05 / 11 / 2024

Memurlardan konut yardımı çağrısı!

Memurlardan konut yardımı çağrısı!

Yapılan araştırmalara göre; Türkiye genelindeki işçilerin yarısından fazlası kiralık konutlarda oturuyor. Bu durumdan şikayetçi olan memurlar da konut yardımı için talepte bulunuyor. 




Son zamanlarda ev kiralarında meydana gelen fahiş zamlar özellikle büyük şehirlerde yoğunlaşan işçi ve memurların kazançların önemli bir kısmı kiraya gidiyor. Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre; yarısından fazlası kirada oturan işçiler, özellikle inşaatın yoğunlaştığı büyükşehirlerde kira baskısı yaşıyor. Memurun talebi ise konut yardımı.

Resmi verilere göre, Temmuz itibariyle kira giderlerinin de yer aldığı yıllık tüketici enflasyonunda konut harcamaları yüzde 19.1 artarken, aylık bazdaki artış ise yüzde 5 oldu. Konut harcamalarının toplam harcamalardaki payı TÜİK’e göre yüzde 15 olurken, sendikalara göre ise bu oran daha yüksek. Ailelerde kira harcamalarının toplam gelire oranı 3’te 1’e, tek başına yaşayan çalışanlarda ise yarıya kadar yükseliyor. Ek olarak TÜİK’in ağırlıklı olarak yasal kira artışı üzerinden meydana getirdiği kira endeksiyle, yeni kiraya verilen evlerin fiyatları arasında da makas açılıyor.

Asgari ücretten fazla

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi ile sahibindencom internet sitesinin yaptığı araştırmaya göre, Türkiye genelindeki ortalama kiralık ilan metrekare değeri, 2020 Temmuz ayında 15.4 TL iken 2021 Temmuz’unda 19.8 TL oldu. Buna göre, metrekare başına yüzde 31.1 yükselen kiralık konut ilan değerleri, yüzde 21.5’lik asgari ücret zammından yaklaşık 10 puan fazla arttı.

Memurlardan konut yardımı çağrısı!

2 binden 5 bine yükseldi

Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu, yaptığı açıklamada, araştırma merkezlerinin yaptığı araştırmaya göre, işçilerin yüzde 50’sinden fazlasının kirada yaşadığını dile getirdi. Koronavirüs salgınının önceki dönemlerinde, üniversitelerin uzaktan eğitim yapması gibi sebeplerle konut piyasasının durduğunu ancak şu anda talebin yeniden yükseldiğini  belirten Serdaroğlu, “Bazı özel dönemlerde kira artışları böyle afaki oluyor. Bu yıl çok rahatsız edici miktarda artışlar var. 2 bin liralık kiraların 4-5 bin liralara çıktığını görüyoruz. Maksimum ile minimum arasındaki denge 2 katına çıkmış durumda” dedi.

Fırsatçı ev sahiplerine dikkat 

Başta İstanbul olmak üzere pek çok fırsatçı ev sahibinin, mevcut kiracıları tahliye ettirip evlerini birkaç katı fiyatına kiraya verdiğini anlatan Serdaroğlu, “Şu anda, anında kiracı bulma durumu da çok talep yaratıyor. Geliri sınırlı olan işçi için yeni maliyet kapısı açılıyor. Toplu sözleşmelerde bu konulara spesifik olarak girmiyoruz. 1 yıl içindeki ücret kaybına bakıyoruz” dedi. Bu dönem gıda ve ulaşımın yanı sıra kiralarda da yüksek fiyatlar tespit ettiklerini dile getiren Serdaroğlu, “Normal dönemin çok üstünde artış oldu. Genel maliyet artışının dışında konjonktürel çıkarcı yaklaşımlar da var. Gıdada gübre ve mazot gibi maliyetler var. Kirada neyin maliyeti var?” dedi.

Ucuz krediyle ev alan kurtuldu 

Bir dönem ev kredilerinde faizlerin düşmesi sebebiyle pek çok kişinin ikinci, üçüncü, dördüncü evi aldığını anlatan Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu, “İkinci, üçüncü evi alanlar, ilk evi alanlardan daha çok oldu. Krediyle evi alıp kiraya verdiler. Şimdi acısını çıkarıyorlar” şeklinde konuştu.

Özellikle İstanbul’da Kadıköy ve Beşiktaş gibi ilçelerde aşırı yüksek kira fiyatları tespit saptadıklarını belirten Serdaroğlu, “Kiracılara sistem içinde destek olacak bir mekanizma yok. Fahiş fiyata bugüne kadar müeyyide uygulanmadı, seyirci kalındı. Biz daha toplu sözleşmelerden zam almadan, sanki zam yansımış gibi onun karşılığını alma derdine giriliyor” dedi.

Lojmanlar satışa çıktı 

Memurlardan konut yardımı çağrısı!

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci kira zamlarının TÜİK’in açıkladığı rakamların üzerinde olduğuna vurgu yaptı. Memurların yüksek kiralara karşı desteklenmediğini belirten Kahveci, “Kira yardımı talebimiz var” dedi. Pek çok memurun lojman hakkının dışında kaldığına dikkat çeken Kahveci, “Lojmanların ekseriyeti satılıyor. Memurlar lojmandan çok da faydalanamıyor” diye konuştu. Kira sorununun toplu sözleşmelerde de gündeme gelmediğine işaret eden Kahveci, aile çocuk yardımı gibi, gösterge ve katsayıya göre artan oranda kira yardımı yapılması gerektiğini kaydetti.

‘Körfez sermayesi rayici artırdı’

Tek Gıda İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, toplu sözleşmelerde kira artışının tek başına değerlendirilmediğini , genel harcamalarda TÜİK verilerinin ele alındığını anlattı. Genel harcamalarda da resmi enflasyon rakamlarını geçtiğini söyleyen Türkel, “Kira fiyatlarında büyük şehirlerdeki arz-talep dengesinin yanı sıra kentsel dönüşüm de belirleyici olmaya başladı. İstanbul Anadolu yakasında 70 bin konut kentsel dönüşüme girdi ama 350 bin konuta ihtiyaç var. Eskiden herkesin başını soktuğu bir evi olurdu. Körfez sermayesi gelince fahiş fiyatlar oluştu. İstanbul’un Avrupa yakasında 5-7 bin liralara ulaşan kiralar oluşmuş. Toplu sözleşmelerde sürdürülebilirliğe bakıyoruz. Bunların hepsini yansıtmaya çalışsak, bu sefer işsizlik, kayıtdışı çalışma artacak” şeklinde konuştu.

Kira fiyatlarındaki artış durdurulabilir mi?


Geri Dön