28 / 04 / 2024

Kamuran Akbay: Kira fiyatları, konut satışlarını tetikliyor!

Kamuran Akbay: Kira fiyatları, konut satışlarını tetikliyor!

Kamuran Akbay Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kamuran Akbay konut ve kira fiyatlarına ilişkin açıklama yaptı. Akbay, tedarik kırılmaların konut satışlarını da etkilediğini söyledi. 



Konut fiyatları artmasıyla birlikte vatandaşlar ev sahibi olmak için pratik ve düşük maliyetli kolay yollarını aramaya başladı.

Konut satışlarının son 1 yılda düştüğünü kaydeden Kamuran Akbay Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kamuran Akbay ise bu duruma neden olan parametreleri açıklarken, konut sektörünün dinamiklerini değerlendirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılının ilk altı ayında 565 bin 779 konut satışı gerçekleşirken, satışların 2022 yılına göre yüzde 22,1 azaldığı kaydediliyor. Sektör profesyonelleri ise konut alırken vatandaşların artık kriterlerinin birinci önceliği güvenliği yazdığını bildiriyor. 

 Kamuran Akbay: Kira fiyatları, konut satışlarını tetikliyor!

Bu nedenle kentsel dönüşüm kapsamındaki toplu konut projeleri yoğun bir taleple karşı karşıya kalıyor. Gayrimenkul sektörünün güncel durumuna ilişkin değerlendirmeler yapan Kamuran Akbay Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kamuran Akbay, “Konut satışına dair açıklanan istatistikler, satışların geçtiğimiz yıla göre bir miktar düştüğünü gösteriyor. Elbette, bu duruma sebep olan birçok parametre var" diye belirtti.

 Kamuran Akbay: Kira fiyatları, konut satışlarını tetikliyor!

"TEDARİK KIRILMALARI KONUT SATIŞLARINI ETKİLEDİ"

Emlak sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kamuran Akbay, pandemiden bu yana küresel tedarik zincirinin kırılmasından dolayı yaşanan ara mal bulma güçlüğü, inşaat maliyetlerinin yükselmesine neden olurken, proje sayısını da düşürdüğünü kaydetti.

Kamuran Akbay, enflasyon da hammadde ve ara mal girdilerinde fiyat artışlarının önünü açtığına vurgu yaparak, "Konut fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle özellikle dar gelirli vatandaşların konut alabilmeleri giderek güçleşse de kanunlarla sunulan kolaylıklar ve kentsel dönüşüm projeleri, konut satışlarına yeniden ivme kazandırdı.” diye belirtti.

 Kamuran Akbay: Kira fiyatları, konut satışlarını tetikliyor!

“KİRA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ KONUT SATIŞLARINI TETİKLİYOR"

Kira artışlarının konut alımına dair talebe etkisini de değerlendiren Kamuran Akbay, kira fiyatlarının özellikle son 2 yılda oldukça arttığına vurgu yaptı.

Bu durum belirli seviyede birikimi olan vatandaşları konut sahibi olmaya yönlendirdiğini söyleyen Kamuran Akbay öte yandan konut yatırımları geçtiğimiz dönemlerde düşük faiz, düşük döviz kuru gibi gerekçelerle daha kârlı olduğunu söyledi.

Kamuran Akbay, "Mevcut durumda ise yatırımcılar için alternatif ve kârlı yatırım alanlarının oluşturulması, konuta yatırım yaparak rant elde etmek isteyen yatırımcıların gözlerini farklı yatırım alanlarına çekmesini sağlayabilir” ifadelerini kullandı. 

 Kamuran Akbay: Kira fiyatları, konut satışlarını tetikliyor!

“ÖNCE GÜVENLİK, SONRA LÜKS SUNUYORUZ"

Devletin sosyal konut yapım desteklerinin dar gelirli vatandaşlar açısından önemli bir fırsat olduğunu kaydeden Kamuran Akbay, inşaat şirketlerinin denetlenmesinin de oldukça önemli bir tedbir olduğuna dikkat çekerek, "İnşaatların devlet tarafından görevlendirilecek uzman ekipler tarafından depreme dayanıklılık konusunda inşaat tamamlanana kadar denetlenmeleri, her inşaat şirketinin kendisine danışmanlık yapmak üzere ilgili alandan bilim insanlarından oluşacak bir heyetten destek alması, depreme dayanıklı konut yapımının gerçekleştirilmesinde de hayati önem taşıyor" dedi.

Kamuran Akbay, "İnsanlar depreme dayanıklı konut almak için araştırma yapmaya başladığında, ilk olarak satın alacakları konutu inşa eden şirketin ne kadar güvenilir olduğuna bakar” diyerek aktardı.

 Kamuran Akbay: Kira fiyatları, konut satışlarını tetikliyor!

BİRÇOK PROJEYE İMZA ATTI

Kamuran Akbay, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “21 yıllık deneyimimizden hareketle 7 kamu ihalesi, 93 butik konut ve 3 site projesini hayata geçirdik. Son projelerimizden biri de sektörde oldukça ses getiren Manzara Adalar projesi oldu. Bu özel kentsel dönüşüm projesi, konutlar, ofisler ve ticari alanları bir araya getirerek modern yaşama kapı aralıyor. İstanbul’un önemli ulaşım akslarına çok yakın konumda yer alan projede 1+1’den 4+1’e kadar geniş daire seçenekleri bulunuyor. Hem oturum hem de yatırım amaçlı yoğun ilgi gören projede, yüzde 30 peşinatla konut sahibi olma fırsatı sunuluyor.”

Uzman isimler bölge vererek tek tek açıkladı: Deprem için şanssız konumdalar! Yeni büyük depremler olacak mı?

Koz Oran konut projesi satışta mı?

Brent petrol yükseldi! Brent petrol varil fiyatı bugün ne kadar oldu? 15 Ağustos 2023 brent petrol varil fiyatı


Geri Dön