Şehir hastanelerinde kira garantisi dışında başka garanti var mı? Bakan Koca tek tek açıkladı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şehir hastanelerinde kira garantisi dışında başka garanti olup olmadığını açıkladı. İşte detaylar...
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı'nın 2024 yılı bütçesi masaya getirildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konuşmalardan sonra milletvekillerinin soru ve eleştirilerini cevapladı.
Bakan Fahrettin Koca, soruları yanıtlamadan önce, Gazze'ye gönderilen yardımlar ile ilgili konuştu ve Mısır'a ilk giden yük gemisinin içinde 8 sahra hastanesi, 20 ambulans, 500 ton tıbbi malzeme ve ilaç olacağını belirtti.
EN BÜYÜK GÜÇ AÇILIŞ TAKVİMİ
BirGün Gazetesi'nde yer alan habere göre; Bakan Koca, bazı milletvekillerinin eleştirileri üzerine şehir hastaneleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Fahrettin Koca, konuya ilişkin açıklamasına "Şehir hastaneleri tartışmasının adını koyalım, bazı siyasetçilere göre şehir hastaneleri ülkeye yük, hastalarımıza göre ise kentlerde büyük kolaylık ve imkan" ifadelerini kullanarak başladı.
"Tüm hastanelerin tıbbi hizmetlerini hiçbir yatırımcıya, yükleniciye işletmesini vermedik sözleşmede olmasına karşın, yani sözleşmeden çıkardık. Geç açılma durumları göz önüne alındığında 25 senelik sözleşme sürelerini kesmediğimiz bir şehir hastanesi olmadı" diye konuşan Bakan Koca, yeni açılan İzmir Şehir Hastanesi için 25 senden 10 yıl 3 ay kesildiğini yani 14 yıl 8 ay ücret ödeneceğine, bu süreden sonra devletin olacağına dikkat çekti.
Bakan Koca, açıklamasının devamında "Çam Sakura; 6 yıl 7 ay kesildi, 15 yıl 7 ay sonra Çam Sakura devletimizin olacak. Kocaeli'den kesilen 9 yıl 9 ay oldu, Kocaeli bugünden itibaren 15 sene 1 ay sonra devletin olacak. Etlik Şehir Hastanesi; 7 sene 8 ay kesildi kalan süre bugünden itibarıyla 16 yıl 1 ay. Kesilmeyen hiçbir hastane bulunmuyor" ifadelerine yer verdi ve özellikle sorumlulukların yerine getirilmediğini göz önüne alarak, kamu menfaati neyi gerektiriyorsa imkanlar ölçüsünde onu yaptıklarının altını çizdi.
Sözleşme gereği ellerindeki en büyük gücün açılış takvimi olduğunu dile getiren Koca, "Şehir hastanelerinin ortalaması şu an 17 seneyi aşmıyor, 15-16 sene sonra bütün şehir hastaneleri devletin. Atatürk Eğitim Araştırma Hastanemiz normalde sözleşmede bizim değildi, 480 ünitli Diş Eğitim Araştırma Hastanesi olarak faaliyete başlayacak ve hastane bizim" ifadelerini kullandı.
KİRA GARANTİSİ HARİCİNDE BİR GARANTİ YOK
Bakan Fahrettin Koca, "Şehir hastanelerinde döviz ve enflasyondaki ani değişimlerin ortaya çıkarabilecek riskin çok büyük olduğunu biz de biliyoruz. O riski minimalize etmek amacıyla bir kanun maddesi TBMM'den geçti" açıklamasında bulundu ve bunun tavan ücret uygulaması olduğunu söyledi.
"Yeni dönemde, geçmişe dönük olanlar dahil olacak şekilde, hepsi için tavan ücret belirledik. Toplam kullanım bedeli, en üst noktada verilecek rakam tüm şehir hastaneleri için 27,5 milyar eurodur, Kütahya hariç. Bir metrekareye verilecek rakam 2 bin 421" bilgilerini veren Koca, içindeki cihaz, alt yapısı dahil olacak şekilde şehir hastanesinin birim metrekare maliyeti bugünün parasıyla bin 465 euro dedi ve ülkeye yük olmaktan çıktığını vurguladı.
Koca, söz konusu açıklamasında " Toplam bütçe içindeki payı her geçen gün giderek azalacak çünkü tavan uygulaması var ödemelerin önemli kısmı ilk senelerde gerçekleştirildi" diye konuştu ve şehir hastaneleri yapılıyor diye hiçbir hastaneyi kapatmama noktasında refleks içinde olduğunun altını çizdi.
Bakan Fahrettin Koca, açıklamasında "Dışkapı, Sami Ulus, Onkoloji yıkılıyor yerine daha büyükleri yapılıyor. Hiçbiriyle ilgili başka bir tasarruf söz konusu olamaz" bilgilerini verdi ve şehir hastanelerinde kira garantisi dışında bir garantinin söz konusu olmadığını, hastane doluluk oranı, tomografi, MR, görüntüleme gibi garantilerin olmadığını dile getirdi.
Azim Group Holding'ten Mardin’e 5 milyon dolarlık yatırım!
İzmir'de ticaret ve sanayi imarlı 2 arsa satılacak!