29 / 04 / 2024

İş yeri sahiplerine şok! Vergi iadesi alınamayacak mı?

İş yeri sahiplerine şok! Vergi iadesi alınamayacak mı?

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık, bugünkü köşesinde iş yeri sahiplerinin vergi iadesi alıp alamayacağını kaleme aldı. İşte Ahmet Karabıyık'ın 'Mülk sahipleri vergi iadesi alamayacak' başlıklı yazısı...



Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık, iş yeri sahiplerinin vergi iadesi alıp alamayacağını kaleme aldığı 'Mülk sahipleri vergi iadesi alamayacak' başlıklı yazısında iş yeri kiralarında beyan sınırını ve genel hatlarıyla kira geliri vergisini anlattı. 

Ahmet Karabıyık, düşük stopajın iş yeri kiracılarına yaradığına dikkat çekerek, net kira ve stopaj ödenmesi sebebiyle kira maliyetinin azaldığını belirtti. Karabıyık, normalde vergi iadesi alabilecek durumda olan mülk sahiplerininse oran indirimi nedeniyle bu sene vergi ödeyecek duruma geldiğini dile getirerek, "Ekimden sonrası ve 2022 için stopaj oranları tekrar eski orana dönmesiyle, mülk sahipleri 2023 Mart ayında tekrar vergi iadesi alacak" ifadelerini kullandı.

İş yeri sahiplerine şok! Vergi iadesi alınamayacak mı?

İş yeri kiracılarının bir taraftan gayrimenkul sahibine kira öderken, diğer taraftan bu kiralama sebebiyle Maliye'ye de stopaj ödüyorlar. Ahmet Karabıyık, bu duruma ilişkin şu açıklamalarda bulundu: 

"Koronavirüs salgınının işyerlerine olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla yüzde 20 yerine, yüzde 10 oranında stopaj oranı uygulanmıştı 2020’de. Ancak 2020’deki düşük stopaj beş aylık (31 Temmuz-31 Aralık) kira dönemine denk gelmişti ve birçok mülk sahibi vergi iadesi de almıştı. 2021’de düşük oranlı stopaj (Yüzde 10) dokuz ay sürdü. Ekimden itibaren son üç ayda yüzde 20 stopaj uygulandı."

İş yeri sahiplerine şok! Vergi iadesi alınamayacak mı?

Kira gelirini etkiler mi? 

Stopaj oran değişikliğinin, gayrimenkul sahibinin net aldığı kira tutarında bir azalmaya neden olmadığını da dile getiren Karabıyık, genel anlamda kira sözleşmeleri kapsamında öncelikli olarak net kira bedelinin belirtildiğini, bu net kira bedeline göre hesaplanan brüt kiradan da stopaj ödeme yükümlülüğü bulunduğunun belirtildiğini ifade etti. Ahmet Karabıyık, yazısını şu şekilde sürdürdü.

"Dolayısıyla mülk sahipleri açısından yalnızca, (kiracının yıl içinde ödediği) stopaj tutarı değişmiş oldu, stopaj oran değişikliğinin net kira gelirlerine bir etkisi olmadı. Stopaj tutarının daha düşük olması, beyannamelerde hesaplanan vergiden düşülen verginin de düşük olmasına yol açtı. Neticede kiracı işyerinin ödediği stopajın düşmesi, kiracının avantajına oldu. Net kira + stopaj, toplam ödediği kira maliyeti aşağıya düştü. Normalde vergi iadesi alabilecek mülk sahipleri ise oran indiriminden dolayı bu yıl vergi ödeyecek pozisyona geldi. Ekimden sonrası ve 2022 için stopaj oranları tekrar eski orana dönmesiyle, mülk sahipleri 2023 mart ayında tekrar vergi iadesi alacak pozisyona gelecektir."

İş yeri sahiplerine şok! Vergi iadesi alınamayacak mı?

Bu sene vergi iadesi yok 

Stopaj oranlarının sene içi değişimleri sebebiyle vergi hesabında ne gibi değişiklikler olduğuna da değinen Karabıyık, şu açıklamayı yaptı:

"Geçen yıl; her ay için 5 bin lira iş yeri kira geliri tahsil eden bir mülk sahibi, stopaj oranı eğer tüm yıl yüzde 20 oranında uygulanmış olsaydı 2 bin 698 lira vergi iadesi alabilecekti. İlk dokuz ayda stopaj oranının indirimli (yüzde 10) uygulanması, mülk sahibinin 2 bin 118 lira vergi ödemesine yol açıyor. (Kiracı iş yerinin daha az ödediği stopajdan kaynaklı…)"

2022 Mart ayı kira artış oranları belli oldu!

Kira geliri vergisinde altın ipucu! Verginizi düşürebilirsiniz!

Kiracılar dikkat! Bu ay kiraya en fazla ne kadar zam gelecek?


Geri Dön