27 / 04 / 2024

İpotek varken kredi çekilebilir mi?

İpotek varken kredi çekilebilir mi?

Alacak ve borç ilişkilerinde iktisadi terimlerin bilinmesi, her iki tarafın güvenliğini sağlamak için önemlidir. Bu terimleri bilmek hem borç verenin hem de borç alanın rahat bir şekilde işlem yapabilmesini sağlar. Peki ipotek nedir ve ipotek kredi çekilmesine engel mi?



İPOTEK NEDİR?

İpotek, bir alacak veya borç ödemesinin teminat altına alınması için kullanılan bir finansal araçtır. Örnek vermek gerekirse bir bankadan kredi almak istediğinizde banka, size kredi vermeden önce geri ödeme güvencesi sağlamak ister. Bu güvenceyi oluşturmanın yollarından biri sahip olduğunuz bir gayrimenkulü ipotek olarak göstermektir.

İPOTEK KREDİ ÇEKİLMESİNE ENGEL OLUR MU?

Evinizin ipotek gösterilmesi durumunda aynı ev üzerinden kredi alabilmeniz mümkün olabilir. Fakat, her banka bu talebinizi kabul etmeyebilir. Bu nedenle ipotekli evinizle ilgili kredi almak istediğinizde, bankanızla görüşmek önemlidir.

Bankalar, kredi başvurusu yapan kişilerin mevcut konut değeri, kredi notu ve gelir durumu gibi önemli detayları inceleyerek kredi verme kararlarını belirler. Bu bilgiler, kredi başvurusunun onaylanıp onaylanmayacağını etkiler. Bu süreçte kredi talebinde bulunan kişinin güvenirliği de değerlendirilir. Bununla birlikte, bankalar ipotek gibi teminatlarla desteklenen kredi seçenekleri sunar. Özellikle konut kredilerinde, evinizin değerinin %80'ine kadar olan bir miktarı kredi olarak kullanabilirsiniz. 

İpotek varken kredi çekilebilir mi?

GAYRİMENKULDE İPOTEK NASIL KURULUR?

İpoteğin kurulması için resmi bir sözleşmenin düzenlenmesi gereklidir. Bu sözleşme tapu müdürlüğü tarafından oluşturulmalıdır ve noter huzurunda yapılan ipotek sözleşmeleri yasal olarak geçerli değildir. İpotek hakkının yasal bir şekilde kurulabilmesi için sözleşme imzalandıktan sonra bu hakkın tapuya tescil edilmesi gerekir. 

Borçlu, borcunu yerine getirmediği durumlarda alacaklı tarafından, mahkemede bir tescil davası açma hakkına sahiptir. Mahkeme, davacının talebini değerlendirir ve eğer davacıyı haklı bulursa borçlu tarafın mal varlığına rehin koyulabilir.

Alacaklı, alacağından vazgeçtiğinde veya ipoteği paraya çevirdiğinde ipotek kaldırılır. Eğer belirli bir süre belirlenmemişse, taşınmaz yok olmuşsa veya bozucu bir şart gerçekleşmişse mahkeme kararı alınmışsa veya kamulaştırma yapılmışsa, bu durumda da ipotek kaldırılır. İpotek kaldırılabilmesi için alacaklı tek taraflı olarak kaldırma talebinde bulunmalıdır.

Tapuda ipotek ne demek? İpotek ile kredi çekilir mi?

İpotek nedir? İpotek nasıl yapılır?

Fek yazısı nedir? Fek yazısı nasıl alınır?


Geri Dön