27 / 04 / 2024

Konut satışlarının artması inşaat ve arsa maliyetleri ile kredi faizlerinin düşmesine bağlı!

Konut satışlarının artması inşaat ve arsa maliyetleri ile kredi faizlerinin düşmesine bağlı!

Yükselen konut fiyatlarının, sektörü istenmeyen bir seviyeye taşıdığına dikkat çeken Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır ''Konut satışlarının artması inşaat ve arsa maliyetleri ile kredi faizlerinin düşmesine bağlı'' dedi.



Artan konut fiyatlarının, sektörü istenmeyen bir seviyeye taşıdığına dikkat çeken Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır, TÜİK’in açıkladığı yıllık konut satış rakamlarını değerlendirdi.  Bahadır, İnşaat girdilerindeki yüzde 200’e yakın artış ile arsa maliyetlerinin konut arzını düşürdüğünü belirtti. 

Bahadır'a göre; Maliyetlerden dolayı yükselen konut fiyatları, satışları durma noktasına getirdi. Çözüm ise inşaat girdi maliyetlerinin, arsa fiyatlarının ve konut kredi faizlerinin düşmesinden geçmekte. 

Konut satışlarının artması inşaat ve arsa maliyetleri ile kredi faizlerinin düşmesine bağlı!

2023 YILINDA  KONUT SATIŞ RAKAMLARI YÜZDE 17,5 GERİLEDİ

2023 yılında yüzde 17,5 azalarak 1 milyon 225 bin 926’ya gerileyen yıllık konut satış rakamlarını değerlendiren Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır, son üç yıldır artış trendinde olan inşaat girdi maliyetlerinin bir sonucu olarak yükselen konut fiyatlarının sektörü istenmeyen bir seviyeye taşıdığına dikkat çekti.

TÜİK’in açıkladığı son veriler ile ilgili konuşan Abdüssamet Bahadır “2023 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 17,5 azalarak 1 milyon 225 bin 926’ya gerileyen bir konut satış grafiğiyle karşı karşıyayız. Yine yıllık rakamlara baktığımızda; ipotekli yani banka kredisiyle yapılan konut satışlarının ise bir önceki yıla göre yüzde 36,6 azalışla 177 bin 748 olarak gerçekleştiğini görüyoruz.

Bunun, toplam konut satışları içindeki payı ise yüzde 14,5’e karşılık geliyor. Oysa bu rakamın normal şartlarda yüzde 50 civarı olması gerekir. Bu rakamlar, bize dengenin bozulduğunu gösteriyor. 

İnşaat maliyetlerindeki yüzde 200’e yakın artış, yeni inşaatların yeteri kadar yapılamamasına ve dolayısıyla da konut sahibi olmanın neredeyse imkansız hale gelmesine neden oldu. Konut fiyatlarının belirlenmesinde, yüksek hammadde ve işçilik maliyetlerinin yanı sıra çok da fazla konuşulmayan arsa maliyetleri de çok önemli bir yer kaplıyor.'' dedi. 

Konut satışlarının artması inşaat ve arsa maliyetleri ile kredi faizlerinin düşmesine bağlı!

KONUT FİYATLARININ DENGEYE GELMESİ GEREKİYOR

Projelerde toplam maliyetin yaklaşık yüzde 50’sini arsa maliyetin oluşturduğuna dikkat çeken Bahadır konut üretiminin artması ve konut fiyatlarının dengeye gelmesi için bu rakamı daha aşağılara çekilmesi gerektiğine dikkat çekti. Aynı zamanda da bankaların konut kredi faizlerini ulaşılabilir seviyelere çekmesi gerektiğini de vuguladı. 

Bahadır ''Düşük faizli konut kredisi, dar ve orta gelirli kesim için çok önemli. Çünkü toplumun hemen hemen tüm kesimlerinin konut sahibi olmak için konut kredisi kulanmak durumunda olduğu bir süreçten geçiyoruz. Yeni yılda
yeni kampanyalar, destek paketleri ve farklı finansman modelleri geliştirilerek sunulmalı” dedi. 

Konut satışlarının artması inşaat ve arsa maliyetleri ile kredi faizlerinin düşmesine bağlı!

YABANCI YATIRIMCI DA KAYBETTİ!

2023 yılının yabancı yatırımcının da kaybedildiği bir yıl olarak tarihe geçtiğini belirten Abdüssamet Bahadır, yüksek fiyatların yabancı yatırımcı için de sektörün cazip olmaktan çıkmasına neden olduğunu ifade etti.

Bahadır “2022 yılı kur artışı nedeniyle yabancıyatırımcı için fiyatların çok cazip olduğu bir yıldı. İlk yarıyı bu anlamda gayet iyi geçirmiştik. Yılın ikinci yarısında ise yabancıya satışlarda istediğimiz rakamları göremesek de iç piyasanın durgun olduğu bir dönemde yabancı yatırımcının yaptığı bu alımlar sektörü ayakta tutmuştu'' ifadesini kullandı.

Konut satışlarının artması inşaat ve arsa maliyetleri ile kredi faizlerinin düşmesine bağlı!

DEVLET VE KONUT ÜRETİCİLERİ ORTAKLAŞA İŞ YAPMALI!

 Yabancılara yapılan konut satışları 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 48,1 azalarak 35 bin 5 oldu.  2023 yılında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 2,9’a geriledi.

Oysa ki 2025 yılı hedefi yabancıya satışta 100 bin adedi yakalayarak 20 milyar dolarlık döviz gelirine ulaşmak şeklinde belirlemişti.

Bu hedefleri tutturabilmenin hayal olmadığını söyleyen Bahadır devlet ve konut üreticileri ortaklaşa çalışmasını söyledi.. Gereken doğru adımlar atılırsa hedeflere yakın rakamlara ulaşmak mümkün olabileceğinin de vurgusu yapıldı.

Yabancıya konut satışında verginin yüzde 16'ya yükseltilmesi emlak sektörünü çökertir!

Yabancıya konut satışları 2023'te metrekare bazında yüzde 48 geriledi!
Emlak Konut GYO 2024'te 52 milyar TL satış, 5.8 milyar TL de kar hedefliyor!

Geri Dön