04 / 05 / 2024

'İş güvenliği tek kişiye bırakılmamalı'

'İş güvenliği tek kişiye bırakılmamalı'

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Serdar Şardan ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, iş güvenliği paketini yorumladı. Serdar Şardan, ödül-cezayı modelini takdirle karşıladıklarını söyledi.



Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Serdar Şardan, iş güvenliği paketini cnbce'de yayınlanan Son Baskı'da değerlendirdi. 


Şardan şunları söyledi: "2000'li yılların başında sektörde iş sağlığı güvenliği yönetim sistemi kurulması çalışmaları başladı. Bağımsız denetim mekanizması sayesinde denetim geçirdik. Bu denetimler 6 ayda bir tekrarlanıyor. Fabrikalarımızda en çok kaza yaşanan yerler için eğitim gerçekleştirdik. 

Çalışmalarımız da halen sürüyor.  Kuracağımız güvenlik sistemleri işçi hata yapsa da kazaya neden olmayacak şekilde önlenmesi gerekiyor. İnsan işin içine girdiğinde eksiklikler beraberinde geliyor.  (Şantiye şefinin iş güvenliği uzmanı olması) İş güvenliğini tek kişiye bırakmamak gerekiyor. Şantiye şeflerinin yanısıra tüm kişilerin iş sağlığını birinci öncelik haline getirmeliyiz. Taşeronlarımız tüm sektörler için yumuşak karın. Torba yasayla birlikte bu konuda ciddi bir yaklaşım ortaya koyuldu.  (Ödül-ceza mekanizması getirilmesi) Bizde ceza sistemi var. Maalesef ödül sistemimiz yok işverenler açısından. Bunun ciddi olarak çimento sektöründe sıkıntısını çekiyoruz. Devletten herhangi bir unsur göremiyoruz, yeni düzenlemede gelecek ödül-cezayı takdirle karşılıyoruz."


'PAKET ÇÖZÜM ÜRETMEKTEN UZAK'


DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da şunları kaydetti: "Bizim önerilerimiz bu pakette dikkate alınmamış. Sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmadan zihniyet değişimi yaratılması söz konusu değil. İşçi güvenliğini özerk alan olarak tanımlamazsak istediğimiz denetimi yapalım gerekli ilerlemeyi kaydedemeyiz. Taşeron sistemi işverenlere yasaları çiğneme özgürlüğü vermektedir. Paket gerçek çözümler üretmekten uzak" dedi.


cnbce.com


Geri Dön