02 / 05 / 2024

İş Bankası'ndan bir ayda 200 milyon TL'lik konut kredisi kullanıldı

İş Bankası'ndan bir ayda 200 milyon TL'lik konut kredisi kullanıldı

İş bankası Bireysel Krediler Müdürü Çelebi, sektörün 2007 seviyelerini yakaladığını söyledi



Konut kredilerinde haftalık artışlar olarak bakıldığında son bir aydır 200 milyon TL'nin üzerinde kredi kullandırımı olduğunu belirten İş bankası Bireysel Krediler Müdürü Çelebi, sektörün 2007 seviyelerini yakaladığını söyledi. Küresel krizin etkisiyle, 2008 Eylül'den 2009 Ağustos ortalarına kadar konut kredisi taleplerinde yaşanan daralmanın  bankaların bakiyelerine de yansıdığını  belirten İş bankası Bireysel Krediler Müdürü Ömer Çelebi, "Ancak sektördeki hareketlilikle birlikte temmuz ayının sonlarından itibaren kredi ayağında artış gözlenmeye başladı" dedi. 2009 Temmuz sonundan ekim ayının ikinci haftasına kadarki dönemde konut kredilerindeki toplam bakiye artışının yüzde 3.95 olduğunu kaydeden Çelebi, kullandırılan kredi tutarının da 42.354 milyar TL'ye ulaştığını söyledi. Haftalık artışlar olarak bakıldığında da son bir aydır 200 milyon TL'nin üzerinde konut kredisi kullandırımı olduğunu aktaran Çelebi, bu artış rakamlarının sektörün 2007 yılındaki seviyelerini yakaladığını gösterdiğini vurguladı.

Stok erimeye başladı

Küresel kriz nedeniyle sektörde oluşan konut stoğunun 2009'un ikinci yarısından itibaren faiz indirimleriyle beraber yavaş yavaş erimeye başladığını kaydeden Çelebi, ev kredilerinde canlanma başladığını ifade etti. Bu canlanmanın 2010 yılı içinde de devam etmesini beklediklerini kaydeden Çelebi, "Ev kredilerinde önümüzdeki yılın toplamda 2009 yılından daha iyi olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Kredi faiz oranlarına da değinen Ömer Çelebi, şunları söyledi: "Kesin söylemler mümkün olmamakla birlikte 2009 yılı seviyelerinin uzun vadeli ev kredilerinde 2010 yılında da sürmesi ihtimalini yüksek değerlendiriyoruz. Ev kredisi faiz oranları büyük ölçüde yurtdışı piyasalardaki gelişme ve fonlama imkânlarında meydana gelecek olumlu gelişmelere bağlı olduğundan, tabii ki bu piyasalarda pozitif gelişmeler olursa yurtiçinde de yansıtılacaktır."

DASK ve Konut sigortası 

Çelebi, İş Bankası'nın uyguladığı konut kredisi fiyatlandırmalarıyla ilgili de şu bilgileri verdi: "Yeni Nesil Ev Kredisi'nde faiz oranları 1-60 ay arası yüzde 0.95, 61-120 ay arası yüzde 1.05, Maksimum Ev Paketi 1-60 ay arası yüzde 0.94, 61-120 ay arası ise yüzde 1.04 seviyesinde. Krediler 1000 TL sabit masraf alarak uygulanmaktadır. Maksimum Ev Paketi özel bir kampanya olup, müşterilerin kampanya koşullarına haiz olması şartıyla ilani faiz oranlarımızın 0.01 puan altından kredi tahsis edebilmektedir. Konut kredileri kullandırılırken kredi konusu konutlar için DASK ve Konut Sigortası da yaptırılmaktadır."
Radikal Emlak&Kredi


Geri Dön