03 / 05 / 2024

İsias Otel için adalet mücadelesi başlıyor! Depremde un ufak olan binanın betonu kalitesiz, zemin etüdü raporu yok...

İsias Otel için adalet mücadelesi başlıyor! Depremde un ufak olan binanın betonu kalitesiz, zemin etüdü raporu yok...

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 kenti etkileyen depremlerde Adıyaman'daki İsias Otel de saniyeler içinde un ufak olarak enkaz haline gelmişti. İşte İsias Otel ile ilgili son durum...



6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 kenti etkileyen depremlerde Adıyaman'daki İsias Otel de yıkıldı. 

Maç için Adıyaman'a giden Gazimağusa Türk Maarif Koleji voleybol takımı öğrencisi 25 çocuk ve onlara eşlik eden veli, öğretmen 10 yetişkin kentin en iyisi olduğu söylenen İsias Otel’de konaklıyordu. Ancak, İsias Otel 6 Şubat gecesi meydana gelen depremle un ufak oldu. Otelin, benzer nedenlerle binlerce insana mezar olan pek çok bina gibi çürük olduğu belirlendi. 

İsias Otel için adalet mücadelesi başlıyor! Depremde un ufak olan binanın betonu kalitesiz, zemin etüdü raporu yok...

RAPORLAR TEK TEK AÇIKLANDI: BETON KALİTESİZ, ZEMİN ETÜT RAPORU YOK

Birgün'den Gözde Bedeloğlu, bugünkü köşesinde İsias Otel için başlayacak adalet mücadelesini kaleme aldı. 

Gözde Bedeloğlu, önce konut olarak kullanılmak amacıyla yapılan ve sonra kat çıkılarak otele dönüştürülen İsias Otel’in enkazına ilişkin ilk raporun, Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi tarafından açıklandığına dikkat çekti. 

İncelenen molozların; beton kalitesinin bariz bir şekilde düşük olduğunu, dere çakılı ve dere kumunun kullanıldığını ortaya çıkardığı belirtildi. 

Ayrıca, inşaatın da doğru yapılmadığı, zemin etüt raporunun olmadığı, 5 kata göre tasarlanan temel üzerine iki ek kat daha çıkıldığı ve binanın düşük şiddetli bir depremde bile yıkılabilecek durumda olduğu belirlendi. Betonu elle bile kolayca dağılan bu otel senelerdir Adıyaman'da hizmet sunuyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından açıklanan rapora göre de İsias Otel’in kolonları kesilmişti. Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporundaki bilgilere göre ise binanın ilk ruhsat tarihinde tabi olduğu yönetmelik ile otel haline getirilip kullanım amacı değiştiği tarihte tabi olduğu yönetmelik farklıydı. Bu nedenle otelden alınan karot örnekleri yönetmeliğin şartlarına sahip değildi. Binanın yıkılış şekli de işaret edilen raporda, betonun kalitesizliği adeta kum dolu bir kovanın ters çevrilmiş haline benzetilerek betimlendi.  

İsias Otel için adalet mücadelesi başlıyor! Depremde un ufak olan binanın betonu kalitesiz, zemin etüdü raporu yok...

2016'da otele ruhsatsız eklenen bir katın 2018 yılında imar affı olarak bilinen düzenlemeden yararlandığı da belirtildi.

Aktarılan son dakika gelişmelerine göre; Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafında başlatılan soruşturma çerçevesinde otelin sahibi ve yöneticisi olan Ahmet Bozkurt, Efe Bozkurt ve Mehmet Fatih Bozkurt tutuklandı. Çocukları ölen Kıbrıslı ailelerin gözü kulağı Türkiye’ye odaklanmış durumda. Sanıkların T.C.  vatandaşı olması sebebiyle adli süreç Türkiye mahkemelerinde ve kanunları kapsamında sonuçlandırılacak. 

Proje bilgileri ile ruhsat bilgileri uyuşmayan ne zemin raporu ne statik hesap rapor ve projesi olan, bilimsel raporların açıkça ortaya koyduğu üzere pek çok kusur ve yetersizliğine karşın senelerce hizmet sunmasına izin verilen İsias Otel’le ilgili iddianamede, aralarında tur rehberlerinin de yer aldığı 72 kişinin hayatını kaybetmesinden sorumlu tutulan 5’i tutuklu 11 sanık hakkında 22 yıla kadar hapis cezası istendi. 

Gözde Bedeloğlu, söz konusu yazısında, mahkemeye sunulan iddianamede sanıkların bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne neden olmakla suçlandıklarını, oysa ailelerin görüşüne göre yargılamanın olası kast kapsamında devam etmesini beklediklerini dile getirdi. 

Bedeloğlu, yazısını "Saniyeler içinde kum dağına dönen İsias Otel’in, bilimin tek tek ispatladığı şekilde usulsüz, kanunsuz, kaçak binasına bunca zamandır kimlerin ve ne pahasına göz yumduğu, eksik malzemesine ve fazla katlarına hangi resmî kurumlar tarafından onay verildiği, imar aflarının parayla suç örtme yöntemine dönüşmesinden kimlerin kar sağladığı da bu dava konusunda yer almalı" diyerek tamamladı.

Esenyurt konut satışında lider! 

İstanbul'a 'Yarısı Bizden' müjdesi! Bakan Özhaseki tarih verdi!

Yabancılar kentsel dönüşümü yakından takip ediyor!


Geri Dön