Kira

İş yeri kira stopajları düzenlensin, geliri elde edenden alınsın önerisi! 

Kiralık konut piyasasındaki sorunlar henüz çözülebilmiş değilken, şimdi de gündeme iş yeri kira stopajları geldi. İşte CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut'un konu ile ilgili o açıklaması... 

Son günlerde Türkiye'nin gündemi resmen vergi olurken, kiralar ile ilgili konularda sık sık gündeme geliyor. Konut kiralarında uygulanan yüzde 25 zam sınırının 1 Temmuz itibarıyla kaldırılırken; kiralık konut piyasasındaki sorunlar henüz çözülebilmiş değil. Şimdi de gündeme iş yeri kira stopajları geldi. 

CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, TBMM gündeminde iş yeri kira stopajları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Söz konusu açıklamasına "Madde 9’da ne diyor? “Vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirilmeden kayıt dışı faaliyette olana vergi ziyaı cezası yüzde 50 artırılarak uygulanır.” diyor. Buna sözümüz olamaz yüzde 100 bile artırırsanız bir şey diyemeyiz ama bizim asıl takıldığımız nokta iktidara yakın şirketlere, iktidara yakın isimlere bırakın vergi ziyaı cezayı kesmeyi, asıl vergiyi bile almaktan vazgeçiyorsunuz. Biz işte buna takılıyoruz" ifadelerini kullanarak başlayan Akbulut, vergi dairesi memurlarının sokaklarda küçük esnafları gezerek uygulama yaptığına dikkat çekti. 

Akbulut, vergi dairesi memurlarının esnaflardan vergi levhalarını istediklerini aktardı ve "Vergi levhasını gösteremezse o anda bir ceza uyguluyor. “Dünün fişlerini çıkar.” diyor, örneğin “Dün satış yapamadım, fişim yok.” diyor, “Olmaz.” Bir ceza daha... Bırakalım küçük esnafla uğraşmayı, daha devletin sırtından milyarları kazanan şirketleri denetletelim, onları denetleyelim, onlardan vergi toplayalım" diye konuştu. 

CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, "Bakın, illerinizdeki lokanta esnaflarınızı geziyorsunuzdur. Birçoğu bu vergi kanunundan bir şey bekliyordu. Ne bekliyordu biliyor musunuz? Adamların girdi maliyetleri, malzeme alıyorlar yüzde 1 KDV’yle alıyorlar, çıkış yaparken yüzde 10 KDV ödüyorlar. Hepsinin en büyük sorunu bu KDV" açıklamasında bulundu ve büyük vergi ödediklerinin altını çizdi. 

Bunun ardından belirli bir zaman sonra nakit satışlarını fatura etmemeye başladıklarını dile getiren Akbulut, "İşte bizler onları resmen bu usulsüzlüğe terk ediyoruz. Eşitlenmesi gerekiyor muhakkak" dedi. 

Akbulut, "Yine birçok iş yerine gidip baktığınız zaman birçoğu kiracıdır ve bu enflasyonist ortamda çok yüksek kira bedelleri ödemekteler. Örneğin 20 bin TL bir kira ödeyen mükellef, bundan dolayı 5 bin lira da stopaj vergisi ödemek durumunda kalıyor" açıklamasında bulundu. 

Kira gelirinin elden ödenmediğini işaret eden İzzet Akbulut, "Çünkü o, kira vergisi beyannamesinde o 5 bin lirayı mahsup ediyor ama mükellef, ama o esnaf, onu ödemek durumunda kalıyor" diye konuştu. 

Akbulut iş yeri kira stopajlarınında da yer değiştirilmesi gerektiğinin, geliri elde edenden alınması gerektiğinin altını çizdi. 

Sinpaş GYO da vergi ödemiyor denmişti! Şirket açıkladı: GYO'ların elde ettikleri kazançlar, kurumlar vergisinden muaf! 

Mevduat faizlerinde 17 hafta sonra bir ilk! Bankada parası olanlar dikkat! 500 bin TL'nin aylık faiz getirisi ne kadar? 

Asgari ücret ile açlık sınırı arasındaki makas açıldı!