İpotekli ev kredisi nasıl alınır?
Tapuda mesken olarak kaydedilen bir veya birden fazla konut üzerine ipotek tesis etmek suretiyle teminat altına alınmış krediler ipotekli konut kredisi olarak tanımlanıyor. Peki, ipotekli ev kredisi nasıl alınır?
İpotekli ev kredisi nasıl alınır?
Doğmuş veya ileride doğacak borç için bir taşınmazın teminat olarak gösterilmesi işlemine ipotek deniyor. Tapu siciline mesken olarak kaydedilen bir veya birden fazla konut üzerine ipotek tesis etmek suretiyle teminat altına alınmış alacak ve kredilere ise ipotekli konut kredisi deniyor.
Bir taşınmazın ipotek altına alınabilmesi için taşınmazın tapu sicil kaydının olması gerekiyor. Tapu siciline mesken olarak kaydedilen konut ve arsa dışındaki taşınmazlar üzerine ipotek tesis etmek suretiyle teminat altına alınmış alacak ve krediler ise ipotekli ticari kredi olarak tanımlanıyor. Peki, ipotekli ev kredisi nasıl alınır?
İpotekli kredilerin nitelikleri
MADDE 9 – (1) İhraççı, kendi kaynaklarından kullandırdığı veya konut finansmanı kuruluşlarından devraldığı ipotekli krediler ile T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığından devraldığı alacaklardan aşağıda sayılan şartları taşıyanları teminat defterine kaydedebilir.
a) Kredinin, 21/2/2007 tarihli ve 5582 sayılı "Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un yürürlüğe girmesinden önce açılmış olması halinde, Kanunun geçici 11 inci maddesi uyarınca, konut finansmanı kapsamında kabul edilmesi,
b) 5582 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra açılan kredilerin bu kanunda öngörülen nitelikleri taşıması,
c) Kredinin anapara ve faiz geri ödemelerinin ihraççı tarafından ipotekle teminat altına alınması,
ç) Kredinin teminatı olan taşınmazın Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde olması ve yapı kullanma izni bulunması,
d) Kredinin teminatı olan taşınmazın kredi sözleşmesi süresi boyunca; 27/12/1999 tarihli ve 587 sayılı "Zorunlu Deprem Sigortasına Dair Kanun Hükmünde Kararname"nin 2 nci maddesi hükmü gereğince zorunlu deprem sigortası yaptırma zorunluluğu bulunması halinde bu yükümlülüğün yerine getirilmiş olması, ayrıca ihraççıya teminat varlıklara eklenmek üzere tazminat üzerinde rehin hakkı tanıyacak şekilde, deprem, yangın ve her türlü doğal afet rizikolarına karşı sigortalanması,
e) Kredinin teminat defterine kaydedildiği tarih itibariyle vadesi gelmiş tüm ödemelerinin yapılmış olması,
f) Kredinin teminatı olan taşınmazın piyasa değerinin hesaplanmış olması.
(2) T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığından devralınan alacaklar için birinci fıkranın (a) ve (b) bentleri uygulanmaz.
(3) Kredinin teminatı olan taşınmazın piyasa değeri Kurulun Seri: VIII, No: 35 sayılı "Sermaye Piyasası Mevzuatı Çerçevesinde Değerleme Hizmeti Verecek Şirketlere ve Bu Şirketlerin Kurulca Listeye Alınmalarına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ"de yer alan usul ve esaslar çerçevesinde tespit edilir.
İpotekli kredilerin teminat uyum ilkelerine ilişkin hesaplamalarda dikkate alınmadığı haller
MADDE 16 – (1) Teminat uyum ilkelerine ilişkin hesaplamalarda;
a) 9 uncu maddede belirtilen şartları kaybeden veya 1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan "Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"te tanımlanan donuk alacak niteliğindeki ipotekli krediler,
b) İpotekli konut kredilerinin, kredinin teminatı olan konutun değerinin %75 ini aşan kısmı,
c) İpotekli ticari kredilerin, kredinin teminatı olan taşınmazın değerinin %50 sini aşan kısmı,
dikkate alınmaz.
(2) İhraççı, taşınmaz fiyatlarındaki değişiklikleri izler ve en az her takvim yılı sonu itibariyle değişim oranını tespit eder. Taşınmaz fiyatlarındaki değişimin hesaplanmasına ilişkin olarak genel kabul görmüş bir endeksin bulunması halinde söz konusu oranın tespitinde bu endeks dikkate alınır. Buna göre, taşınmaz fiyatlarında genel ya da belirli bir bölge itibariyle azalma tespit edilmesi halinde birinci fıkranın (b) ve (c) bentlerinde belirtilen sınırlamalar, ilgili taşınmazın değeri ortalama değişim oranı kadar azalmış kabul edilerek uygulanır. Bir taşınmazın değerinde piyasa ortalamasına göre önemli ölçüde azalma olduğuna dair emareler mevcutsa ihraççı tarafından bu taşınmaz için yeni bir değerleme yaptırılması zorunludur.
(3) Birinci fıkranın (b) ve (c) bentlerinde belirtilen sınırlamalar, ilgili taşınmazın en son tespit edilen değeri dikkate alınarak uygulanır.
(4) İpotekli kredilerin teminat defterine kayıt tarihi itibariyle de bu maddenin ikinci fıkrasındaki hükümler uygulanır. İhraççı, taşınmaz fiyatlarındaki değişikliklerin izlenmesi amacıyla kullanılan yöntemler hakkında teminat sorumlusuna bilgi verir.
Tapuda ipotek nasıl anlaşılır?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com