03 / 05 / 2024

Konut finansmanı kuruluşu nedir?

Konut finansmanı kuruluşu nedir?

Konut finansmanı kuruluşlarının kredi verirken yürürlükte bulunan yasa ve yönetmeliklere uygun bir şekilde kredi vermeleri gerekiyor. Peki, konut finansmanı kuruluşu nedir? Konut finansmanı kuruluşları nelerdir?



Konut finansmanı kuruluşu nedir?

Konut finansmanı, konut edinmeleri amacıyla tüketicilere kredi kullandırılması, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, sahip oldukları konutların teminatı altında tüketicilere kredi kullandırılması ve bu kapsamdaki kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kredi kullandırılması için yapılan uygulamalar olarak karşımıza çıkıyor. Peki konut finansmanı kuruluşu nedir? Konut finansmanı kuruluşları nelerdir?


Konut finansmanı kapsamında doğrudan tüketiciye kredi kullandıran ya da finansal kiralama yapan bankalar ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından konut finansmanı faaliyetinde bulunması uygun görülen finansal kiralama şirketleri ve finansman şirketleri, konut finansmanı kuruluşu olarak tanımlanıyor.


Konut finansmanı kuruluşlarının kredi verirken yürürlükteki yasa ve yönetmeliklere uygun davranması gerekiyor. Bu hususta 28 Mayıs 2014 tarihinde Yeni Tüketici Kanunu yürürlüğe giriyor.


Yeni Tüketici Kanunu gereğince, konut finansmanı kuruluşlarınca yapılan sözleşmelere birtakım şartlar getiriliyor.


Örneğin; Konut finansmanı sözleşmesi yazılı olarak kurulmadıkça geçerli olmuyor. Geçerli bir sözleşme yapmamış olan konut finansmanı kuruluşu, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremiyor.


Buna karşın, konut finansmanı kuruluşlarının sözleşme öncesi bilgilendirme yükümlülüğü de bulunuyor. Konut finansmanı kuruluşları, tüketiciye, konut finansmanı sözleşmesinin koşullarını içeren sözleşme öncesi bilgi formunu, sözleşmenin kurulmasından makul bir süre önce vermek zorunda oluyor.


Ayrıca, tüketicinin yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamaz. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi hâlinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilmek zorunda oluyor. 


Bu sigortanın kredi konusuyla, meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gerekiyor.


Konut kredisi erken ödenebilir mi?



Geri Dön