23 / 11 / 2024

İş güvenliği paketi bugün açıklanıyor!

İş güvenliği paketi bugün açıklanıyor!

Başbakan'ın bugün açıklayacağı iş güvenliği paketinin ayrıntıları netleşti. Tehlikeli işlerde faaliyet gösteren işyerlerinin cezaları % 300 artıyor. İş kazaları için hapis geliyor. Kazasız işyeri patronuna da prim desteği verilecek...




Yeni Türkiye'nin dönüşüm programını hazırlayan hükümet, çalışma yaşamında da radikal adımlar atıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün iş güvenliği paketini açıklayacak. Buna göre mührü kıran patrona hapis cezası verilecek. Tehlikeli işyerinde bir yılı kazasız geçiren firmaya 1 puanlık prim desteği sağlanacak, iş güvenliği uzmanlarının ücretleri için fon kurulacak. İş güvenliği konusunda uyarılara uymayan işçinin tazminatsız işten çıkarılması mümkün olacak. 

 DENETİMLER TEK ELDE TOPLANIYOR: Madenlerin denetimi tek elde toplanıyor. Artık madenleri Çalışma değil Enerji Bakanlığı denetleyecek. İnşaat sektöründe ise yapı denetim firmalarına sorumluluk veriliyor. 

 MÜHÜR KIRAN YANDI: İş güvenliği ihmallerinde cezalar artıyor. Mühür kıran işletme sahiplerine verilecek para cezasının hapis cezasına çevrilmesi gündemde. 

 KAZA YAPMAYANA PRİM DESTEĞİ: İş kazası olmayan tehlikeli işyerlerine prim desteği sağlanacak. Bu firmalara yüzde 1 oranında prim kolaylığı geliyor. Teşviklerde de ayrıcalık getirilecek. 

 SERTİFİKA ZORUNLULUĞU: Sertifikalı işçi çalıştırma zorunluluğu geliyor. Bunun için süre verilecek. Gelecek yılın ilk yarısına kadar belli meslek dallarında işçilerin sertifikalı olması zorunlu hale gelecek. 

 BARET ZORUNLU: İşçiler için baret bulundurma zorunlu olacak. Hem işçi hem işveren bu kurala uymazsa ceza alacak. 

 İHBAR HATTI KURULUYOR: İşçiler ve vatandaşlar bu hatları arayarak eksik ve kusurları bildirecek. Bunun üzerine Enerji Bakanlığı ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü anında ocağı denetleyece 

 RÖDOVANSA AYAR: Rödovans (kiralama) ile yapılan işlerde üretim zorlaması planlaması yapılacak. 

YÜZDE 300'E VARAN CEZA: Yeni sistemle cezalar çalışan sayısı ile çarpılarak bulunacak. Çok tehlikeli işlerde faaliyet gösteren işyerlerinde cezalar yüzde 300'e varan oranda artacak. 

 İHALE YASAĞI: Ölümlü iş kazası yaşanan işyerinde, işveren kusurlu bulunursa 1 yıl kamu ihalelerine katılamayacak. 

 MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ: Çok tehlikeli işlerde zorunlu olacak. 

 YETKİ BELGESİ ASKIYA: İnşaat firması kusurlu bulunduğunda müteahhitlik yetki belgesi iki yıla kadar askıda kalacak. 

 KADRO YOLU AÇILIYOR: Taşeron işçi asıl işi yaptığını mahkeme kararıyla ortaya koyarsa kadro alacak. 

 GÖSTERMELİK DENETİME SON: İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimlerinin ücretlerinin ödenebileceği fon kurulacak. Çalışanlar, iş sağlığı yükümlülüklerini yerine getirmezse yazılı olarak uyarılacak. Yoksa tazminatsız işten çıkarılabilecek. 


'KARARA ORTAK OLAN SUÇLUDUR'

Hazar Strateji Enstitüsü'nün toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, açıklanacak iş sağlığı ve güvenliği paketinin radikal kararlar içerdiğini bildirdi. Yıldız, Ermenek'teki maden kazasına ilişkin, "Şu anki işletme projelerini üst üste örtüştürdüğümüzde bir noktada 6-7 metre civarında yaklaştıklarını gördük. Bu kabul edilemez bir hatadır. Orada bu kadar yaklaşma mesafesi hiçbir madencinin kabul edebileceği bir konu değildir. Bu hataya kimler ortaksa onlar cezasını çekmelidir. Bu karara kimler ortak olmuşsa suçludurlar." Kazayla ilgili dava sürecinin başladığını da ifade eden Enerji Bakanı Yıldız, ortada kesinleşmiş bir kusur bulunduğunu söyledi. Yıldız, Soma'dan bu yana 94 kömür ocağının kapatıldığını da sözlerine ekledi.


Sabah


Geri Dön