01 / 05 / 2024

İran Suriye'de 30 bin konut inşa edecek!

İran Suriye'de 30 bin konut inşa edecek!

İran Ulaştırma ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Emir Emini, 7 yıllık iç savaş nedeniyle Suriye'de 600 milyar dolarlık zarar oluştuğunu ve İranlı şirketler tarafından ülkede 30 bin konut inşa edeceğini açıkladı.



İran Ulaştırma ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Emir Emini, İranlı şirketlerin Suriye'de 30 bin konut inşa etmek için çalışmalara başladığını açıkladı. Çalışmalar kapsamında Beşşar Esed rejimi ile Tahran yönetimi arasında mutabakat sağlandı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre Emini, İran devlet medyasında yer alan açıklamasında, Esed rejiminin hazırladığı raporlara göre Suriye'deki 7 yıllık iç savaşta 600 milyar dolarlık zarar oluştuğunu açıkladı. Ülkenin yeniden imarı projelerinin İranlı şirketler tarafından yapılacağını belirten Emini, ilk etapta 30 bin konutun yeniden inşa edilmesinde anlaşmaya varıldığını ifade etti.

Projelerin büyük kısmının giderlerinin halk tarafından karşılanacağını söyleyen Emini, Suriye'deki Esed rejiminin kolaylık sağlayarak destek vereceğini, kamu binalarının maliyetinin ise tamamen rejim tarafından karşılanacağını ve bunun için gerekli bütçenin temin edildiğini kaydetti.

İranlı özel şirketlerin 600 milyar dolarlık pazara dahil olması için hazırlıkların yapıldığını ifade eden Emini, "Bankacılık ilişkilerinin düzeltilmesi konusu, İran ile Suriye arasında yapılan stratejik anlaşmanın en önemli parçası. Eğer bankacılık zemini uygun hale getirilmezse İranlı özel şirketler mutlaka sorunlarla karşı karşıya kalacaktır. Bunun için özel banka şubelerinin kurulması da dahil birçok seçenek değerlendiriliyor." diye konuştu.

Suriye'deki projelerin yürütülmesinde malzeme temininin temel sorun olduğunu kaydeden Emini, bu ihtiyacın İranlı şirketler tarafından karşılanacağını söyledi. İranlı Bakan Yardımcısı, "Suriye'nin yeniden inşası pazarına girmeli ve bu fırsatı kaçırmamalıyız. İran hükümeti, dış pazarlara açılmaları için ilk defa müteahhitlere böyle bir zemin hazırlıyor. Bu çok uygun bir fırsattır ve elden kaçırılmamalıdır." açıklamasında bulundu. 


Geri Dön