23 / 11 / 2024
fuzul

35 milyar liralık Doğu ve Güneydoğu paketi açıklanıyor!

35 milyar liralık Doğu ve Güneydoğu paketi açıklanıyor!

Doğu ve Güneydoğu’ya teşvik ve sosyal yardım paketi bugün açıklanıyor. 4 cazibe merkezinin kurulmasından, alım garantili fabrika yatırımlarına paketin toplam büyüklüğünün 35 milyar lira olması bekleniyor.




BAŞBAKAN Binali Yıldırım’ın bugün açıklaması beklenen Doğu ve Güneydoğu’ya yönelik ‘sosyal ve ekonomik paket’, hummalı bir çalışmanın ardından hazırlandı. TBMM’nin bayram sonrası çalışmasında yasal düzenlemeye dönüştürülecek paketten ‘cazibe merkezleri, fabrika desteği, yeni konut, yeni sosyal yardım ve tarımsal yatırımlar’ çıkacak. Hükümetin, Meclis’e göndereceği düzenlemenin ikinci ayağında ise terör örgütlerine destek veren belediyeler, STK’lar ve medyaya yaptırımlar içeren ‘cezai’ düzenlemeler olacak. 


15 AĞUSTOS’A KADAR

Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından ‘Sosyal ve Ekonomik Paketi’, terörden mağdur olan bölge halkının yaralarının sarılması üzerine kuracak. Bu açıklamada dile getirilecek düzenlemeler, yasa metnine dönüştürülerek TBMM’ye gönderilecek ve en genç 15 Ağustos’a kadar yasalaştırılacak. 


İşte bugün açıklanacak pakette yer alması beklenen düzenlemeler:

1) 5 yıl sürecek ve yaklaşık 35 milyar lirayı bulacak bir üretim ve altyapı projesi hayata geçirilecek.

2) Bütün bölge illerini kapsayan 4 cazibe merkezi oluşturulacak.

3) Devlet bölgeye fabrikalar yapacak, özel sektör işletecek. 

4) Üretilenlere 5 yıl alım garantisi verilecek ve devlet satın alacak. 

5) Bu fabrikalarda teknolojik ürünler hariç kamu, devlet ne tüketiyorsa hepsi ürettirilecek. 

6) Bölgede yeni baraj ve yeni sulama projeleri duyurulacak. 

7) TOKİ’nin Silopi’de inşaatlarına başladığı, diğer yerlerde ise zarar tespiti çalışmalarının tamamladığı projeler hakkına bilgi verilecek. 

8) Bölgedeki okulların yenilenmesi, yeni okulların yapılması yaz boyunca tamamlanacak. Sözleşmeli öğretmenlerin atamaları yapılacak.

9) Öğretmenlerin bölgede kalmaları için 5 yıl kuralının yanı sıra farklı ücret politikasının da uygulanabilecek.


MESAJI VERMİŞTİ

Başbakan Yıldırım geçtiğimiz haftalarda pakete ilişkin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde yeni cazibe merkezleri oluşturacaklarını, buralarda fabrikaları devletin inşa edeceğini, özel sektörün işleteceği fabrikaların ürünlerini yine devletin alacağını söylemişti. Yıldırım, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde operasyonlar bitti. Şimdi ikinci adımı atıyoruz. Bu adım fiziki ve sosyal yenileme. Yeni cazibe merkezleri oluşturuyoruz, fabrikaları biz yapacağız, özel sektör işletecek, bu fabrikaların ürünlerini de yine biz alacağız” demişti.


MERKEZ BANKASI DA PAKETTE

ÖTE yandan bugün açıklayacakları müjde paketinde Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin piyasaya yansımasını sağlayacak düzenleme de yer alacak. Yıldırım daha önce, “Merkez Bankası’nın indirimlerinin piyasaya yansıması lazım. Piyasanın da bunu hissetmesi gerekiyor. Doğu ve Güneydoğu’ya ilişkin alacakları tedbirler ve teşvikleri açıklayacakları müjde paketi bunu da içerecek” demişti.


BELEDİYELERE YAPTIRIM PAKETİ

HÜKÜMET, sosyal paketi hayata geçirmek için adımlar atarken, diğer yandan, teröre destek verdiğini iddia ettiği yapılarla ilgili ayrı bir mücadele sürdürecek. HDP’li belediyelerin kayyuma devredilmesi olarak sık sık kamuoyunun gündemine gelen konunun yasal düzenlemeyle, TBMM’ye gönderilmesi ikinci adım olacak. Sadece HDP’li belediyeler değil, terör örgütü ile arasına mesafe koymayan STK’lar da bu çalışmanın konusu olacak. İdari olarak da İçişleri ve Maliye Bakanlığı bünyesinde özel bir denetim birimi oluşturuldu. Devletin aktardığı paraların nasıl harcandığına dair inceleme başlatıldı. Bölgedeki STK’larla ilgili olarak, İçişleri Bakanlığı’nda Dernekler Masası denetimlerini artıracak. Teröre yardım veya yataklık ettiği iddia edilen, örgütün propagandasını yaptığı öne sürülen dernek, vakıf gibi kuruluşların yöneticilerine yargı yolunun açılmasına ilişkin düzenlemeler gündeme gelecek. Bu düzenleme, internet siteleri ve medya gruplarına yönelik iddiaları da kapsayacak.


Hürriyet 


Geri Dön