09 / 05 / 2024

Uzman isimler bölge vererek tek tek açıkladı: Deprem için şanssız konumdalar! Yeni büyük depremler olacak mı?

Uzman isimler bölge vererek tek tek açıkladı: Deprem için şanssız konumdalar! Yeni büyük depremler olacak mı?

Uzmanlar, son günlerde meydana gelen depremler ve tetiklenebilecek başka faylar ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar...



6 Şubat tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş'ta peş peşe meydana gelen iki yıkıcı depremin ardından tam 6 ay geçti. Şubat'tan beri deprem bölgesinde binlerce artçı sarsıntı meydana geldi. Bu sarsıntılar özellikle Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve çevre şehirlerde yoğun olarak hissedildi. 

Son olarak 11 ve 12 Ağustos tarihlerinde Malatya'da yaşanan 4'ten büyük depremler bir defa daha dikkatleri bölgeye çevirdi. 

Milliyet Gazetesi'nden Zeynep Dilara Akyürek'in haberine göre; başta Adana, Malatya, Bingöl ve İstanbul olacak şekilde, ismi son dönemlerde sık sık  deprem gerçeğiyle anılan birçok kentte yakın bir gelecekte büyük bir deprem olup olamayacağı sorusu merak konusu oldu. 

Uzman isimler bölge vererek tek tek açıkladı: Deprem için şanssız konumdalar! Yeni büyük depremler olacak mı?

Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal ve Sakarya Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Utkucu, meydana gelen depremlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

MALATYA'DAKİ DEPREMLER ARTÇI MI? 

Son günlerde Malatya'da kısa aralıklarla yaşanan depremler büyük paniğe neden oldu. Bu depremlerin artçı olup olmadığı kafalardaki en büyük soru işaretlerinden olurken, uzmanların sık sık 6 Şubat depremlerini hatırlatması ve tetiklenme ihtimali olan fayların üzerinde durması tedirginliği artırdı. 

Prof. Dr. Süleyman Pampal, son günlerde Malatya'da yaşanan depremlerin artçı olduğuna dikkat çekti ve açıklamasında "Bunlar kesinlikle artçı depremler. Zaten 6 Şubat'taki büyük depremlerde burada yüzey kırığı tespit edildi. Bunlar artçı, yeni bir fayın yeni ya da daha büyük bir deprem üretmesi söz konusu değil. Batı uçta Göksun civarında yoğun artçı oldu ve o zaman da 'Adana-Savrun Fayı kırılacak' tartışmaları yaşanmıştı. Böyle bir şey yok" ifadelerine yer verdi. 

Bölgede batıya doğru kırılmış olan taze kırıkların olduğuna değinen Pampal, bunun da büyük depremle ortaya çıkmış artçılardan olduğunu söyledi. 

Uzman isimler bölge vererek tek tek açıkladı: Deprem için şanssız konumdalar! Yeni büyük depremler olacak mı?

TÜRKİYE'DE 10-20 DEĞİL, BİNLERCE FAYIN FARKINDA OLUNMALI 

Malatya’nın deprem tehlikesiyle karşı karşıya olup olmadığı ile ilgili soruları da cevaplayan Prof. Dr. Pampal, başka fayların varlığının da altını çizdi. Prof. Dr. Pampal, Türkiye’de 10-20 fay değil, binlerce fayın varlığının farkında olunması gerekliliğine dikkat çekerek, "Bu depremlerden ziyade Malatya çevresinde kırılma ihtimali olan başka faylar var. Sol yanal atımlı Malatya Fayı da bu fayların yakın batısında kuzeye uzanıyor kırılabilir, aktif fay. Ovacık Fayı var, o da yıkıcı deprem üretebilir. O bölgede Erzincan ve Karlıova arasında kırılmaya yüz tutmuş başka fay var" ifadelerine yer verdi. ve Yedisu Fayının Elâzığ Malatya ve Bingöl’ü etkileyebileceğini dile getirdi. 

Açıklamasında "Sismik boşluk seviyesinde bir fay. Çelikhan’dan Karlıova’ya kadar Bingöl kuzey ve güneyinde Doğu Anadolu Fayı üzerinde kırılmamış faylar var. O bölge bundan sonra benzer olayları yaşamak durumunda" şeklinde konuşan Pampal, şanssız bir konumda olduklarına vurgu yaptı. 

Pampal, "Malatya’nın olumsuz bir özelliği, yaklaşık 35 bin civarında hasarlı bina var. 6 Şubat'tan beri bunların sadece yüzde 10'u kaldırıldı. Şehir yapı stoku açısından kötü durumda" diyerek, büyük depremlerin mutlaka olacağının altını çizdi. 

Uzman isimler bölge vererek tek tek açıkladı: Deprem için şanssız konumdalar! Yeni büyük depremler olacak mı?

Prof. Dr. Murat Utkucu, büyük depremlerin başka depremleri tetikleme olasılıkları sık sık gündem olsa da her depremin başka bir depremi oluşturacak bir tetikleme durumunun söz konusu olmadığına vurgu yaptı. 

1999 yılındaki Gölcük Depremi'nden bir örnek veren Prof. Dr. Murat Utkucu, "Bir depremin başka bir fayı tetiklemesi demek hemen deprem olacak anlamına gelmez. Bu uzun yıllar da sürebilir. 1999’da da İstanbul tetiklendi ama aradan 24 yıl geçti" açıklamasında bulundu ve hemen deprem olmayabileceğini, ancak fayın yüklendiğini belirtti. 

"Örneğin, 1999'daki deprem, beklenen İstanbul depremi için yükleme oluşturdu ama Geyve’den geçen fayı da rahatlattı" diyen Murat Utkucu, İstanbul’dan örneklerle sözlerini sürdürdü ve megakenti etkilyecek olası büyük bir Marmara Depremi ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.

Uzman isimler bölge vererek tek tek açıkladı: Deprem için şanssız konumdalar! Yeni büyük depremler olacak mı?

MARMARA DEPREMİ HEMEN OLACAK MI? 

Prof. Dr. Utkucu, olası Marmara depremi ile ilgili "Fay, Adalar açıkları ve Silivri açıklarından Gelibolu'ya çıkıyor. Kartal’dan Adalar açıklarına kuzeybatı yönünde gidiyor. Tam İstanbul Boğazı güneyinde yüzde 40 bir açıyla, doğu batı açısına yöneliyor. Silivri açıklarından Hoşköy’den karaya Gelibolu’ya çıkıyor. Sonra da Saroz Körfezi'ne gidiyor" diyerek, Saroz’dan Silivri’ye kadar 1912 yılında kırıldığına dikkat çekti. 

Bunun doğu kesiminin yani İstanbul açıklarının, Kartal’a kadar Mayıs 1766 tarihinde kırıldığını vurgulayan Utkucu, "Ortalama 250 yılda bir deprem oluyor. Bazen 360 yıla çıkmış bazen de 170 yıla inmiş. Yani hemen kırılacak diye bir durum yok" açıklamasını yaptı. 

Brent petrol yükseldi! Brent petrol varil fiyatı bugün ne kadar oldu? 15 Ağustos 2023 brent petrol varil fiyatı

A101'den büyük fırsat! Salça 99 TL'ye, dondurma 27 TL'ye, kağıt havlu 59 TL'ye düştü!

Büyükçekmece'de deprem hazırlığı: 3 bin bina dönüşecek! 


Geri Dön