lar peş peşe halka arz ediliyor. Peki konut sektörü için GYO'ların halka arzları ne ifade ediyor?

Yapı denetim kuruluşları isyan etti! Yapın denetim firması çok, denetleme alanı yok!

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Bursa Şube Başkanı Esra İnhanlı, Bursa’da ihtiyacın üzerinde firma olduğunu, gerçekte öyle bir denetleme alanının olmadığını söyledi.

Yabancı konut yatırımcılarının çekilmesinin ekonomiye maliyeti?

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, yabancı konut yatırımcılarının çekilmesinin ekonomiye maliyetini kaleme aldı. İşte Soner Keleş'in o yazısı...

Sektörden ipotekli konut satışlarının artması için faizler düşsün önerisi!

Türkiye genelinde gerçekleşen konut satış istatistikleri yayımlandı. Akar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Figen Akar konut satışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akar, ipotekli konut satışlarının artması için faizler düşsün önerisinde bulundu.

Suudi yatırımcıların Türkiye’ye ilgisi yeniden artmaya başlıyor

Aremas Gayrimenkul’ün Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan, Cityscape Global 2023 Emlak, Gayrimenkul, Yatırım Sektörü Fuarı’nın ilk gününde Suudi yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin yeniden canlanmaya başladığını gördüklerini açıkladı.

Kamuran Akbay: Kira fiyatları, konut satışlarını tetikliyor!

Kamuran Akbay Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kamuran Akbay konut ve kira fiyatlarına ilişkin açıklama yaptı. Akbay, tedarik kırılmaların konut satışlarını da etkilediğini söyledi. 

Binance yatırımcılarının 2.2 milyar doları riskte!

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto para borsası Binance'in kuruluşları ile şirketin kurucusu Changpeng Zhao'ya 13 suçlamayla dava açmasından sonra 2,2 milyar doların büyük bir risk altında olduğuna vurgu yaptı. İşte ayrıntılar...

Merkez Bankası faiz artıracak mı? İşte dünyaca ünlü kuruluşların yorumları!

Merkez Bankası'nın faiz kararı merakla beklenirken yerli ve yabancı finans kuruluşları da tahminlerde bulunuyor. Kuruluşların tahminleri ağırlıklı olarak Merkez Bankası'nın 100 baz puan indirime gideceği yönünde oldu.

ATO'dan bankalara kredi çağrısı: Depremzedenin borçlarını erteleyin!

Deprem bölgesindeki tüccarın kredi borçlarının şartsız, koşulsuz ve faizsiz olarak ertelenmesini isteyen Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, “Esnafın başvuru yapacak hali bile kalmadı” açıklamasını yaptı.

Flatofis Kağıthane, kapılarını metroya açıyor!

Gayrimenkul sektörünün lider firmaları arasında yer alan Sinpaş Holding’in geliştirdiği, Türkiye’nin ilk yataya kurulu A+ ofis projesi Flatofis Kağıthane, kapılarını metroya açıyor.

İpotek finansmanı kuruluşlarının kuruluş başvuruları Haberi

İpotek finansmanı kuruluşlarının kuruluş başvuruları

İpotek finansmanı kuruluşu nasıl kurulur?

Tebliğde belirtilen faaliyetlerin yerine getirilmesi amacıyla anonim şirket şeklinde kurulmuş olan sermaye piyasası kurumunu; ipotek finansmanı kurumu (İFK) olarak tanımlanıyor.


İpotek finansmanı kuruluşlarına ve bu kuruluşların faaliyetlerine ilişkin esaslar, 17 Temmuz 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan İpotek Finansmanı Kuruluşlarına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ'te yer alıyor. Buna göre ipotek finansmanı kuruluşu nasıl kurulur? İpotek finansmanı kuruluşu için gerekenler nelerdir?


Kuruluş başvuruları ve kuruluş izinleri

MADDE 6 – (1) Kurucu veya kuruculardan biri tarafından İFK kuruluş izni alınmak üzere;


a) Kurulca belirlenen standartlara uygun olarak hazırlanan kuruluş başvuru formu ve esas sözleşme taslağı,


b) Kurucu ortakların kurulacak İFK’da ortak olunmasına ilişkin yetkili kurullarından alınmış noter onaylı karar örnekleri,


c) Kurucu ortakların ve önemli etkiye sahip ortakların 5 inci maddede yer alan şartları taşıdıklarını...