02 / 05 / 2024

İpotekli kredilerin nitelikleri

İpotekli kredilerin nitelikleri

Tapuda mesken olarak kaydedilen bir veya birden fazla konut üzerine ipotek tesis etmek suretiyle teminat altına alınmış krediler ipotekli konut kredisi olarak tanımlanıyor. Peki, ipotekli ev kredisi nasıl alınır?

38 milyon vatandaş bireysel kredi kullandı! Nakdi kredilerin miktarı 8.4 trilyon lirayı geçti!

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan nakdi kredilerin 1 Şubat 2023 itibarıyla, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 55 artarak 8.4 trilyon TL’yi ulaştığı açıklandı. Vatandaş ise tüketici kredileri ile hayatta kalmaya çalışıyor.

Bankalardaki batık ve riskli kredilerin artışının nedenleri araştırılacak!

Kamu bankalarındaki batık ve riskli kredilerin artışının nedenlerinin araştırılarak alınmasın gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla meclise araştırma önergesi verildi. 

Bireysel kredilerin yüzde 34'ünü konut kredileri oluşturdu!

Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler yüzde 45 artarak 849 milyar lira oldu. Bireysel kredilerin yüzde 46'sını ihtiyaç kredileri, yüzde 34'ünü konut kredileri oluşturdu.

Bireysel kredilerin yüzde 33'ü konut kredilerinden oluştu!

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi nisan ayı bülteni yayımlandı. Verilere göre; bireysel kredilerin yüzde 33'ü konut kredilerinden oluştu.

Bireysel kredilerin yüzde 33'ü konut kredilerinden oluştu!

TBB Risk Merkezi'nin "Mart 2020 Bülteni" sonuçlarına göre, Bireysel kredilerin yüzde 45'ini ihtiyaç kredileri, yüzde 33'ünü konut kredileri, yüzde 18'ini kredi kartları ve yüzde 4'ü taşıt kredilerinden oluştu. 

Tüketici kredilerin 188 milyar 962 milyon lirası konut!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yayımlanan haftalık bültene göre, tüketici kredilerin 188 milyar 962 milyon lirası konut kredilerinden oluştu.

Tüketici kredilerin 159 milyar 412 milyon lirası konut!

Tüketici kredileri tutarı 18 Kasım ile biten haftada 439 milyon lira artarak 329 milyar 251 milyon liraya ulaştı. Söz konusu kredilerin 159 milyar 412 milyon lirası konut, 6 milyar 368 milyon lirası taşıt ve 163 milyar 472 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu.

Tüketici kredilerin 157 milyar 300 milyon lirası konut!

Tüketici kredilerin 157 milyar 300 milyon lirası konut, 6 milyar 298 milyon lirası taşıt ve 162 milyar 458 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu.

Tüketici kredilerin 154 milyar 388 milyon lirası konut!

Tüketici kredilerin 154 milyar 388 milyon lirası konut, 6 milyar 312 milyon lirası taşıt ve 160 milyar 524 milyon lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu.

Temmuz'da bireysel kredilerin yüzde 37.4'ünü konut kredileri oluşturdu!

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi Aylık Bülteninin temmuz sayısı yayımlandı.Temmuz ayı itibarıyla bireysel kredilerin yüzde 37,4'ünü konut kredileri oluşturdu.

2016 Haziran ayında bireysel kredilerin yüzde 36'sını konut kredileri oluşturdu!

Türkiye'de bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullanılan krediler 2016 yılı haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yükseldi. Haziran ayı itibarıyla bireysel kredilerin yüzde 37,4’ünü ihtiyaç kredileri, yüzde 36,9’unu ise konut kredileri oluşturdu.

Nakit kredilerin yüzde 11'i inşaat sektöründe kullanıldı!

TBB'nin verilerine göre Mayıs 2016 itibarıyla nakit kredilerin yüzde 77'sini kurumsal krediler oluşturdu. Sektörel bazda, kurumsal nakit krediler içinde inşaat sektörünün payı yüzde 11 oldu.

2015'te bireysel kredilerin yüzde 36'sını konut kredileri oluşturdu!

Geçen yıl sonu itibarıyla bireysel kredilerin yüzde 38'ini ihtiyaç kredileri, yüzde 36'sını konut kredileri, yüzde 19’unu kredi kartları ve yüzde 7’sini taşıt kredileri oluşturdu.

İpotekli kredilerin nitelikleri Haberi

İpotekli kredilerin nitelikleri

İpotekli ev kredisi nasıl alınır?

Doğmuş veya ileride doğacak borç için bir taşınmazın teminat olarak gösterilmesi işlemine ipotek deniyor. Tapu siciline mesken olarak kaydedilen bir veya birden fazla konut üzerine ipotek tesis etmek suretiyle teminat altına alınmış alacak ve kredilere ise ipotekli konut kredisi deniyor.


Bir taşınmazın ipotek altına alınabilmesi için taşınmazın tapu sicil kaydının olması gerekiyor. Tapu siciline mesken olarak kaydedilen konut ve arsa dışındaki taşınmazlar üzerine ipotek tesis etmek suretiyle teminat altına alınmış alacak ve krediler ise ipotekli ticari kredi olarak tanımlanıyor. Peki, ipotekli ev kredisi nasıl alınır?


İpotekli kredilerin nitelikleri

MADDE 9 – (1) İhraççı, kendi kaynaklarından kullandırdığı veya konut finansmanı kuruluşlarından devraldığı ipotekli krediler ile T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığından devraldığı alacaklardan aşağıda sayılan şartları taşıyanları teminat defterine...