28 / 04 / 2024

Isı pay ölçer takmama cezası!

Isı pay ölçer takmama cezası!

Isı pay ölçer sistemi, ortam ısısına göre çalışan bir mekanizma olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Enerji Verimliliği Kanunu ile zorunlu olan ısı pay ölçer takmama cezası nedir?



Isı pay ölçer takmama cezası!

Isı pay ölçer sistemi, ortam ısısına göre çalışan bir mekanizma olarak karşımıza çıkıyor. Bu mekanizma içinde bulunulan ortamın sıcaklığının istenilen seviyede tutulmasını sağlıyor. Bu mekanizma sayesinde aynı zamanda enerji tasarrufu sağlanıyor.


İçinde bulunulan ortamın sıcaklığı istenilen seviyeye ulaştığı takdirde, pay ölçer termostatik vanayı yönetip, içinden geçen sıcak suyu kesiyor.


5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında merkezi sistem ile ısınan yapılara ısı pay ölçer takma zorunluluğu getiriliyor. 


Eski binalarda ısı pay ölçerlerin yanı sıra yönetmelik gereği bütün radyatörlere termostatik vana takılması zorunluluğu bulunuyor. 


Yasanın çıktığı 2 Mayıs 2007 tarihinden sonra yapılan merkezi ısıtmaya sahip yeni binalarda ise ruhsat alabilmek için ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemlerin kurulmasında 5 yıl şartının arandığı belirtiliyor.


Isı pay ölçer takmamanın cezası..

Kanun kapsamında ceza ile ilgili bir hüküm bulunmuyor. Kanun yalnız şikayete bağlı bir durumdan dolayı sulh hukuk mahkemelerine başvurulabileceğini söylüyor. 


Örneğin merkezi sistem ile ısınan bir binada oturduğunuzu farz edelim. Yönetim ısı pay ölçer sistemini taktırmıyorsa, siz bu husus ile ilgili sulh hukuk mahkemesinde dava açabiliyorsunuz. Dava neticesinde yönetime idari cezalar uygulanabiliyor.


Isı pay ölçer yönetmeliği!


Geri Dön