29 / 04 / 2024

Devlet destekli konut kredisi nasıl alınır?

Devlet destekli konut kredisi nasıl alınır?

Torba Yasa'da alınan karara göre, bankadan konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara devlet destek verecek. Peki, devlet destekli konut kredisi nasıl alınır?



Devlet destekli konut kredisi nasıl alınır? 

'Ben konut almak için para biriktiriyorum' diyen bir vatandaş, bankada bir hesapta para biriktirmeye başlarsa, konut aldığı anda hesapta ne kadar biriktirmişse, devlet ona yüzde 15 katkıda bulunuyor. 


Hükümetin vereceği yüzde 15'lik destek, ilk evde geçerli oluyor. İkinci ve üçüncü ev için değil. Ve bu daha çok yeni evliler için olacağı için evlilikleri aynen çeyiz hesabında olduğu gibi evlilikleri de teşvik etmiş olunuyor. 


Kanun yürürlülüğe girdikten sonra bir bankayla anlaşarak 'Ben konut edinmek üzere bir hesap açma istiyorum' diyerek, hesaba para yatırmaya başlandığında, hesaba yatırılan para 5 yıl tutulup, kullanıldığında yüzde 15 devlet veriyor.  Yani 100 bin lira biriktirmişse, 15 bin lira da devlet verecek.


Hesaba yatırılan paranın 5 yıl tutulması gerekiyor. Teşvik takriben 5 yıl için yüzde 15, 4 yıl için yüzde 12, 3 yıl için ise yüzde 10 oluyor. Böylece en az 3 yıl o tasarruf teşvik edilmiş oluyor. 


Hesabın açıldığını farzedelim.  50 bin lira biriktirildi,  3 sene içinde ama konut almak şartıyla açılan hesap sizin yüzde 25 peşinatı yatırmak için biriktirdiğiniz o para 50 bin lira ise yüzde 15'i nispetinde katkıda bulunuyor.  Böylece 57 bin 500 lira oluyor. Bu 100 bin lira ise 15 bin lira ek olarak devlet ona ödeyecek. 


Ev sahibi olmak isteyenlere devlet desteği nasıl sağlanır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön