06 / 05 / 2024

İran 10 yeni nükleer tesis inşa edecek!

İran 10 yeni nükleer tesis inşa edecek!

İran'ın 10 yeni uranyum zenginleştirme tesisi inşa edeceği bildirildi



İran'ın resmi haber ajansı İRNA, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad başkanlığında bugün toplanan bakanlar kurulunun, Natanz nükleer santrali ölçeğinde on yeni uranyum zenginleştirme tesisinin inşası için Atom Enerjisi Kurumuna yetki verdiğini duyurdu.

Buna göre kurum, ülkenin farklı bölgeleri için önerilen beş tesisin inşası için iki ay içinde hazırlıklara başlayacak, diğer tesisler için ise yer belirleyecek.

Hükümetin, dördüncü kalkınma planı doğrultusunda ülkenin ihtiyacı olan 20 bin megavatlık elektrik üretimi için bu yeni tesisleri inşa etmesi gerektiği belirtildi.

Ahmedinejad da konuşmasında öngörülen elektrik miktarını üretebilmek için halihazırdaki ölçeğe göre 500 bin yeni santrifüj yapılması gerektiğini söyledi.

Ürettikleri yeni nesil santrifüjlerdeki kapasitenin yüksekliği sayesinde bu sayının aşağı çekilebileceğini belirten Ahmedinejad, "Öyle bir noktaya ulaşmalıyız ki, yılda 250-300 ton yakıt üretebilelim. Bunun için hızlı ve yeni santrifüjlerden yararlanmamız gerekir" dedi.

Ahmedinejad, Tahran'daki reaktörlerin ihtiyacı olan yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum konusunun ise çarşamba günkü toplantıda görüşüleceğini bildirdi.

İran Cumhurbaşkanı, "Bütün dünyayla dostane ve sevgi çerçevesinde ilişkilerimiz var. Ancak iğne başı büyüklüğünde bile olsa İran halkının hakkının zayi olmasına izin vermeyeceğiz" ifadesini kullandı.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İRAN 10 YENİ NÜKLEER TESİS İNŞA EDECEĞİNİ AÇIKLADI

İran on yeni uranyum zenginleştirme tesisi inşa edeceğini duyurdu. İran'ın yeni uranyum zenginleştirme tesisleri inşa etme kararı, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) yönetim kurulunun önceki günkü kararının hemen ardından geldi. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad başkanlığında dün toplanan bakanlar kurulu, Natanz Nükleer Santrali ölçeğinde on yeni uranyum zenginleştirme tesisinin inşası için Atom Enerjisi Kurumuna yetki verdiğini duyurdu. Buna göre kurum, ülkenin farklı bölgeleri için önerilen beş tesisin inşası için iki ay içinde hazırlıklara başlayacak, diğer tesisler için ise yer belirleyecek.

Yönetim kuruluna üye 35 ülkeden 34'ünün katıldığı oylamada, 3 aleyhte ve 6 çekimser oya karşılık 25 oyla kabul edilen kararda, İran'dan Fordo Tesisleri'ndeki uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurması, yeni ve gizli tesis inşa planı olmadığını teyit etmesi ve bu konudaki BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarına uyması talep edilmişti.

Resimdeki Ahmedinejad mı?

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın, 1984'te Londra'daki bir protesto gösterisinde bulunduğu öne sürüldü. İngiliz Daily Mail'in yayımladığı ve rejim yanlılarının Büyükelçilik balkonundan sokaktaki Humeyni karşıtlarını tehdit ederken çekilen fotoğraftaki bir şahıs ile Ahmedinejad'ın benzerliği dikkat çekiyor.
Star

İran, inşası kararlaştırılan 10 yeni nükleer tesisin olası saldırılardan korunması için dağın içine yapılacağını bildirdi

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, 10 yeni nükleer tesis inşası ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) 27 Kasımdaki yönetim kurulu toplantısında aldığı karara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Salihi, yeni uranyum zenginleştirme tesislerinin yapımı ve yakıt üretimi kararının, BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ile Almanya'dan oluşan "5 artı 1" ülkelerine "sağlam bir cevap" olduğunu söyledi.

UAEK'nin kararını ve "5 artı 1" ülkelerinin "İran karşıtı" politikalarını eleştiren Salihi, "İran, uluslararası taahhütlerine bağlıdır ve kendi haklarının takipçisidir" dedi.

"Nükleer enerji faaliyetlerimiz olabildiğince şeffaftır ve bu konuda güven vermişiz. UAEK müfettişleri, sürekli olarak tesislerimizi denetliyor ve kontrol ediyor" diyen Salihi, buna rağmen "5 artı 1" ülkelerinden "böyle bir cevap" aldıklarını belirtti.

"Defalarca ilan ettik ve dini lider de buyurdular ki, İran nükleer silah peşinde değil" ifadesini kullanan Salihi, "Ancak düşmanla hangi dille konuşmak gerektiğini bilmiyoruz" dedi.

Salihi, "Düşmanlar bilsinler ki, dünya kamuoyu ve halkların vicdanı her şeyden haberdardır. Artık dünya kamuoyunu etkileyemezler" diye konuştu.

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasına (NPT) taraf olduklarını ve dünyanın nükleer silahlardan arındırılmasını istediklerini kaydeden Salihi, NPT'yi kabul etmeyen ve atom bombasına sahip ülkeler bulunduğunu söyledi.

"İran halkı, bir an bile hak ve hukukundan geri adım atmayacak" diyen Salihi, "Hak ve hukukumuzu koruduğumuz ölçüde uluslararası yükümlülüklerimize bağlıyız. Batı, umarız bu mesajımızı iyi anlar" ifadesini kullandı.

Yeni nükleer tesislerin ülke geneline dağıtılacağını kaydeden Salihi, "Önleyici tedbirler öncelikli olarak dikkate alınacak ve bu tesisler her türlü saldırıya karşı güvende olacak şekilde dağın içine inşa edilecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad başkanlığında dün toplanan bakanlar kurulu, 10 yeni uranyum zenginleştirme tesisi inşası için Atom Enerjisi Kurumuna yetki vermişti.
AA


Geri Dön