27 / 04 / 2024

İpotek nedir? İpotek nasıl yapılır?

İpotek nedir? İpotek nasıl yapılır?

Banka ya da farklı alacaklı taraflar, alışveriş konusunda satılan ürünleri garanti altına almak için ipotek yöntemine başvururlar. Sıklıkla duyulan bir kavram olan ipotek, önemli bir işlemdir. Peki ipotek nedir, nasıl yapılır ve kaldırılır? İşte ipotek ile ilgili bilinmesi gerekenler…



İPOTEK NEDİR?

Borç verme hakkına sahip olan bankalar veya alışveriş ilişkisinden dolayı alacaklı durumda olan kişiler, alacaklarını güvence altına almak için farklı yöntemlere başvurabilir. Bu yöntemlerden biri de ipotek yapmaktır. Bankalar, bireyler veya diğer tüzel kişilerle yaptıkları borç işlemlerinde özellikle yüksek miktarlı borçlar için ipotek talep etmektedirler.  Borç tutarının yüksek olması durumunda, taahhüt edilen ödemenin güvence altına alınması için ipotek önemli bir araçtır.

İPOTEK NASIL YAPILIR?

İpotek işlemi sadece taşınmaz mallar üzerinde gerçekleştirilebilen bir işlemdir ve tapu müdürlüklerinde gerçekleştirilmesi gerekir. Tapu üzerine ipotek şerhi konulmamış taşınmazlar yasal olarak ipotek edilmiş sayılmazlar. Bir ipotek işlemi noter huzurunda yapılmış olsa bile, tapu müdürlüğünde gerçekleştirilmemişse yasal geçerliliği söz konusu olamaz.

İpotek nedir? İpotek nasıl yapılır?

İpotek işlemi gerçekleştirilebilmesi için, her iki tarafın da kimlik belgelerini ve ipotek edilecek taşınmazın tapu belgesini ibraz etmeleri gerekir. Eğer taraflardan biri tüzel kişi ise, vergi levhası fotokopisi, imza sirküleri, ticaret sicil belgesi örneği, yetki belgesi, güncel faaliyet belgesi ve kaşe örneği gibi belgeler de ipotek işlemi sırasında sunulmalıdır. Bu belgeler, ipotek işleminin yasal ve düzenlemelere uygun bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla talep edilir.

İPOTEK NASIL KALDIRILIR?

İpoteğin kaldırılması için birinci ve en temel şart, ipoteğe konu olan borcun tamamının ödenmiş olmasıdır. Güncel borcun ödenmesi sonrasında, ipotek fek yazısı ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü'ne başvurulması gerekir. İpotek fek yazısının hazırlanması, banka ya da borcun ödendiği diğer kurum ve şahıslar tarafından gerçekleştirilmelidir. Fek yazısı, borcun tamamının tahsil edildiğini ve ipoteğin kaldırılmasında herhangi bir engel olmadığını beyan eden resmi bir yazı olarak bilinir. Tapu Sicil Müdürlüğü, bu belgeyi alır almaz genellikle 2 haftalık bir süre içinde ipoteği kaldırma işlemini başarıyla gerçekleştirir.

Tapuda ipotek ne demek? İpotek ile kredi çekilir mi?

Tapudaki ipotek nasıl kalkar?

İpotek fekki nedir? Fek yazısı nasıl alınır?


Geri Dön