06 / 05 / 2024

İptal edilen 6 metro hattına 3.3 milyar TL ödenecek!

İptal edilen 6 metro hattına 3.3 milyar TL ödenecek!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Kadir Topbaş’ın iptal edilen metro hattı projelerine yeni ödenek ayrıldı. 6 metro hattına toplam 3.3 milyar TL ödeneceği açıklandı.



 

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, daha ekonomik ve daha hızlı bir şekilde yapılabilmesi için iptal ettiği 6 metro inşaatına 3 milyar 323 milyon TL yatırım ödeneği ayırdı. Bu ödeneğin 2 milyar 797 milyon lirası yurt dışından getirilecek krediyle karşılanacak, geri kalan 526 milyon TL ise belediyenin kendi bütçesinden ödenecek. 

 

Kaynağın 3 milyar 19 milyon TL'si metro inşaat yatırımlarında, 304 milyon TL'si ise bu hatlarda kullanılacak metro araçlarının alımında kullanılacak. Yeni yayımlanan 2018 yatırım programı, ihaleleri iptal edilen İstanbul'daki 6 metro hattıyla ilgili çalışmaların durmayacağını, aksine bu inşaatlara 2018 içerisinde 3.3 milyar TL'yi aşan devasa tutarda kaynak aktarılacağını ortaya çıkardı. Tamamı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesinden karşılanacak 6 metroya bu yıl aktarılacak kaynaktan aslan payı 1 milyar 122 milyon TL ile Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattına düştü.

YENİ FİRMALAR HARCAYACAK

Yatırım programına göre, Kaynarca-Pendik-Tuzla metro hattı da 858 milyon TL ile bu yıl ayrılan kaynaktan en yüksek ikinci ödeneği alacak. Program kapsamında Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattına 735 milyon lira, Mahmutbey-Başakşehir metro hattına 270 milyon lira, Kirazlı-Halkalı metro hattına 128 milyon lira ve Başakşehir-Kayaşehir metro hattına da 108 milyon lira ödenek ayrıldı.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaptığı açıklamada metro projelerinin değil sadece ihalelerin iptal edildiğini açıklamış, metro hatlarının uzatılıp yeniden projelendirilerek, daha ekonomik ve daha hızlı bir şekilde yapılmasının amaçlandığını belirtmişti. Açıklamada, İBB'nin tüm metro hatlarının finansmanı için 925 milyon Euro dış borçlanma yapma kararı aldığı da açıklamıştı. 6 metro hattının ihaleleri iptal edildiği için, bu yıl için ayrılan 3.3 milyar TL'lik ödeneğin tamamı, ihaleleri kazanacak yeni firmalar tarafından harcanacak.


3 HATTA YATIRIM YOK


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ihaleleri iptal edilen bu hatların dışında kalan Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattına 989 milyon TL, Ataköy-İkitelli metro hattına 494 milyon TL, Üsküdar-Altunizade-Ümraniye-Dudullu hattının inşaat yatırımlarına da 2018 sonuna kadar 143 milyon TL kaynak aktaracak. Ayrıca Yenikapı-İncirli-Sefaköy hattında kullanılacak metro araçlarının alımı için de bu yıl 147 milyon TL ödenek ayırdı. Buna karşılık projeleri 2018 yılı içerisinde başlatılacak olan Vezneciler-Arnavutköy, Vezneciler-Sultangazi ve Sultangazi-Arnavutköy metro hatlarına herhangi bir yatırım yapılmayacak.

 

 


Geri Dön