Kira

İş yeri kiralamalarında nelere dikkat edilmeli?

Artan konut ve iş yeri kiraları gündemden düşmüyor. Kiralarda yaşanan sorunlarla ilgili uzmanlardan dikkat çeken uyarılar geldi.

Son zamanlarda özellikle İstanbul'da aşırı yükselen konut kiraları gündemden düşmüyor. Fakat fahiş yükselişi yalnızca konutlarda değil, iş yeri kiralarına ilişkin de sorunlar yaşanıyor. CNN Türk'te yer alan habere göre; kiralarda yaşanan sorunlarla ilgili uzmanlardan dikkat çeken uyarılar geldi.

Konut kiralarında yaşanan fahiş yükselişler tartışma konusu olurken, iş yeri kiralarına ilişkin de uyarı geldi. Kira ve Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Batuhan Bulut, "Kira sözleşmelerinde tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre artış oranını geçecek bir zam yapılamaz. Tarafların bu konuda aralarında ne anlaştığının hiçbir önemi yok" açıklamasında bulundu.

Örneğin bir iş yerinde kiracısınız ve mülk sahibiniz yüzde 40 yükseliş istedi. Tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara yani TÜFE'ye göre artış oranı yüzde 19 olarak belirlenmiş durumda. Öyle ki yapılması gereken artış yüzde 19'u aşamaz. 

Kira ve Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Batuhan Bulut, yeni düzenlemele ilgili şunları kaydetti: 

"1 Temmuz 2020'den itibaren artık, iş yeri kiracıları da kiraya verenlerine tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre artış oranını aşan derecedeki kira artışlarına itiraz etme haklarına sahipler. Bu haklara kavuştular."

Avukat Batuhan Bulut, "Peki, kira süresinin bitmesi tahliye sebebi olabilir mi?" sorusunu ise "Tahliye nedeni değil. Kira sözleşmesinin süresi sona erdikten sonra iş yeri kiralarında da tıpkı konut kiralarında olduğu gibi 1'er yıllık uzama dönemleri başlayacak. Bu 1'er yıllık uzama dönemlerinde 10 yıla kadar götürebilir kiracılar" şeklinde yanıtladı.

Kiracılar hangi masrafları kiradan düşebilir?

Türkiye konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke!

Ekim 2021 kira artış oranı 3 maddede tüm detaylarıyla!